Det vår hjärna skapar när vi läser

Det vår hjärna skapar när vi läser

Senaste uppdateringen: 30 december, 2022

När vi läser föreställer vi oss många saker som inte sägs åt oss direkt, vilket skapar vår fantasi.

För att få reda på vad som visas i vårt sinne när vi läser finns det en fantastisk bok som du kan läsa: What We See When We Read av Peter Mendelsund. Detta är en bildbok som kommer hjälpa oss att dyka in i läsprocessen för få reda på de hemligheter som vårt sinne ritar upp när vi läser. Hur vi verkligen föreställer oss personer och platser som vi ser med sinnet och inte ögonen.

Mendelsund bygger vidare på idén att vi ibland tror att läsningsprocessen är som att titta på en film. Men när en bok överförs till filmduken blir vi ofta besvikna när exempelvis en person visas på ett sätt som vi inte föreställde oss.

Att föreställa oss personligheter när vi läser

Många författare beskriver vissa aspekter av personligheterna, men låter läsaren föreställa sig resten. Det kommer därför att påbörjas ett samarbete mellan läsaren och skribenten, för att skapa personer, miljöer och situationer baserat på de ord som man läser.

Vad händer då vi läser?

Vi känner alla till början av Moby Dick, med det enigmatiska “Kalla mig Ishmael”. Mendelsund vill i anslutning till detta fråga oss hur vi föreställer oss Ishmael.

Vi kommer att föreställa oss ett ansikte, en kropp, och en blick för denna personlighet i anslutning till denna fras. Men det är en uppfattning som kommer att omkonstrueras baserat på de detaljer författaren ger oss under textens gång.

Även om vi har en bild av denna personlighet i början av boken kommer bilden att förändras. När författaren ger oss mer fysiska och psykologiska detaljer uppstår en inre evolution som kan få honom att verka vänlig eller ovänlig.

Vi läser inåt eller utåt

Mendelsund hävdar att vi vänder oss inåt när vi läser. Men vi vänder oss paradoxalt nog utåt mot själva boken som vi läser. När man läser kommer världen man har framför sig och den värld boken föreslår att överlappa.

Bok

Så när vi öppnar första sidan av en bok kommer vi att befinna oss vid ett vägskäl. Detta händer när vi exempelvis läser början på Moby Dick. Detta är ganska förbryllande, för det finns så många osäkerheter att det verkar som att man befinner sig på flera platser på samma gång.

“Romanen börjar på en järnvägsstation, tåget tuffar, en fluktuering av kolvar täcker inledningen till kapitlet, ett rökmoln döljer den första paragrafen.”

-Italo Calvino-

Som Mendelsund säger uppmuntrar en bra bok oss till att föreställa oss saker på ett sådant sätt att läsningen blir till en gemensam skapelse mellan författaren och läsaren. Att läsa är därför en föreställningshandling. En skapelse mellan läsaren och författaren som låter oss ge liv åt personer och historier för att sjunka in i den värld som orden föreslår. Vi skapar bilder i vårt sinne, och det är dessa bilder vårt sinne ser när vi helt enkelt bara läser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.