Några intressanta fakta om resande

Världen är full av människor som flyttar från en plats till en annan. Vissa gör det av arbetsskäl, för att träffa någon eller helt enkelt för nöjet att fördjupa sig i nya kulturer. I den här artikeln delar vi några intressanta fakta om resande.
Några intressanta fakta om resande
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2024

Många spännande reseminnen finns kvar i resväskorna och ryggsäckarna hos de mest hängivna resenärerna. De är berättelser som ofta tenderar att liva upp sociala tillfällen och generera unisona leenden. Å andra sidan tråkar de ofta ut dem som måste lyssna på dem upprepade gånger. Hur som helst är reseberättelser vanligtvis ganska fascinerande. I den här artikeln tar vi därför en titt på några intressanta och märkliga fakta om resande.

Människans intresse för att resa började för länge sedan när vi var nomader. Trots tidens gång kvarstår denna intensiva önskan att ge sig ut och resa långt bort hos många av oss. Vissa reser för att koppla av, andra har resande som en livsstil. De flesta njuter av sina resor, som ofta har en tendens att bjuda på överraskningar.

“Den intelligenta personen reser för att senare berika sitt liv i dagar av stillasittande, som är fler.”

-Enrique Larreta-

Man med en ryggsäck på flygplatsen
Att resa frisätter dopamin och sänker stressnivåerna.

Genen som får oss att vilja resa

Tydligen har vi som människor alla en “resenärsgen”. Detta skulle förklara vårt nomadiska förflutna. Det föreslogs av en studie, publicerad i tidskriften Evolution and Human Behavior, 2015. Forskningen visade att den genetiska varianten DRD4-7r kan vara starkt associerad med lusten att resa.

Det verkar faktiskt som om denna gen är kopplad till ett sökande efter nya upplevelser, impulsivitet och suget efter äventyr. Av denna anledning var många snabba med att kalla den “reslustgenen”. Det uppskattas att 20 procent av befolkningen har höga nivåer av resenärsgenen i sin genetiska uppsättning.

Men många forskare menar att en smak för resande inte är relaterad till en enda gen. De menar att många faktorer är inblandade, inte bara genetiska utan även de som är relaterade till personlighet och kultur. Med det sagt är hypotesen om resenärsgenen intressant och förtjänar verkligen ett omnämnande bland våra intressanta fakta om resande.

De stora fördelarna med resande

Resande är inte bara ännu en rekreationsaktivitet. Faktum är att det ger stora fördelar för dem som låter sig förföras av dess lockrop. En studie utförd av forskare vid universitetet i Jyväskylän i Finland, fann att äldre vuxna som hade rest levde längre. Det beror på att resor representerar ett avbrott från ett stillasittande liv, både fysiskt och mentalt. Om det är viktigt för äldre så kan det vara ännu viktigare för yngre.

En annan studie, ledd av Thomas Gilovich från Cornell University i USA, visade att resande bringar lycka. Det är en upplevelse som njuts av från planeringsstadiet fram till dess förverkligande och därefter genom dess efterföljande minnen. Utan tvekan är resor minnesvärda upplevelser som ger oss en positivare inställning till livet.

Andra fördelar med resande

Ett miljöombyte innebär inte bara ett hälsosamt avbrott från dina vanliga rutiner, utan resande testar och hjälper dig också att utveckla olika förmågor:

  • Det aktiverar din förmåga att lösa problem. I främmande miljöer möter man nya situationer. Följaktligen måste du kunna lösa problem och anpassa dig till din nya plats.
  • Det ökar din sociala förmåga och kommunikationsförmåga. Utanför din vanliga miljö behöver du större empati och förbättrad kommunikationsförmåga för att förstå och uttrycka dina idéer och känslor.
  • Det bidrar till att krossa fördomar. När du reser har du möjlighet att själv se om det du har hört om andra platser och kulturer är sant eller inte. Därför försvinner många av dina fördomar.
  • Det förbättrar din kunskap om dig själv. Att vara i en annan miljö låter dig upptäcka aspekter av din personlighet som var gömda när du var i din komfortzon.
Par tittar på en karta
Att resa hjälper oss att växa som människor.

Fantastiska resenärer

De mest kända klassiska episka verken är Iliaden och Odysséen. Båda handlar om resor. Deras skapare, Homeros, var verkligen en outtröttlig resenär. Romarna reste också mycket. Det var faktiskt vanligt att de gjorde resor som varade i flera år. Det var en utbredd sedvänja.

Ett annat märkligt faktum om resande tillhandahölls av en kinesisk munk vid namn Xuanzang. Han gjorde en kolossal resa som tog 16 år. Xuanzang reste från Kina till Indien i syfte att finna heliga buddhistiska texter. Han följde sidenvägen och dokumenterade alla platser han besökte.

Isabella Lucy Bird förtjänar också ett omnämnande bland våra intressanta fakta om resande. Denna kvinna levde under den viktorianska eran. Trots de restriktioner som fanns för hennes kön vid den tiden tvekade hon inte att packa väskorna och resa till Asien. Faktum är att hon blev den första kvinnan som gick med i Royal Geographic Society, och hon skrev några underbara böcker om sina resor. Som många hängivna resenärer var hon en vandrande själ på jakt efter mystik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gilovich, T., Kumar, A., & Jampol, L. (2015). A wonderful life: Experiential consumption and the pursuit of happiness. Journal of Consumer Psychology, 25(1), 152-165.
  • Haines, G. (2017, 3 agosto). The ‘wanderlust gene’ – is it real and do you have it? The Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/travel/travel-truths/the-wanderlust-gene-is-it-real-and-do-you-have-it/.
  • Katja Pynnönen, Timo Törmäkangas, Riitta-Liisa Heikkinen, Taina Rantanen, Tiina-Mari Lyyra, Does Social Activity Decrease Risk for Institutionalization and Mortality in Older People?, The Journals of Gerontology: Series B, Volume 67, Issue 6, November 2012, Pages 765–774, https://doi.org/10.1093/geronb/gbs076.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.