Arbeta hårt eller arbeta smart: Vilket är bäst?

Vad skulle du rekommendera, att arbeta hårt eller att arbeta smart? Även om båda metoderna kan vara användbara, finns det en strategi som tenderar att leda till större framgång. Ta reda på mer här.
Arbeta hårt eller arbeta smart: Vilket är bäst?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 10 april, 2024

Vad är bättre, att arbeta hårt eller att arbeta smart? Det finns otaliga begåvade människor som ägnar till synes oändliga timmar åt sitt arbete men gör det ineffektivt. Förutom att det påverkar målen för företaget de arbetar för, påverkar det både deras fysiska och mentala hälsa och de känner sig utmattade eller till och med omotiverade.

Men många företag vill att de anställda ska ge järnet, både fysiskt och kognitivt. De gör det utan att ta hänsyn till att detta tillvägagångssätt ofta är helt olämpligt. Faktum är att det i ett alltmer konkurrensutsatt socialt scenario, är nödvändigt att tillämpa andra innovativa mekanismer för att uppnå produktivitet, framgång och psykologiskt välbefinnande. Att arbeta smart kan vara nyckeln till denna omvandling.

“Vad kan vara värt mer än frid i familjen och på arbetet? Resten står inte i vår makt.”

-Boris Pasternak-

Den klassiska modellen att arbeta hårt

Vår kultur och uppväxt har alltid förmedlat tanken till oss att vi måste jobba hårt. Att det är det enda sättet att klara våra prov, fick vi veta som barn. Medan självhjälpsböcker hävdar att det är det enda sättet att erövra våra drömmar. Det är som om den ständiga ansträngningen och den höga energiinvesteringen är en absolut garanti för framgång. Detta är dock inte alltid fallet.

Ett sådant exempel inträffade under pandemin. Det beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Psychology. Under den tiden utfördes en hel del arbete hemifrån på distans. Det innebar ofta att människor jobbade hela tiden. Men att investera fler timmar var inte alltid synonymt med effektivitet och tillfredsställelse.

Nedan ska vi förklara vad hårt arbete innebär.



Man som lider av arbetsstress
Att arbeta hårt innebär att du lägger ner mycket tid och ansträngning på att slutföra uppgifter.

Kännetecken på hårt arbete

Hårt arbete leder inte alltid till framgång. Men det tillåter oss att uppnå många mål. Denna strategi använder faktiskt resurser som, korrekt inriktade, är positiva. Som de säger, hårt arbete är det första steget för att uppnå något, men att arbeta smart kommer att ta oss dit vi vill. Dessa är egenskaperna hos hårt arbete:

  • Många uppgifter tenderar att lämnas utestående.
  • Det innebär stor fysisk och kognitiv ansträngning.
  • Det är inte lätt att göra förändringar.
  • Planering och tidshantering är inte lätt.
  • Det nyttjar traditionella metoder och metoder som inte är särskilt innovativa.
  • Det tar mycket tid att slutföra en uppgift.
  • Det är ofta svårt att hantera oväntade problem och utmaningar.
  • Även om det innebär totalt engagemang, uppnår man ofta inte de uppsatta målen.

Medan smart arbete gör det möjligt att bättre hantera vår tid och gå hem tidigare, orienterar hårt arbete oss nästan uteslutande till våra arbetsmiljöer. Inget annat finns för oss.

Psykologiska effekter förknippade med hårt arbete

För att avgöra om det är bättre att arbeta hårt eller att arbeta smart, finns det en faktor som vi måste beakta. Det är det faktum att en anställd som ägnar oändliga timmar åt ett jobb utan bra planering kommer att drabbas av hög stress. De psykologiska effekterna förknippade med denna modalitet är ganska komplexa:

