Hjärnan rensar ut värdelös och onödig information

Hjärnan rensar ut värdelös och onödig information
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 06 september, 2023

Man måste “avlära” sig för att kunna lära sig. Hjärnan rensar ut värdelös och onödig information för att göra plats för det användbara och meningsfulla. Vår hjärna återvinns under natten, även om det kan verka konstigt. Den mediterar och renar sig själv. Den rycker upp “ogräs” för att den ska kunna skapa starkare anslutningar, nya tankar och mycket mer användbara lärdomar.

Sir Arthur Conan Doyle skrev i En studie i rött om hur förvånad John Watson var när han upptäckte att hans rumskamrat hade ännu en talang. Sherlock Holmes visste inte att jorden kretsade kring solen. Men den berömde detektiven hade en fantastisk anledning till varför han valde att glömma denna fakta samt andra saker.

“Jag kommer till och med ihåg det jag inte vill. Jag kan inte glömma det som jag vill.”

-Cicero-

Den mänskliga hjärnan – förklarade Holmes – är som ett litet tomt palats där du kan placera alla möbler du vill. Dumdristiga personer ackumulerar dock skinande och fina föremål som de hittar här och var. De sorterar inte fram de som verkligen är nödvändiga.

Gradvis får vi allt mindre utrymme för användbar kunskap. Men en skicklig person är väldigt försiktig med vad han placerar i hjärnans palats. Han lägger bara in de verktyg som han behöver för att utföra sitt arbete.

Nästan utan att veta om det har Conan Doyle lärt oss en grundläggande princip rörande ekonomin med det inre “trädgårdsarbetet”. Det är där hjärnan bestämmer vilka synaptiska anslutningar som den bör nära och vilka som den bör förstöra. Och den gör detta baserat på vår livsstil, våra intressen, erfarenheter och inlärning.

Neurologerna säger ofta att vi har en metaforisk “radera-knapp” för saker som vi inte behöver, vilket sparar plats och tar bort onödig information. Vi kan då bygga nya, starkare anslutningar som vi kan använda för att ta till oss mer användbar kunskap. Det är en process som vi faktiskt kan kontrollera. Låt oss titta på hur.

Hjärna med blommor som rensar ut onödig information

I hjärnan involverar inlärning även att man rensar ut värdelös och onödig information

Många av oss har fortfarande den klassiska uppfattningen att ju fler synaptiska anslutningar som hjärnan har, desto bättre. Vi tror att detta är hur vi lär oss nya saker och skaffar nya färdigheter, förmågor och kunskap. Sherlock Holmes teori har dock en viss vetenskaplig grund. Hjärnan är inte en plats för icke anslutna saker som vi slumpmässigt och besatt ackumulerar.

Hjärnan är ett sofistikerat organ som tycker om att vara ekonomisk och specialisera sig beroende på sin ägare. Låt oss titta på ett exempel. Du har bestämt dig för att lära dig spela piano. Du är väldigt glad över att gå på kursen en gång per vecka. I detta fall så kommer denna påverkan på hjärnan att vara minimal, men om du tar saker på allvar och övar dagligen så kommer det hända fantastiska saker.

En av dem är en så kallad “synaptisk beskärning”. Med andra ord, för att kunna skapa nya synapser och nya kretsar med den där musikaliska inlärningen kommer hjärnan först att ta bort gamla nervanslutningar som inte är nödvändiga. Onödig information. Det tar upp utrymme och det behövs nya rutter, nya bryggor så att nya saker kan flöda.

För att förstå detta koncept kan du föreställa dig att din hjärna är en trädgård. Istället för blommor växer här synaptiska anslutningar. De skapar rutter mellan nervceller där det färdas signalsubstanser som dopamin och serotonin.

För att dessa strukturer ska kunna blomstra måste vi först dra upp ogräset. Vi måste gallra och rensa bort det gamla för att skapa utrymme. Mikrogliacellerna utför denna uppgift – magiska saker som gör att vi kan lära oss nya saker. Det är helt fantastiskt!

Neuroner i blått och rosa

Sömn och meditation, två strategier din hjärna använder för att göra sig av med värdelös information

Vi vet redan att vår förmåga att lära oss saker många gånger har att göra med vår egen biologi. För att ny kunskap ska kunna integreras i minnet behöver vi sömn. Neurologerna säger ofta att en hjärna som inte får sömn är som en vild skog som är så tät att du inte kan röra dig. Det är en kaotisk, mörk, kvävande och övervuxen plats.

“Den som ber om att glömma kan inte glömma när han kommer ihåg vad han har bett om att glömma.”

Calderon de la Barca

För att röja vägarna och få mer utrymme behöver vi en djup sömn som gör att vi vilar ut. Det är då det glymfatiska systemet startar. Detta system har som uppgift att ta bort avfallssubstanser och alla de döda celler som skapats av den synaptiska beskärningen.

Vi pratar om en djup sömn, men det bör noteras att en kort 15 minuters tupplur under lunchtid eller 20 minuters meditation också är användbart när det kommer till att skapa utrymme för nya nervanslutningar.

Flicka med teddybjörn

Neuropsykologerna säger även att en annan sak som sker är att vi ibland “avaktiverar” den där synapsen om vi inte längre fokuserar på något. Det är alltså som att trycka på “radera-knappen” för att ta bort värdelös och onödig information.

Det är ett fascinerande fenomen som vi bör undersöka ytterligare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.