Carlo Rovelli, den italienska teoretiska fysikern

Det mest intressanta med Carlo Rovelli är den förvåning och nyfikenhet med vilka han närmar sig vissa gåtor. Det har gjort honom till en av de mest lästa samtida forskarna i världen.
Carlo Rovelli, den italienska teoretiska fysikern
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Även om jämförelser är motbjudande, tycker vissa att Carlo Rovelli och Stephen Hawking är lika. Det beror antagligen på att de båda studerade fysik, blev vetenskapskommunikatörer och är briljanta och inspirerande samtida sinnen.

Ett av Carlo Rovellis särdrag är den bro han byggde mellan kunskapen om fysik och litterär poetik. Hans böcker är ett utrymme där vetenskap och lyrik blandas. Dessutom använde han några provocerande och fascinerande hypoteser från kvantfysik, hans studieområde.

Under en tid har fysiken blivit ett fält fullt av överraskningar och fantastiska bilder. Carlo Rovelli är en av de fysiker som förbluffar med sina resultat om materiens och universums funktion.

Liksom Stephen Hawking ägnar Rovelli mycket av sina studier åt ett fenomen som förblir gåtfullt: tiden.

“Vi är gjorda av samma stjärnstoft som alla saker är gjorda av, och när vi är nedsänkta i lidande eller när vi upplever intensiv glädje, är vi inget annat än vad vi inte kan undvika att vara: en del av vår värld.”

-Carlo Rovelli-

En oändlig spiral.

Vem är Carlo Rovelli?

Först och främst har Carlo Rovelli fått tusentals eller kanske miljoner människor att bli förälskade i fysik. Hans böcker Seven Brief Lessons on Physics and The Order of Time är så välskrivna och underhållande att många undrar varför ingen förklarade saker och ting så enkelt i skolan.

Rovelli växte upp i Verona i Italien, men har också bott i USA och Frankrike. Han är en av grundarna till teorin om loopkvantgravitation. Hans verk finns nu på mer än 30 språk och forskare och poeter tycker alla lika mycket om dem.

Carlo skriver också om vetenskapens historia och filosofi. Han är en kritisk tänkare som hamnade i fängelse två gånger när han var yngre. En gång på grund av hans subversiva åsikter och den andra för vägran att utföra militärtjänst i Italien. I en av hans många intervjuer sa han att han en gång drömde om att vara hemlös.

Tiden: ett mystiskt ämne

Carlo Rovelli har analyserat tiden djupt. Han börjar vanligtvis sina presentationer med att prata om den mest populära och utbredda västerländska tidsuppfattningen: linjäritet. Han använder till och med ett rep för att förklara den. Sedan börjar han lägga till pärlor i det: en pärla är idag, en annan för en månad sedan, en annan för ett år sedan och så vidare.

Sedan, med ett annat rep, gör han detsamma, men den här gången blickar han framåt: en pärla är imorgon, en annan om en månad, en annan när han dör, en annan efter att han är död, och så vidare. Så här tänkte sig Newton tiden: en kontinuerlig linje med vilken människor flödade samtidigt.

Sedan kom Einstein och saker förändrades. För att illustrera hänger Rovelli en bit tyg från repen och säger att det är hur tiden är. Det är inte en linje eller ett rep, utan en yta som inte är plan, utan böjd och har hål. Således finns det inget sådant som tid som sådan, bara rymdtid.

Enligt honom går tiden långsammare lägre på kurvan. I sin tur går den snabbare i de utbuktande områdena eller “ovanför”. Slutligen går tiden ganska snabbt i hålen men inte vid kanterna. Således går tiden “med stormsteg” i det oändligt lillas värld.

Vid denna tidpunkt frågar Rovelli vanligtvis: “Vad är tiden?” Hans svar är: “Vi vet inte”.

Fysiker och tänkare

Som vi förklarade ovan är Carlo Rovelli grundare till “teorin om loopkvantgravitation”. Målet är att uppnå en syntes mellan relativitetsteorin och kvantmekaniken. Detta är de två stora milstolparna inom fysik under förra seklet.

En annan av Rovellis aspekter är hans inställning till vetenskapens filosofi. Han hänvisar också till religiös tanke utifrån hur detta fält ofta verkar motsätta vetenskapen.

I detta avseende påpekar han att det inte finns någon reell motsättning mellan att följa vetenskapen och tro att en gudomlig enhet skapade universum. Särskilt eftersom det förblir ett mysterium och vetenskapen är långt ifrån att kunna förklara det.

Den verkliga motsättningen är religionens och vetenskapens ställning gentemot sanningen. Troende hävdar att de har absoluta sanningar om verkligheten. I sin tur är vetenskapen en evig frågeställare och utgår från idén om vår stora okunnighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rovelli, C. (2003). Loop quantum gravity. Quantum Gravity, Physics World.

  • Rovelli, C. (2018). El orden del tiempo. (Vol. 518). Anagrama.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.