6 typer av hormoner och humören de påverkar
Det finns olika typer av hormoner i vår kropp, och de gör mer än att bara utföra livsviktiga funktioner i särskilda biologiska processer. Vare sig vi gillar det eller inte kan de även påverka vårt beteende och till och med vårt humör. En hormonell obalans kan leda till depression eller förändra hela vår världsuppfattning.
Vi tror alla att vi har full kontroll över vårt beteende och våra tankar. Dock så är vi helt och full underkastade det där lilla, kraftfulla och ibland kaotiska universumet som våra hormoner utgör. De är proteinbudbärare som är ansvariga för att reglera alla sorters metaboliska processer. De genomsyrar även vår hjärna och förmedlar vårt beteende och även den typ av tankar vi har.
Hormoner är vår kropps kemiska budbärare. De reser genom blodomloppet till vävnader och organ och hanterar vår utveckling, vår interna balans och vårt välmående. Även de minsta av förändringar kan dock påverka vår hälsa och vårt beteende.
Det kan verka frustrerande eller störande att inte ha full kontroll över sitt humör. Du måste dock ha i åtanke att många av dessa hormonella obalanser kan regleras med en hälsosam livsstil. Att ära rätt, motionera, hantera stress och göra regelbundna hälsokontroller är jätteviktigt.
Många människor ser förändringar i sitt humör eller känner sig hjälplösa och apatiska, och är omedvetna om att det till exempel rör sig om ett sköldkörtelproblem. Dessa problem har ofta att göra med hormoner och kan behandlas, antingen med medicin eller med förändringar i hur man lever.
Typer av hormoner och deras tillhörande humör
Karolin är 35 år gammal och har precis fått sitt första barn. Hon har byggt en framgångsrik karriär och har en bra position på sitt företag. Allt i hennes liv var perfekt, tills hon födde sitt barn. Sedan hände något oväntat. Hon kunde inte ens ta sig ur sängen eller ens hålla sin dotter. Hon kunde inte hantera den här nya fasen i sitt liv.
Karolin lider av förlossningsdepression i kombination med hypertyreos. Hon valde inte att känna så här, är inte en dålig mamma och hon har inte gett upp. Detta enkla men vanliga exempel visar exakt hur vissa hormonella obalanser kan ha en stor inverkan på vår hormonella balans, och hur detta i sin tur påverkar vårt beteende, våra känslor och våra tankar.
Låt oss nu ta en titt på de primära hormonerna som spelar in i vårt beteende och humör.
1. Kortisol
Som vi alla vet är kortisol hormonet som förmedlar stress eller ångest. Det innebär dock inte att bara för att det finns i kroppen, kommer vi att förlora kontrollen eller känna oss ständigt på hugget. Det beror på mängden som frigörs.
Kortisol är en glukokortikoid som framställs i körtlar på våra njurar. Hormonet görs av kolesterol. Det ger oss energi att gå upp på morgonen och gå vidare med vår dag. Det hjälper oss också att reagera på situationer som vår hjärna tolkar som farliga.
Problemet med det här hormoner är att vi utsöndrar det konstant. Speciellt då vi känner att vi drunknar i problem, när livet är för krävande och allting verkar vara utanför vår kontroll… I Karolins fall har forskarna redan lyckats visa på att kvinnor som har höga kortisolvärden i blodet i den 25:e graviditetsveckan löper en större risk att drabbas av förlossningsdepression.
2. Oxytocin
Oxytocin är ett multifunktionellt hormon. De nio aminosyror som formar denna ogliopeptid spelar en positiv roll i prosocialt beteende. Detta inkluderar förhållanden, sexualitet, vänskap, tillgivenhet, föräldraskap, ammande m.m.
Om det förekommer ett dalande av oxytocin kan det orsaka depression, ledsamhet, hjälplöshet och brist på empati. En uppsats som publicerades under brittiska endokrinologi samfundets årliga konferens bevisade att folk med lägre oxytocinnivåer visar mindre empati.
3. Typer av hormoner: melatonin
Melatonin har alltid varit ett populärt hormon att studera. Vi vet att det spelar en roll i våra sömn och vakenhetscykler. Det har på senare tid även visat sig att det kan fördröja åldringsprocessen och agera som en neurologisk försvarare.
- Tallkottskörteln producerar melatonin, eller N acetyl-5 metoxitryptanin, av tryptofan. Bra melatoninnivåer hjälper oss att sova och synkroniserar våra signalsubstanser.
- En brist bidrar inte bara till sömnlöshet utan försvagar även flera kognitiva processer såsom uppmärksamhet och minne. Det ökar även risken för att vi drabbas av neurodegenerativa sjukdomar.
4. Sköldkörtelhormon
Sköldkörtelns hormoner är makromolekyler, och att hålla dem i balans är livsviktigt för hälsa och lycka. De har en roll i alla ämnesomsättnings- och funktionella processer i vår kropp. Sköldkörtel hormonerna T1, T2, T3, T4 och TSH spelar en ovärderlig roll i det endokrina systemet.
För att sköldkörteln ska kunna utföra sitt arbete i harmoni och med precision behöver det råmaterial. Dessa inkluderar jod och B12. Intressant nog är dessa två element som vi inte äter så mycket i västvärlden.
5. Adrenalin
Ångest är ett monster som livnär sig på adrenalin. Är detta hormon så dåligt? Inte alls. Det är en mångsidig substans, precis som dopamin och oxytocin.
- Adrenalin har en stor påverkan på vårt beteende. Den aktiverar vår överlevnadsinstinkt och motiverar oss. Detta hjälper oss att vara produktiva på arbetet och inom sport.
- Överdriven adrenalin kan bidra till ångest. Dock kan en brist på adrenalin orsaka depression, låg motivation, apati, obeslutsamhet m.m.
6. Endorfiner
Endorfiner är en av våra favorithormon. Det finns cirka 20 endorfiner i den mänskliga kroppen. De finns i flera områden, mest i hypofysen men även i andra delar av hjärnan och i nervsystemet.
Dessa kemiska komponenter interagerar med opioid receptorer av smärta. Det agerar i stort på samma sätt som morfin och kodein. En våg av endorfiner känns underbart; det producerar eufori. Det inträffar oftast när vi gör saker som vår hjärna uppfattar som “positiva”, liksom sport, vänskap, mat och sex.
Det finns flera andra hormoner som påverkar vårt humör såsom progesteron, testosteron och katekolaminer. De vi talade om här är dock de alla vanligaste. Det är de som har lätt för att hamna ur balans, så vi måste se över våra vanor och vara medvetna.
Slutligen, om du observerar humörsvängningar eller att något inte stämmer, vare sig det är fysiskt eller beteendemässigt (trötthet, apati, plötslig brist på energi), ska du inte tveka – gå och träffa din läkare. Det finns behandlingar för hormonella problem som kan få dig att ta tillbaka tyglarna i ditt liv.
Hade du koll på dessa typer av hormoner och vad de gör?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- von Dawans, B., Strojny, J., & Domes, G. (2021). The effects of acute stress and stress hormones on social cognition and behavior: current state of research and future directions. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 121, 75-88.
- Duerler, P., Vollenweider, F. X., & Preller, K. H. (2022). A neurobiological perspective on social influence: Serotonin and social adaptation. Journal of Neurochemistry.