Några märkliga fakta om menstruation
Menstruation har varit föremål för många myter och legender genom historien. Det har nästan alltid varit relaterat till ett orent tillstånd eller sjukdom, kanske på grund av människors naturliga motvilja mot blod. Denna vätska tenderar faktiskt att vara förknippad med skador på kroppen eller med en sjukdom. Detta är förmodligen den bakomliggande orsaken till vår motvilja eller åtminstone en av de viktigaste. I den här artikeln kikar vi närmare på några märkliga fakta om menstruation.
I många fall etablerades en koppling mellan menstruation och magiska krafter. Faktum är att man under medeltiden trodde att mensblod tog bort vårtor och botade vissa sjukdomar, som gikt. Likaså ansågs blödning från en oskuld stoppa infektioner. Dessutom var det vanligtvis en del av de berömda “trolldryckerna”.
Ännu på 2000-talet kvarstår många tabun kring menstruation, men mer specifikt menstruell blödning. Det uppskattas att det för närvarande finns mer än 5 000 eufemismer som refererar till det.
“Det personliga är politiskt.”
-Carol Hanisch-
Några märkliga fakta om menstruation
En låg eller måttlig stressnivå påverkar inte menstruationen. Men när den är hög eller kronisk har det en betydande inverkan. Faktum är att kortisol, stresshormonet, kan blockera produktionen av gonadotropin och andra hormoner. Om detta händer inträffar inte ägglossning, och menstruationen kan komma antingen tidigare eller senare med större obehag.
Det finns vittnesmål från kvinnliga fångar i koncentrationslägret Auschwitz som uppger att de kort efter ankomsten slutade menstruera. Tydligen orsakade den känslomässiga chock som de tillstånd de blev utsatta för, tillsammans med en riktigt dålig kost, denna reaktion.
Även om menstruation ofta talas om som en “kvinnofråga”, är det inte nödvändigtvis fallet idag. Faktum är att transmän och icke-binära personer har mens också. Samtidigt finns det kvinnor som aldrig fått mens på grund av hälsoproblem och de som har gått igenom klimakteriet. De slutar inte vara kvinnor för det.
Hygien och menstruation
Menstruation är ett ämne kopplat till hygienens värld, närmare bestämt eftersom blödning vanligtvis är relaterat till att känna sig “smutsig” på något sätt. Intressant nog är mensvätska helt luktfri, men när den kommer i kontakt med luften oxiderar den och ger en lukt som kan vara obehaglig för vissa människor.
Under större delen av historien har vegetabiliska fibrer eller textilfibrer använts som kompresser för att absorbera menstruationsblödningar. Det sägs till och med att Hypatia, den berömda grekiska visa kvinnan, kastade en “kvinnlig trasa” i ansiktet på en av hennes friare, för att distansera honom från henne. Han fattade nog poängen.
Från medeltiden och framåt använde rika kvinnor linnedukar för att fånga upp menstruationsblodet. Medan de fattigaste gjorde tyg eller sydde en duk för samma ändamål. På den tiden använde man inte underkläder, så tillbehöret sydde man på gördlar eller fäste på underkjolar.
Det var inte förrän i slutet av 1800-talet som engångsbindor dök upp. Det första patentet registrerades 1885 av Robinson and Sons i Chesterfield i Storbritannien. Det var ett kirurgiskt förband. Sedan dess var allt annat historia. Idag är menstruationsproduktindustrin värd astronomiska summor pengar.
Andra märkliga fakta om menstruation
Man uppskattar att en genomsnittlig kvinna har mens under 38 år av sitt liv. Under varje cykel stöts det ut mellan 25 och 80 milliliter blod, vilket motsvarar cirka fyra matskedar. Menstruationscykeln varar vanligtvis 28 dagar, samma som måncykeln. Graviditeten varar i 280 dagar, tio måncykler.
Under cykeln har kvinnan två toppar av sexuell lust. Den ena inträffar under ägglossningen och den andra under menstruationen. Faktum är att man har bevisat att ha sex under menstruationen minskar smärtan som vanligtvis uppstår i detta skede.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de Valdés, S. P. O. (2020). Menstruación: de los imaginarios a la imaginación. Estudios artísticos, 6(9), 280-292.
- Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P., Aguirre, H. P. H., Robayo, S. P. J., & Lugo, J. C. P. La menstruación en la historia.
- Guzmán, M. M. A. (2022). Corporalidades menstruantes. Acercamiento a los significados de la menstruación y las prácticas de autocuidado en mujeres de diferentes generaciones.
- Langer, M. (1944). Algunas aportaciones a la psicología de la menstruación. Revista de psicoanálisis, 2(2), 211-232.
- Rodríguez-Shadow, M. J., & Rodríguez, L. C. (2014). Las mujeres y la sangre menstrual: historia, prácticas y simbolismo. Antropología de las Mujeres en México, 157.