Två effektiva sätt att vara snäll mot dig själv
Många av våra problem har samma ursprung: brist på självkärlek. Påtryckningarna från omvärlden, kraven vi ställer på oss själva och känslan av att vara osäker och vilse gör ofta att vi behandlar oss själva för hårt. Det är helt enkelt svårt att vara snäll mot sig själv ibland.
Konceptet med att visa dig själv medkänsla kan spåras tillbaka till Buddhismen. Att älska sig själv innebär att använda samma ton och generositet som du skulle visa en kär vän, istället för den attackerande självkritik som inte leder någonstans. Om vi är uppmärksamma talar vi ofta till oss själva som om vi är vår värsta fiende.
Förmågor du behöver för att vara snäll mot dig själv
Enligt studier gjorda på området behöver vi utveckla följande tre förmågor för att kunna vara snälla mot oss själva:
- Självkärlek: Detta hänvisar till förmågan att förstå och älska dig själv. För att visa självkärlek måste du till exempel förlåta dig själv när du gör ett misstag istället för att klandra dig.
- Delad uppfattning av mänsklighet: Denna konstiga benämning innefattar egentligen en väldigt grundläggande attityd. Det förutsätter att vi vet att ingen är perfekt och att vi har all rätt att missförstå saker. Detta hjälper oss att förstå att vi inte är bättre eller sämre än någon annan.
- Mindfulness: Förmågan att leva i nuet hjälper oss att få perspektiv på våra problem när de uppstår. Det gör oss också mer stoiska, bygger upp tålamodet med oss själva.
Hur utvecklar jag förmågan att vara snäll mot mig själv?
Nu när du vet vad självkärlek innebär kanske du undrar hur du kan vara snäll mot dig själv. Vi föds inte med dessa karaktärsdrag. Du kan ha naturliga anlag för det genom potentiell genetisk gynnsamhet men inte mer. Därför krävs det en hel del medvetenhet och en sund portion hårt arbete för att vara snäll mot dig själv.
I det har forskare upptäckt att en av de bästa strategierna för utvecklandet av självkärlek är att ställa de rätta frågorna. Att ställa dig själv vissa frågor kan förändra din inställning och ditt beteende. Detta är viktigt när det kommer till interagerande med andra och fundamentalt när det kommer till vårt förhållande till oss själva. Här följer två av de kraftfullaste frågorna du kan ställa dig själv vad det gäller din självkärlek.
1. Vad behöver jag vara idag?
Den här frågan kan verka lätt, men de flesta av oss ställer den inte särskilt ofta. Vanligtvis är vi så oroliga för vad “vi borde göra” att vi glömmer bort våra egna behov.
En av de snedvridna idéerna som bidrar till detta är vårt associerande av egoism som något negativt. Om någon vill arbeta på sin egen lycka kommer de snabbt att mötas av misstänksamhet. Borde vi inte offra oss för andra? Enligt Aristoteles är det dock långt från själviskt att ta hand om dig själv. Det är en nödvändighet.
För att kunna hjälpa andra måste vi först ha något att ge. Fundera på det. Vem har störst potential att hjälpa någon. Någon som är olycklig för att det inte tar hand om sig själva? Eller någon som mår bra i sig själva eftersom de vet hur de tar hand om sig.
2. Hur skulle jag behandla en närstående i den här situationen?
Vi gör oss frekvent till våra värsta fiender. Ingen kan döma oss så hårt som oss själv, eller kräva så mycket av oss. Detta kan leda till seriösa problem med självkänslan. Det är omöjligt att uppnå perfektion av oss själva. Föreställ dig att du precis haft ett gräl med din partner och han har lagt all skuld på dig. I den situationen skulle vi säga något i linje med:
- Varför är jag alltid den som gör allting fel?
- Hur kunde jag vara så okänslig?
- Jag kommer att bli ensam igen, som vanligt.
Föreställ dig nästa gång du finner dig uppslukad av den här spiralen av irrationella tankar att du säger detta till någon som står dig väldigt nära? Hur skulle de känna sig? Skulle det hjälpa alls? Om svaret är nej, varför behandlar du dig sämre? Du måste lära dig att vara snäll mot dig själv.
Sammanfattning
Att behandla dig själv med medkänsla är en svår förmåga att utveckla. Även om att vara hårda mot oss själva ibland kan hjälpa oss att göra vissa förändringar så leder ett övermått av den här attityden till stort lidande. Därför är det viktigt att du lär dig att vara snäll mot dig själv.
Vad är nästa steg? Nu när du har dessa två frågor, ta beslutet att ställa dem till dig själv nästa gång du dömer dig för hårt. Även om det känns konstigt till en början kommer du sakta men säkert inse hur naturligt det är att behandla dig själv kärleksfullt.