  • Ofta uppstår brist på motivation och frustration gradvis.
  • Hårt arbete förstärker inte alltid självuppfattning och självkänsla, särskilt om de önskade resultaten inte uppnås.
  • City University of Hong Kong genomförde en metaanalys som upptäckte att långa timmar på jobbet påverkar individers hälsa. Till exempel uppstår ofta kronisk trötthet, dålig sömnkvalitet och ångest. Det finns till och med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Att arbeta smart: innovation och effektivitet

Det är möjligt att du aldrig fick lära dig att arbeta smart under din utbildning. Vi lever trots allt i en ansträngningskultur och antar omedvetet att den som är mer upptagen, uppnår mer. Men i verkligheten är detta inte sant. Faktum är att vi når framgång genom att använda vår tid effektivt och genom att använda innovativa och målinriktade verktyg.



Vad det innebär att arbeta smart

Det främsta kännetecknet på att arbeta smart är korrekt tidshantering. En forskningsstudie utförd av Concordia University i Kanada visar att denna kompetens avsevärt förbättrar vår livskvalitet. Det förbättrar också vår prestation. Detta är fallet eftersom smarta anställda:

  • Är mer flexibla och självgående.
  • Har goda anpassningsförmåga.
  • Föredrar kvalitet framför kvantitet.
  • Är kreativa och innovativa.
  • Undviker prokrastinering och lämnar inte uppgifter utestående.
  • Är målinriktade och strukturerar varje uppgift riktigt bra.
  • Uppfyller sina mål, både på kort och lång sikt.
  • Använder en tillväxtmentalitet. Med andra ord är de alltid inriktade på att möta utmaningar och svårigheter.
  • Använder geniala metoder för att nå sina mål. Dessutom utvärderar de sina resultat för att se vad de kan förbättra.
  • Gör planer. Dessa börjar med bra utvärderingar.

Smarta anställda är mycket mer autonoma. Dessutom är de fria att uppfylla de mål som deras arbetsgivare föreslår.

Psykologiska effekter kopplade till att arbeta smart

En av de bästa effekterna av att arbeta smart är att de anställda har full kontroll över uppgifterna och är mycket mer autonoma. Genom att ha bättre ledningsförmåga och planera sitt dagliga arbete förbättras deras resultat successivt. Detta stärker deras självförtroende, de känner sig mer kompetenta och deras självkänsla förbättras.

En annan fördel med att arbeta smart framför att arbeta hårt ligger i att ha mer personlig tid och familjetid. En effektiv tidshantering gör det faktiskt lättare för medarbetaren att optimera sina arbetstider och påverka sitt eget och företagets välbefinnande. Denna väl kanaliserade fysiska och mentala energi ger gynnsamma resultat.

Representation av hjärnan
Rätt kombination av hårt arbete och smart arbete är den mest lämpliga metoden.

Arbeta hårt eller arbeta smart: vilket är bättre?

Mot bakgrund av det föregående verkar det ganska uppenbart att det smarta arbetssättet, som stöder sig på en mer intelligent och flexibel mentalitet och attityd, alltid kommer att vara mer fördelaktigt, produktivt och framgångsrikt.

Vi bör dock poängtera att det att jobba smart också är att jobba hårt, bara på ett mer planerat sätt. Det betyder att du alltid vet hur du ska investera din fysiska och mentala energi. Dessutom innebär intelligens, innovation och ett flexibelt tänkesätt också ansträngning och hårt arbete.

I själva verket måste vi använda båda sfärerna tillsammans, och vi bör alltid prioritera uppfinningsrikedom och kvalitet framför kvantitet. Detta är det enda sättet att bättre hantera vår tid, styrka och motivation. Men på arbetsplatsen slösar vi ofta bort tid på ett absurt sätt. Vid vissa tillfällen faller de ansträngningar som görs för döva öron och ger inte de förväntade resultaten.

När vi står inför frågan om det är mer tillrådligt att arbeta hårt eller smart, bör vi utan tvekan välja den senare dimensionen. Men vi får inte utesluta värdet av engagemang och välriktad och organiserad insats. Denna kombination kommer, när den läggs till entusiasm och motivation, att leda till framgång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.