Hur du slutar komma för sent till jobbet
Innan du går och lägger dig förbereder du dina saker och ställer in alarmet på din mobiltelefon. Sedan upprepar du mentalt för dig själv att du nästa morgon kommer att gå hemifrån i tid. Detta är dock lönlöst, för hur mycket du än försöker hamnar du alltid efter. Låter detta som du? Vi kommer att ge några grundläggande riktlinjer för att undvika att komma för sent till jobbet.
Även om kronisk försening kan förklaras av flera faktorer, såsom personlighetsdrag eller förändringar i tidsuppfattningen, finns det fortfarande hopp. Alla kan faktiskt förbättra sin punktlighet genom vissa tekniker och innovativa beteenden.
God planering kommer att leda till framgång så länge du åtar dig att jobba med dig själv. Här är några grundläggande strategier.
Du kanske också är nyfiken på Vad det innebär att alltid vara sen
Hur man slutar komma för sent till jobbet
Tanken på att komma för sent till jobbet är plågsam. Ibland kan vissa händelser utanför din kontroll göra dig sen. Samtidigt upprepar en del av oss denna dynamik hela tiden. En studie gjord av University of Washington i USA konstaterar att detta kan bero på “brister i prospektivt tidsminne”.
Detta innebär att det föreligger en förvrängning i din kognitiva förmåga att komma ihåg och utföra framtida handlingar. Du uppvisar en typ av bias som direkt påverkar din planeringsförmåga. Det är något ganska irriterande som du inte nödvändigtvis ens är medveten om. Lyckligtvis kan du använda nya verktyg för att träna din hjärna att komma till jobbet i tid. Vi ska utforska dem här.
1. Medvetenhet och självkännedom
Om du vill komma i tid, inte bara till jobbet utan till alla möten, måste du först fråga dig själv vad som gör att du blir sen.
- Är det svårt för dig att gå upp?
- Brukar du beräkna tiden fel?
- Känner du dig extremt omotiverad?
- Verkar oväntade händelser alltid komma i vägen?
- Lägger du mer tid än nödvändigt på förberedelser?
Innan du genomför en ny plan för att sluta komma för sent till jobbet, bör du genomföra en introspektionsövning. Du måste bli medveten om att du behöver en förändring och att det kommer att påverka ditt välbefinnande positivt.
2. Skapa en strategi och var samvetsgrann
En samvetsgrann individ definieras av sin omsorg och noggrannhet. Detta personlighetsdrag är, enligt en artikel publicerad i Journal of Research in Personality, kopplat till punktlighet. Så vad sägs om att anta denna attityd och göra en effektiv strategi från följande steg?
- Beräkna hur många minuter det tar dig att slutföra alla dina förberedelser.
- Skriv ner hur lång tid det tar för dig att ta dig hemifrån till jobbet.
- Inkludera möjliga oförutsedda händelser i denna plan
- Designa din strategi utifrån denna analys.
Att bli medveten om vilka faktorer som tenderar att göra dig sen till jobbet kommer att göra det lättare för dig att hantera dem bättre och korrigera dem.
3. Gå upp tidigt för att inte komma för sent till jobbet
Det största problemet du kan ha när det gäller att komma till jobbet i tid är att gå upp ur sängen. Om du inte går upp i tid och något oförutsett händer ökar det risken för att du kommer för sent till jobbet.
Därför bör du försöka undvika att detta händer. Sätt väckarklockan så att du har tillräckligt med tid för att inte behöva rusa iväg i all hast. Till exempel, vad sägs om att ge dig själv en extra halvtimme eller fyrtio minuter?
4. Ha dina saker redo kvällen innan
Om möjligt ska du försöka förbereda allt du behöver kvällen innan. Detta kommer att spara tid och göra det lättare för dig att lämna hemmet med sinnesro. Skriv också en lista över allt du behöver göra på morgonen, så att du inte glömmer något.
5. Ställ tillbaka klockan tio minuter så har du alltid extra tid
Detta är en enkel strategi men den kan vara riktigt effektiv. Om du ställer tillbaka alla dina klockor cirka tio minuter, har du en liten tidsfördröjning till din fördel. Det är ett smart knep som mycket väl kan rädda dig från många svåra stunder.
6. Ha övergångsaktiviteter i åtanke
Övergångsaktiviteter är sådana som uppstår när du går från en uppgift till en annan. Du kan till exempel gå upp, börja klä på dig och sedan inse att dina kläder inte är strukna. Eller så börjar du förbereda frukosten och inser att du har slut på kaffe. Eller så kommer du till tunnelbanan och upptäcker att det har skett ett haveri.
När du hanterar din tid måste du ta hänsyn till att oförutsedda händelser alltid uppstår vid mellanliggande punkter mellan en aktivitet och nästa.
7. Använd visualisering kvällen innan
Visualiseringstekniken består av att i ditt sinne återskapa ett scenario, koncept eller genomförandet av en aktivitet. En studie utförd av universitetet i Maastricht i Nederländerna konstaterar att denna strategi är användbar för att utföra uppgifter framgångsrikt. Det fungerar till exempel för många idrottare.
