Vissa grannar är värre än tandvärk
Att ha dåliga grannar är en mardröm som ingen vill uppleva. Med det ökade intresset för andelslägenheter och andra boenden med fler delade utrymmen, är även grannproblem på uppgång. Det är inget litet problem – bland vissa grannar har det gått så långt som till mord.
Vissa situationer är ingenting annat än ett hänsynslöst krig. Det finns många möjliga källor till sådana konflikter: en delad möglig vägg, alldeles för hög musik, irriterande husdjur… Vad som helst kan leda till en konfrontation som ingen vet hur man ska lösa.
Incidenter av trakasserier mellan grannar har blivit så vanliga att psykologin har utvecklat en term för detta – “blocking”. Innebörden liknar mobbning – aggression, tvång och intolerans.
“Klaga inte över snön på din grannes tak när din egen trappa är smutsig.”
-Konfucius-
Konflikter mellan grannar
Vilken liten grej som helst kan utlösa en konflikt mellan grannar och bli till något stort. Det handlar normalt sett om maktkamp. Båda parter tror att de har rätt att tvinga på sitt tankesätt på den andra. Ingen av dem har någon intention att kompromissa – de vill vinna till varje pris.
I många flerfamiljshus och villaområden är människor nyfikna och gillar att skvallra. Grupper beter sig lite som partier. Skvaller och rykten florerar och förökar sig. “Den och den ber alltid om alkohol, vem vet vilken person han är”, “Jag ser du-vet-vem med en ny kvinna varje natt.” Uppenbarligen tror vissa människor att faktumet att de delar byggnad ger dem rätten att snoka i andras liv.
Det är ett väldigt litet kliv från skvaller till konflikt. Det är inte ovanligt för vissa grannar som inte kan hålla sams att anklaga varandra för skada, förstörelse eller stöld. Slutligen är en vanlig faktor misstro och misstanke. Glöm tanken att en granne bör vara något mellan en bekant och en vän, någon man kan förvänta sig solidaritet från. Glöm idén att problem mellan grannar kan lösas utan att förklara krig.
Privatliv i delade ytor
Nästan ingen är tursam nog att få välja sina grannar. De flyttar in och ut till synes slumpmässigt. Säkerligen har de flesta grannar någonting gemensamt (de bor i samma byggnad, hör till samma sociala klass, har liknande vanor). Vissa grannar nöjer sig dock inte med att observera andra på avstånd. De vill injicera sig själva i deras liv och tala om för dem hur de ska leva. Vissa tolererar helt enkelt inte sättet andra människor lever på.
Om någon drar på full volym klockan 2 på natten kommer det självfallet att störa grannarna. Men det är inte logiskt att förbjuda någon att hamra på en spik för att kunna hänga upp en tavla på väggen mitt på dagen i sitt eget hem. Det finns inget sätt att göra det tystlåtet, och även om det är irriterande så är det inte allvarligt nog för att inleda krig. Det finns alltså ingen anledning till att en meningsskiljaktighet ska sluta med att någon blir förgiftad eller att sopor dumpas på någons trappa.
Även om det verkar otroligt händer detta på flera ställen där människor delar utrymme. Det är inte som förr i tiden då nästan alla bodde i eget hus och det inte var lika lätt att besvära folk. Nuförtiden är det inte ovanligt att ett gräl har åhörare på andra sidan väggen. Så linjen mellan det offentliga och det privata är inte lika tydlig längre.
Respekt och kommunikation
Det känns lätt som om ditt hem är invaderat av andra människors ögon, öron och handlingar. Det är retsamt. Men på samma gång vill de flesta av oss leva och göra vad vi vill i våra hem utan att bli dömda av andra. Det är bara svårare dessa dagar och i vissa fall nästan omöjligt.
Det är definitivt en situation som skapar friktion vilket kan leda till konflikt. Hursomhelst, innan din situation blir ett riktigt helvete är det bäst att öppna upp en ärlig och mogen dialog eftersom det är det enda som kan förhindra att situationen eskalerar. Det är alltid bättre att försöka lappa ihop saker innan man förklarar krig eller flyttar någon annanstans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- England, M. (2008). When “good neighbors” go bad: Territorial geographies of neighborhood associations. Environment and Planning A. https://doi.org/10.1068/a39258