De osynliga förändringarna under graviditeten

Graviditeten är en revolution för en kvinnas kropp. Under de nio månaderna av graviditeten anpassar sig hennes kropp till olika förändringar, av vilka många inte är uppenbara för en utomstående observatör.
De osynliga förändringarna under graviditeten
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 22 april, 2023

Under graviditeten sker många förändringar i kvinnans kropp. Vi kan klassificera dessa transformationer som synliga och osynliga. I båda fallen innebär de anpassningar av kroppen som garanterar fostrets normala utveckling.

Kvinnokroppen förbereder sig också för förlossning och amning genom att påverka kvinnans attityd och beteende. Faktum är att allt är inriktat på barnets ankomst; för att hon ska kunna mata och skydda det.

Men vilka är de osynliga förändringarna av graviditeten? Det är de omvandlingar som inte kan ses, men som spelar en extremt viktig roll för att graviditeten ska bli framgångsrik.

De osynliga förändringarna under graviditeten: hormoner

Hormonella förändringar börjar tidigt under graviditeten och beror på att moderkakan utsöndrar hormoner i mammans blodomlopp.

Följande hormoner spelar en viktig roll under graviditeten:

  • Humant koriongonadotropin (hCG). Det förekommer endast under graviditeten och nästan uteslutande i moderkakan. Nivåerna av hCG i moderns blod och urin ökar kraftigt under den första trimestern. Dessutom kan detta hormon förklara det illamående som många kvinnor upplever under de första två till tre månaderna.
  • Humant placentalaktogen (hPL). Det är ett hormon som genereras av moderkakan som ger fostret näring och stimulerar bröstkörtlarna för amning.
  • Östrogener. Denna grupp av hormoner hjälper till att utveckla kvinnliga sexuella drag och finns normalt i äggstockarna. Dessutom producerar moderkakan dem för att säkerställa en hälsosam graviditet.
  • Progesteron. Äggstockarna och moderkakan producerar det under graviditeten. Det stimulerar förtjockningen av livmoderslemhinnan för att implantera ett befruktat ägg.

Graviditetstester är baserade på detta hormon, som finns i blodet och urinen några dagar efter befruktningen.

Gravid kvinna
Hormoner påverkar nästan alla organ i kroppen. De är ansvariga för hur moderkakan till stor del styr vad som händer i mammans kropp under graviditeten.

Ökning av kroppstemperaturen

Under graviditeten är det normalt att kroppstemperaturen ökar och att kvinnan svettas mer. Detta beror på att gravida kvinnor har en högre ämnesomsättning och ökad svettkörtelaktivitet.

Några extra liter blod

Efter några veckors graviditet sker förändringar i det kardiovaskulära systemet. En kvinnas blodvolym ökar, och ungefär en fjärdedel av den rinner genom den växande livmodern till moderkakan. Där överförs syre och näringsämnen från mamman till fostret. Detta är helt avgörande för att fostret ska växa och utvecklas normalt.

Därför måste kvinnans hjärta pumpa lite hårdare och snabbare. Det är därför många kvinnor känner en ökad puls under graviditeten. Faktum är att blodtillförseln genom livmoderkärlen ökar ungefär tiofaldigt mot slutet av graviditeten. Därför krävs att blodkärlen expanderar och anpassar sig, vilket kallas ombyggnad.

Avsaknad av ombyggnad kan ses vid graviditetskomplikationer som havandeskapsförgiftning och ett misslyckande hos fostret att gå upp i vikt.

Förändringar i njurarna och urinvägarna

Njurarna får mer blod, så de måste också filtrera mer. Då livmodern är större måste å andra sidan urinledarna ta en mer slingrande väg till urinblåsan, vilket ökar risken för urinvägsinfektioner.

Mag-tarmkanalen

Graviditeten har liten eller ingen effekt på gastrointestinal sekretion eller absorption, men den har en signifikant effekt på gastrointestinal motilitet. Graviditetsrelaterade motilitetsförändringar är närvarande i hela mag-tarmkanalen och är relaterade till förhöjda nivåer av progesteron.

Dessutom förskjuter den förstorade livmodern tarmarna, vilket kan öka risken för olika tillstånd, såsom blindtarmsinflammation. Att känna till de gastrointestinala förändringarna under graviditeten är viktigt för att kunna tolka laboratorietester korrekt, såväl som avbildningsstudier för gravida kvinnor.

Glukosnivåer under graviditeten

Ett fosters organ, såsom hjärnan, hjärtat, njurarna och lungorna, börjar bildas under de första 8 veckorna av graviditeten. Höga blodsockernivåer kan vara skadliga under detta tidiga skede. Faktum är att det kan öka fostrets risk att få fosterskador som hjärt-, hjärn- och ryggradsdefekter.

Å andra sidan kan höga blodsockernivåer under graviditeten också öka sannolikheten för att barnet föds för tidigt, väger för mycket, har svårt att andas eller har lågt blodsocker direkt efter födseln.

Andas (och flämta) djupare än normalt

En av många smarta förändringar under graviditeten är att kvinnor andas ut djupare under varje andetag mot slutet av graviditeten. Progesteron bidrar till det.

Detta hjälper kvinnan att ventilera både extra värme och restgaser väl, vilket skyddar henne och fostret från hälsoproblem.

Smarta anpassningar för att fostret ska utvecklas

Kolesterolet ökar med cirka 50%, medan triglycerider kan öka med upp till 200-300%. Detta beror på att kolesterol ingår som en grundläggande komponent för tillväxten av både moderkakan och fostret.

Ökningen av lipider är en normal anpassning för att moderkakan och fostret ska utvecklas normalt, bland annat för att fostret har fått mycket socker som kvinnan själv använder när hon inte är gravid.

Gravid kvinna
Förutom fysiska förändringar finns det även psykologiska förändringar hos gravida kvinnor.

Moderkakan under graviditeten

Under graviditeten samlar kroppen på sig mer vatten än vad den annars skulle göra. Denna svullnad kallas ödem och den ackumuleras normalt i benen, särskilt på natten, och i högre grad under graviditeten.

Ödem ses oftast som en del av de normala förändringarna under graviditeten. Den snabba utvecklingen av uttalat ödem är dock närvarande vid havandeskapsförgiftning.

Förändringar i hjärnan fram till efter förlossningen

Under 2016 använde ett team av forskare från Nederländerna och Spanien magnetresonanstomografi (MRT) för att studera vad som händer i hjärnan under graviditeten. Genom att jämföra MRT-bilder tagna innan kvinnorna blev gravida med bilder tagna efter att de fött barn, fann forskarna att graviditeten minskar hjärnans grå substans.

Grå substans är vävnaden som innehåller cellkroppar och synapser av nervceller. Resultaten av denna studie visade att deras volymförlust kvarstod i minst två år efter förlossningen. Man tror att denna ombyggnad kan spela en roll för att hjälpa kvinnor att genomföra övergången till moderskap.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.