Hur kan kampsporter göra oss till bättre människor?
Kampsporter är först och främst andliga utövningar. Det kan tyckas motsägelsefullt att en uppsättning färdigheter och tekniker som i slutändan utformats för kamp samtidigt är en väg mot personlig utveckling. Men om vi tittar på dem från rätt synvinkel är det så som det är.
Sinnet styr allt: detta är en grundläggande princip i kampsport. Kroppen kan bara nå vissa förmågor och krafter om vi tränar vårt sinne med hängivelse i förväg. Dessutom styr värden som associeras med tillväxt och frid (både inre och yttre) det här utövandet.
I kampsport är den viktigaste kampen den med oss själva och våra begränsningar. Träningen centreras kring självkännedom och att övervinna allt som begränsar vår potential. Varje ny prestation är resultatet av en intern process som kommer att bära frukt i slutändan.
“Att besegra tusen fiender är bra, men samurajen som besegrar sig själv är den främste av krigare.”
-Dhammapada-
Historien och legenden om kampsport
Vi vet inte exakt vad som är kampsportens ursprung. Vi vet bara att så länge det har funnits människor har det också funnits krig. Således är det exakta ögonblicket som gav upphov till vad som så småningom blev kampsport inte känt.
I Kina finns dock en legend som talar om kampsportens ursprung. Den berättar att en indisk munk med namnet Bodhidharma kom till södra Kina år 475. Han tillbringade nio år där med att meditera i en grotta. När han lämnade sin fristad hittade han ett kloster som heter “Shaolin” och blev chockad över det motbjudande fysiska tillståndet hos munkarna som bodde där.
Munkarna utövade meditation hela tiden, men de hade glömt bort sina kroppar. Så Bodhidharma skapade ett träningsprogram åt dem. Tanken var att förbättra deras fysiska tillstånd, men också att hjälpa dem att försvara sig mot rånare, som svärmade runt området. Med tiden utvecklades träningsprogrammet och blev till det vi nu känner till som kampsport.
Filosofi i kampsporter
Det verkliga värdet av att studera kampsporter är inte att lära sig stridsfärdigheter och -tekniker. Istället är det grundläggande att lära sig inre dygder. I den här världen uppnår vi bara fysiska förmågor efter att ha nått den andliga evolutionsnivå som är nödvändig för att vi ska utveckla färdigheter i vår kropp.
Varje teknik och varje rörelse är förknippad med den inre världen hos personen som utövar dem. Till exempel:
- Benen och fötterna är ebb och flod av energi, med kreativ och destruktiv kraft.
- Händerna och armarna har att göra med intuition, dynamik och balans.
I kampsport är strid en extrem situation där en persons sanna förmågor framträder. Det är där inlärda värderingar och färdigheter omsätts i praktiken, med ett yttersta mål: att bevara livet. Ditt eget och det av andra.
Andlighet, Zen och kampsporter
Även om det finns olika typer av kampsport, innehåller de mest traditionella Zen-filosofin. De representerar symboliskt en sökning efter nyckeln som öppnar låset som hindrar oss. Det är också en kontinuerlig övning i att lägga undan alla typer av tankar och alla former av själviskhet.
Zen i kampsporter bygger på fyra nivåer av medvetenhet och handling:
- Dominans över externa föremål. Det syftar till att neutralisera effekten av objekt på medvetandet för att förhindra att de har makt över oss.
- Dominans över den fysiska kroppen. Det innebär att träna kroppen för att lyda sinnet under alla omständigheter.
- Dominans över känslor. Målet är att uppnå inre balans genom att utöva meditation.
- Avvisning av egot. Det här är den svåraste lärdomen. Den innebär att du helt och hållet glömmer dig själv för att eliminera begränsningar.
Som du ser hjälper kampsport de som utövar det att växa och komma närmare fulländning. I dagens värld betyder dess utövning inte att du måste vara en eremit och gömma dig från samhället. Men det kan vara en intressant lösning för människor som inte får resultat från konventionell psykologisk terapi.