Carol Dweck: Statiskt och dynamiskt tänkesätt

De statiska och dynamiska tänkesätten är föreställningar om våra egna förmågor. De definierar en individs öde. Men hur fungerar de? Ta reda på det här.
Carol Dweck: Statiskt och dynamiskt tänkesätt
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2023

Dr. Carol Dweck hävdar att det finns två typer av tänkesätt: det statiska och det dynamiska. Det första motsvarar en kristalliserad föreställning om vad vi är och om vilka utvecklingsmöjligheter vi har. Det andra hänvisar till det synsätt genom vilket kontinuerlig utveckling och förändring är möjlig.

Dr. Dweck är professor i psykologi vid Stanford University. Faktum är att hon anses vara en auktoritet inom området personlighet, motivation och psykosocial utveckling. Hennes koncept om statiskt och dynamiskt tänkesätt visades först i hennes bok Mindset: Du blir vad du tänker.

Vi antar alla vissa perspektiv på våra möjligheter. En del av oss tror att vi besitter medfödda förmågor och att detta är avgörande. I dessa fall uppvisar vi ett statiskt tänkesätt. Andra antar att arbete, träning och uthållighet ökar deras kapacitet. Detta är ett dynamiskt tänkesätt.

“Om vi inte har ett dynamiskt tänkesätt och vi känner oss pressade, tenderar vi ofta att fokusera på det vi inte kan kontrollera. Det skulle gynna oss mer att fokusera på det vi kan påverka.”

-Isabella Venour-

Statiskt tänkesätt

Dr. Carol Dweck menar att människor med statiskt tänkesätt tror att deras intelligens, personligheter och karaktärer är medfödda och statiska egenskaper. De utgår från tanken att de är bestämda vid födseln och att detta inte förändras över tiden. I själva verket bekräftar de sig själva.

Denna premiss har viktiga konsekvenser för hur människor närmar sig verkligheten och styr sin tillvaro. Det mest avgörande är att de i slutändan inte strävar efter någon förändring eller förbättring som sådan. Faktum är att de tenderar att fokusera på att undvika misslyckanden snarare än att främja framsteg.

Om de inte uppnår något vid första försöket, överger de det. De håller inte ut eftersom de tror att de aldrig kommer att kunna passera vissa gränser. Likaså avvisar de kritik och feedback eftersom de ser det som en förebråelse och ett försök att förminska dem. Detta leder till att personer med ett statiskt tänkesätt avvisar utmaningar.

Kvinna som tänker
Människor med statiskt tänkesätt tenderar att undvika misslyckanden istället för att främja framsteg.

Dynamiskt tänkesätt

Å andra sidan har de med dynamiskt tänkesätt flexibla uppfattningar om sina egna förmågor och färdigheter. De antar att utveckling är en kontinuerlig process och att individuell potential är okänt territorium. De upptäcker genom lärande, arbete och uthållighet.

Allt ovanstående motiverar dem att vilja utvecklas. De strävar efter att öka sin potential och ger inte upp lätt inför motgångar. Dessutom är de övertygade om att ett fel eller ett misslyckande inte ska tolkas som ett definitivt faktum, utan som en nödvändig länk i en oändlig process.

Dessa individer är också öppna för nya utmaningar och är inte paralyserade av osäkerhet. Dessutom är de inte rädda för att misslyckas. Det beror på att de litar mer på personlig ansträngning än på förmodade medfödda förmågor. Därför är de alltid mer motiverade att fortsätta arbeta för att uppnå det de strävar efter.

Kvinna med glasögon som tänker
Människor med dynamiskt tänkesätt strävar ofta efter att öka sin potential.

En avgörande övertygelse

De statiska och dynamiska tänkesätten är olika föreställningar som människor besitter angående sin egen identitet och prestation. De är också beslut som vi alla fattar av olika anledningar. Det är uppenbart att båda är förknippade med de uppfattningar om tillräcklighet eller otillräcklighet vi har om oss själva.

Varje mentalitet blir mycket tydligare i svåra situationer. Det är vid dessa tillfällen som individer bestämmer sig för om de ska välja ett statiskt tänkesätt och säga “Jag kan inte göra det” eller “Jag är inte tillräckligt bra för att övervinna det här hindret”. Eller så väljer de ett dynamiskt tänkesätt och accepterar utmaningen att möta problemet och börja leta efter lösningar.

“Jag kan”-metoden är typisk för det dynamiska tänkesättet. Det garanterar inte bra resultat men det bygger på tanken att det är viktigt att prova. När allt kommer omkring kommer varje form av insats alltid att bidra med något positivt. Till exempel erfarenhet och lärande.

I sin bok belyser Dr. Carol Dweck att barn som får beröm som “Bra jobbat! Du är så smart!”, tenderar att utveckla mer av ett statiskt tänkesätt. De som bekräftas med fraser som “Bra jobbat! Du har gjort en fantastisk insats”, tenderar å andra sidan att utveckla ett dynamiskt tänkesätt. I själva verket är nyckeln att lyfta fram arbetet mer än resultatet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Claro, S. (2020). Resiliencia en el Aprendizaje: propósito, sentido de pertenencia y mentalidad de crecimiento.
  • Núñez Paula, I. (2004). La gestión de la información, el conocimiento, la inteligencia y el aprendizaje organizacional desde una perspectiva socio-psicológica. Acimed, 12(3), 1-1.
  • Sahagun, M., & López Vázquez, F. (2021). Nueva escala de medición de mentalidad fija y aprendiente: desarrollo y validación. Project Design and Management, 3(2), 37-54.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.