Länken mellan läsk och aggressivitet hos barn

Det kanske låter konstigt för vissa, men flera vetenskapliga studier har bevisat att det finns en koppling mellan läsk och aggressivitet i barn. Läs mer här!
Länken mellan läsk och aggressivitet hos barn
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

Många föräldrar kanske tycker att det är konstigt att läsk kan öka aggressivt beteende hos deras barn. Nåväl, även om de tycker att det är konstigt så säger vetenskapen att det är sant. Flera studier har visat på en koppling mellan läsk och aggressivitet hos barn.

Experter säger att det finns en tydlig länk mellan aggressivt beteende hos barn och deras läskkonsumtion. Men innebär det alla sorters läsk? Är det på grund av sockret, koffeinet, kolsyran och tillsatserna de innehåller eller är det en kombination av flera faktorer?

Läsk, barn och hälsa

Vi blir långsamt medvetna om fördelarna med att skära ned på barns sockerintag, speciellt genom drycker i deras kost. Läkare och nutritionister har alltid hävdat att läsk erbjuder barn tomma kalorier som resulterar i ett högre antal överviktiga barn. Tandläkare avråder från läskkonsumtion eftersom det är en av de främsta orsakerna till karies.

Många läskedrycker är dessutom rika på koffein. Koffein gör så mycket mer än att bara förändra barnets humör och få det att vara vaket länge. Det kan orsaka huvudvärk, magont, nervositet och sömnsvårigheter. Det ökar även benägenheten för beteendeproblem och störningar i nervsystemet. Koffein kan ha dessa effekter på barn även i väldigt små mängder.

Aggressivitet hos barn

Läsk och aggressivitet hos barn

Du bör aldrig bortse från beteendeproblem relaterade till läskkonsumtion. En studie från 2013 publicerad i The Journal of Pediatrics visade att aggressivitet, fysiskt beroende och uppmärksamhetssvårigheter är nära relaterade till läskkonsumtion hos små barn. (Suglia, 2013).

Forskare studerade 3000 5-åriga barn från 20 olika städer i USA och upptäckte att konsumtionen av läsk var relaterad till aggressivt beteende.

Forskarna försökte isolera influenserna av dessa drycker genom att eliminera andra relevanta faktorer, såsom depression hos mamman, en fängslad pappa och våld i hemmet. Barn som drack fyra eller fler glas läsk om dagen var dubbelt så benägna att förstöra andra människors ägodelar.

Länken är inte övertydlig

Länken mellan läsk och aggressivitet hos barn är inte väldigt tydlig. På grund av faktumet att läsk är en processad produkt, misstänker forskarna att ingredienser som aspartam och fosforsyra ligger bakom barnens beteendeproblem. 

Koffein kan också orsaka barns beteendeproblem, så forskarna tror också att koffeinhaltiga drycker kan vara en del av problemet. Dessutom påverkar ett högt intag av sockerhaltiga drycker blodets glukosvärden. Ett lågt glukosvärde hos barn kan få dem att bli sugna på läsk och göra dem aggressiva eller tillbakadragna.

Läsk och aggressivitet hos tonåringar

Flera studier har också upptäckt att konsumtion av läsk hos tonåringar går att associera med beteende- samt emotionella problem. En annan studie publicerad i International Journal of Injury Control and Safety Promotion associerar läskkonsumtion med aggressivitet, depression och självmordsbeteende hos tonåringar (Solnick och Hemenway, 2013).

Enligt experter ökar risken för tonåringar att hamna i slagsmål ju mer läsk de dricker. Dessutom fann de att tonåringar mer troligt känner sig deprimerade, desperata och självmordsbenägna.

Läsk och aggressivitet hos barn

Aggressivt beteende kan kopplas till läskkonsumtion

För att sammanfatta det med några ord: bland de många faktorer som kan få ett barn att bli aggressivt kan vi konstatera att läsk är en relevant faktor. Faktum är att uteslutning av dessa drycker från ditt barns kost kan förbättra dess beteende.

Kolsyrade sockerhaltiga drycker, läskedrycker, processad juice, koffeinhaltiga drycker och energidrycker är väldigt skadliga. Det är speciellt viktigt att inte låta ditt barn konsumera energidrycker, inklusive sportdrycker. Många av dessa drycker innehåller stimulerande medel såsom guarana, taurin och höga halter av koffein.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cartwright, M.M. (2013): Do Soft Drinks Really Make Kids More Aggressive. Phycology Today. Recuperado de https://www.psychologytoday.com/us/blog/food-thought/201308/do-soft-drinks-really-make-kids-more-aggressive
  • Solnick S.J y Hemenway D. (2013): Soft Drinks Aggression y Suicidal Behaviour in US High School Students. International Journal of Injury Control and Safety Promotion, 21(3), 266-273. doi: 10.1080/17457300.2013.815631
  • Suglia S.F, Solnick S. y Hemenway D. (2013). Soft Drinks Consumption Is Associated With Behavior Problems in 5-Year-Olds. The Journal of Pediatrics, 163(5), 1323-1328.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.