Få ut det mesta av besök hos psykologen

Att vara klar över vad du förväntar dig, hitta en bra relation och ställa de frågor som uppstår utan rädsla, är några av tipsen som hjälper dig att göra terapin mer framgångsrik.
Få ut det mesta av besök hos psykologen
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2023

När du känner att du inte kan hantera dina problem själv och beslutar dig för att skaffa hjälp är det viktigt att veta vilka dina rättigheter är och hur du får ut det mesta av dina besök hos psykologen, oavsett hur många gånger du går dit.

Det är därför vi vill dela med oss av dessa idéer. Vi hoppas att de kommer hjälpa dig att dra full nytta av alla dina besök hos psykologen.

“Min generations största upptäckt är att människan kan ändra sitt liv genom att ändra sin attityd.”

-William James-

Gör dig bekväm för att kunna känna tillit under besök hos psykologen

En av de viktigaste aspekterna är att du känner dig bekväm för att kunna dra full nytta av tiden och samtala om allt som du grubblar på. Öppna upp dig och släpp lite av kontrollen över konversationen. Experten du har framför dig kommer inte döma dig.

Psykologer har också tystnadsplikt, så inget du berättar kommer lämna rummet. Var inte rädd för att diskutera svåra eller pinsamma saker. Deras jobb är inte att anklaga eller tynga ned dig ytterligare.

Vårt mest välutvecklade sinne som psykologer är vår hörsel. Vi finns här för att lyssna på dig. Vi har verktygen för att hjälpa dig att finna svar på dina problem och orosmoln. Och vi är framförallt inte här för att bråka med dig.

Psykologer lyssnar

De flesta av oss är väldigt öppna människor, och vi har erfarenheten som krävs för att veta att människor är unika individer, även om de genomgår liknande situationer. Men framförallt är vi professionella. Vi kan lämna våra egna liv, upplevelser och idéer utanför diskussionen. Vi fokuserar på vad du berättar för oss.

Om du inte känner dig lyssnad på eller anser att psykologen har bias… om du känner att det bara är du som kommer fram till lösningar på varje problem och det inte gör dig bekväm, är det din rätt att välja någon annan.

Ge terapi en andra chans och boka ett nytt besök hos psykologen. Tro inte att alla är likadana, för sanningen är att så inte är fallet.

Du är sinne och kropp

Lova dig själv att berätta även de mest (till synes) orelaterade eller oviktiga saker. De kan visa sig vara användbara. Det är sant att psykologer inte är läkare, men kom ihåg att du är både kropp och sinne – en sammankopplad enhet. Om du inte mår bra mentalt kommer din kropp påverkas och vice versa.

Berätta för psykologen om du har sömnproblem, brist på aptit, huvudvärk etc. Om något konstigt försiggår i din vardag ska du se till att berätta det!

“Oväntade känslor kommer aldrig dö. De begravs levande och kommer komma fram senare på fulare sätt.”

Sigmund Freud

En hjälpande hand

Göm eller dölj inte någon information för dem; de är inte tankeläsare. Använd utrymmet och sekretessen vid ditt möte med psykologen till din fördel. Det är därför psykologer finns.

Det kan vara svårt i början eftersom det inte är en vana ännu. Det är dock viktigt att du vet att du har kontrollen över vad du säger och hur långt du är villig att gå.

Om du säger halvsanningar eller undanhåller saker kommer psykologen inte kunna ge dig samma högkvalitativa hjälp. Fysiska symptom eller svårigheter kanske är vad som får dig att gå i terapi, men du kommer snart även gå för att få lära känna dig själv bättre.

Om så är fallet ska du gå så djupt som möjligt. Hela vägen till de djupaste, mörkaste delarna av dig själv. Det kommer hjälpa dig att hantera allt som livet sätter i din väg.

Du måste inte ha ett allvarligt problem – du kanske vill veta varför du alltid väljer personer som är fel för dig eller varför vissa saker är svårt för dig etc. Allt snack om att man måste vara galen för att boka ett besök hos en psykolog är en myt!

Tala med psykologen om dina känslor och ställ så många frågor du vill

Vid dina besök hos psykologen ska du tala om dina känslor. Om du inte gillar vad som sägs till dig ska du säga det! Det är viktigt att du inte håller det inom dig, för det kommer förvränga relationen.

Missförstånd sker i terapi. Ibland kommer psykologen säga en sak, men vi förstår det som något annat. Det viktiga är att prata och inte vara tyst om det.

Man på besök hos psykologen

Om det finns något du inte förstår ska du ställa så många frågor du behöver. Var inte frustrerad över att du är generad eller arg. Psykologer kan också begå misstag. Terapi och framförallt de viktigaste delarna av den, tenderar att vara intensiva för klienten, men även för psykologerna.

Denna intensitet kan ge upphov till fel. Men de går att lösa om vi håller kommunikationen öppen och uppriktig. Det är ovanligt att psykologer använder medicinskt eller psykologiskt språk. De tenderar heller inte att uttrycka sig med överdrivet komplex grammatik.

Normalt sett pratar vi på ett sätt så att personen framför oss kan förstå, oavsett hur mycket denne känner till om det mänskliga sinnet. Om du fortfarande inte förstår oss ser vi gärna att du säger det rakt ut. Då kommer vi få chansen att ändra hur vi uttrycker oss.

Psykologen finns där för att lyssna

Var tålmodig. Det är du som sätter takten och förändringarna kommer komma med din rytm. Kom dock ihåg att “Rom inte byggdes på en dag.”

Vi lever i ett samhälle där allt sker väldigt snabbt, och när vi upplever obehag vill vi bli av med det omedelbart. Generellt sett har vi inte mycket tålamod eller tolerans.

Det är min erfarenhet att terapi fungerar – avsevärt bättre än läkemedel faktiskt – men att man måste ge den tid. Psykologen finns där för att lyssna på dig. Det gör kanske inte familjemedlemmar och vänner. Om du inte tror att det är sant ska du ge det ett försök.

Försök att prata i fem minuter om ditt problem så kommer du se att de flesta människor (utan att mena att såra dig) kommer börja berätta för dig hur du ska lösa problemet.

De kommer berätta en historia om någon annan som har ett liknande problem eller om sina egna upplevelser. Vissa personer kommer inte ens kunna hantera det, utan avbryta dig för att styra konversationen mot sina egna problem.

Döm dem inte… om rollerna var ombytta skulle du förmodligen göra samma sak. Vi är inte vana vid att lyssna. Psykologen kommer dock lyssna på dig, men inte ge dig råd eller lösa dina problem. Endast du har svaren och endast du känner till lösningarna på dina problem.

Ett besök hos psykologen låter dig ventilera

Vad som sker är att denna självanalys du upprepar gång på gång inte är objektiv och vanligtvis inte fungerar. I många fall fungerar det heller inte att berätta om sina problem för vänner och familj. Det är därför du måste träffa en expert.

“Den intressanta paradoxen är att när jag accepterar mig själv precis som jag är, kan jag förändra mig.”

-Carl Rogers-

Om du är nyfiken ska du prova att boka ett besök hos psykologen. Du behöver inte binda upp dig till något, men kanske kommer det vara precis vad du letar efter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.