En strategi för att förhindra att du kommer för sent till jobbet är att kvällen innan visualisera att du utför alla nödvändiga åtgärder för att komma i tid. Detta gör att du kan integrera varje nödvändigt steg.
8. Utnyttja appar
Teknik är en bra allierad för att förbättra din tidshantering. Det finns några appar som kan skicka meddelanden och påminnelser för att hjälpa dig att gå upp i tid och göra dig redo utan att behöva rusa och utan att glömma någonting.
9. Definiera dina “röda flaggor”
Vad brukar göra dig sen? Definiera dina egna röda flaggor som tenderar att orsaka din försening. Du kanske upptäcker att det finns ett konsekvent problem bakom.
Jobbar du under din dagliga pendling? Fastnar du när du scrollar igenom dina sociala medier under frukosten? Upplever du att du stöter på dina grannar och stannar för att prata med dem?
Internalisera tanken att du måste komma till jobbet mellan 15 och 20 minuter för tidigt. Detta kommer att minska din stress och hjälpa dig att lugnt påbörja din dag.
10. Omformulera det du säger till dig själv för att inte komma för sent till jobbet
När du går upp på morgonen och försöker komma till jobbet i tid kan du säga till dig själv “Jag måste vara där klockan 9:00, min starttid.” Men detta är ett misstag och kommer att göra att du ofta misslyckas med ditt mål. Så från och med imorgon, omformulera dina ord och säg istället: “Jag måste komma till jobbet 20 minuter tidigare”.
11. Akta dig för att behöva skynda dig
Det händer oss alla. Så fort du öppnar ögonen på morgonen sätter du dig på automatpilot och säger till dig själv att du måste skynda dig. Men konsekvensen av att anta ett förhastat tillvägagångssätt är att du intensifierar dina känslor av stress. Därmed börjar du dagen med en extra dos kortisol, vilket inte är hälsosamt.
Faktum är att det att ha bråttom kommer att få dig att glömma saker. Sedan måste du gå tillbaka för att hämta dem, vilket gör dig sen. Det är mycket bättre att gå hemifrån lugnt och med tid över. Planering är allt.
12. Akta dig för “bara det också”
Du ska precis gå ut genom dörren och plötsligt bestämmer du dig för att lämna något i kylen till din sons lunch. Dessutom kanske du tror att du har gott om tid och väljer att fixa något hemma eller skriva ett meddelande till en vän. Men kom ihåg att det är “en sak till” som gör att du blir sen till jobbet.
13. Lär dig att säga nej för att inte komma för sent till jobbet
“Låt oss ta en kaffe innan du börjar jobba”. “Kan du hjälpa mig med det här lilla jobbet innan du börjar?” Om du har en vän, bekant eller släkting som gör den här typen av förfrågningar, kom ihåg att de kommer att göra dig sen. Du måste lära dig att säga nej till allt som kan sakta ner dig.
14. Njut av nöjet att komma till jobbet tidigt
Du kanske har svårt att tro det, men att komma till jobbet tidigt är givande. Det gör att du kan börja dina uppgifter mer lugnt utan att belastas av stress. Det hjälper dig också att slappna av i några minuter innan du måste börja arbeta.
Om du kommer i god tid kan du dessutom bättre organisera och planera din arbetsdag framåt.
15. Ta för vana att tänka på framtiden
Om du inte vill komma för sent till jobbet, börja träna ditt framtidstänkande. Förbättra dina planeringsförmåga för att sätta upp mål och uppfylla dem. En artikel publicerad i Current Opinion in Behavioral Sciences säger att episodiskt framtidstänkande kan förbättra flera processer, inklusive din prestationsförmåga.
16. Övervaka och spåra dina framsteg i takt med att du lär dig att inte komma för sent till jobbet
För att lyckas med alla beteenden eller vanor som du vill etablera måste du utvärdera dig själv. Du måste veta om du gör framsteg, upptäcka var du misslyckas och vilka aspekter du bör förbättra. Analysera och spåra dina framsteg. Detta kommer att hjälpa dig att nå ditt mål.
Du kanske också vill lära dig om Länken mellan att vara sen och att vara kreativ
Be om hjälp
Ibland har du av olika anledningar svårt att komma i tid till jobbet eller någon form av möte.
Men om du har ihållande tidshanteringsproblem kan det finnas orsaker bakom dem som du måste förstå. Du kan till exempel vara stressad eller orolig. Så tveka inte att be om specialiserad hjälp om du behöver det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Back, M. D., Schmukle, S. C., & Egloff, B. (2006). Who is late and who is early? Big Five personality factors and punctuality in attending psychological experiments. Journal of Research in Personality, 40(5), 841–848. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656605001017
- Blankert, T., & Hamstra, M. R. W. (2017). Imagining success: Multiple achievement goals and the effectiveness of imagery. Basic and Applied Social Psychology, 39(1), 60–67. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351796/
- Schacter, D. L., Benoit, R. G., & Szpunar, K. K. (2017). Episodic future thinking: Mechanisms and functions. Current Opinion in Behavioral Sciences, 17, 41–50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5675579/
- Waldum, E. R., & McDaniel, M. A. (2016). Why are you late? Investigating the role of time management in time-based prospective memory. Journal of experimental psychology. General, 145(8), 1049–1061. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27336325/