Hur man åstadkommer en förändring hos andra
Om du kommit hit i tron att du ska lära dig hur man manipulerar andra så har du fel. Med denna artikel vill vi ge dig några riktlinjer så att du, om du vill, kan åstadkomma en förändring av omständigheter där inte bara du utan även andra är involverade.
Jag skulle vilja börja med att rekommendera en intressant bok: Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning av Dale Carnegie. Den ger dig väldigt goda råd och tekniker för att åstadkomma en förändring. Författaren skrev den 1934, men när man läser den märker man att dess rekommendationer är applicerbara än idag. Det är utan tvivel en av de böcker du måste ha i din bokhylla.
Så åstadkommer du en förändring hos andra
Teknikerna du har att arbeta med för att motivera en förändring hos andra är enligt Carnegies bok:
- Starta konversationen med uppriktigt godkännande och uppskattning.
- Peka ut den andra personens misstag utan att göra det direkt.
- Tala först om dina egna misstag innan du påpekar den andres.
- Låt den andra personen försvara sig mot “anklagelserna” och ge sin version.
- Beröm honom eller henne varje gång en förändring eller förbättring sker.
- Skapa och främja den andra personens goda rykte och tala med tredje parter om dennes dygder.
- Använd motivation och inspiration så att personen kan se att dennes misstag eller brister är lätta att fixa.
- Få personen att vara nöjd med besluten han eller hon har tagit och var nöjd med dig själv över resultaten som uppnåtts.
Så är det möjligt att åstadkomma en förändring hos andra? Självklart! Som alltid finns det dock vissa saker du måste ha i åtanke. Först och främst handlar det inte om att forma någon i ditt liv till att bli din tjänare som inte kan tänka själv utan alltid måste vänta på ett ja från dig. Det handlar om att hjälpa personen eller att främja ett gemensamt bästa; aldrig att dra nytta av denne.
Låt oss ta ett enkelt exempel: Du är i ett förhållande och din partner är väldigt oorganiserad. Ni har även barn i den ålder där de kryper och stoppar allt i munnen. Skulle det i denna situation inte vara bra att åstadkomma en förändring eller hjälpa till att få till stånd en?
Vissa kanske säger “hon var så när jag träffade henne” eller “om du inte gillar det kan du skaffa en annan kvinna”. Saker och ting är dock inte huggna i sten. Den första åtgärden är alltid att skapa en dialog om förändring. Det är nödvändigt för den andra personen att acceptera och förstå den positiva aspekten av det. Du kommer behöva både dennes medgivande och hjälp.
Att säga saker som “du lämnar alltid grejer överallt”, “du är en slusk”, “det stör mig när du lämnar saker hur som helst” kommer förmodligen inte vara särskilt framgångsrikt.
Varför?
1. Även den mest oorganiserade personen i världen städer upp ibland, så det är inte “alltid”.
2. Det ligger inte i en persons natur att vara organiserad eller oorganiserad. En person kan vara slarvig ibland, men detta kan ändras. Vi kan inte ändra vilka vi är, men vi kan ändra vad vi gör.
3. Dina känslor av obehag är ditt ansvar; inte din partners. Tvinga inte på dem på din partner, för då kommer inte obehaget försvinna även om du uppnår förändringar.
Så hur går du tillväga? Inkludera anledningar: “att vara mer organiserad gör att barnet är i mindre fara”, “detta kommer imponera på våra gäster”, “det blir lättare att hitta saker”, “det gör vårt förhållande bättre” etc.
Efter att du fått partnerns medgivande är det viktigt att etablera en serie konkreta åtgärder för att åstadkomma något. Det är viktigt att göra detta eftersom du då för över medgivandet att göra väntande sysslor till minnet, vilket gör dem mycket enklare att utföra. Med konkreta sysslor kommer målet dessutom bli enklare att utvärdera och belöna.
Med små förändringar av vår attityd och våra ord, av hur vi uttrycker oss och av ordningen vi strukturerar vårt budskap kan vi hjälpa eller bidra till förändring. Vid andra tillfällen kommer det vara nödvändigt att föregå med ett exempel som andra kan följa, eller till och med att uttrycka tacksamhet och förtydliga de små framsteg som gjorts i den riktning vi tidigare kommit överens om.
Det är bra att komma ihåg att du för att uppnå det mål ni kommit överens om inte kan använda vilken strategi som helst. Med detta refererar vi till de som inte är särskilt etiska, såsom känslomässig utpressning. Du kan heller inte säga saker som: “om du inte gör detta betyder det att du inte älskar mig”. Om du innerst inne tror att personen gör något för att denne inte älskar dig så bör du lämna förhållandet, men använd det inte som ett sätt att manipulera denne.
Hur du får lyckligare relationer
Avslutningsvis ger vi dig Dale Carnegies regler om hur man får lyckligare relationer (från hans bok Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning):
1. Klaga och avvisa inte utan att ge en förklaring.
2. Försök inte förbättra den andra personen. De mest fantastiska och transcenderande förändringarna i ditt liv kommer vara de som du lyckas åstadkomma själv.
3. Om du ger kritik ska det göras på ett konstruktivt sätt. Undvik att säga “Så där gör man inte”; säg istället “Du kan göra det bättre så här”.
4. Var tacksam, uppmärksam och ignorera inte de små detaljerna.
Vi hoppas att denna artikel har varit till hjälp för dig, och som alltid älskar vi att se kommentarer och förslag!