Den vackra legenden om maskrosen
Maskrosen är en liten och extremt vanlig gul vildblomma. Vissa människor hatar dessa blommor eftersom de ser dem som ogräs som förstör utseendet på deras trädgårdar. Däremot vet de förmodligen inte att deras rötter förser jorden med bra mängder kväve och mineraler. Dessutom är dessa blommor också uppskattade för sina många medicinska ändamål.
Faktum är att vi inte bör glömma att arabiska läkare på 900- och 1000-talen använde maskros för att utveckla flera kurer. De användes för feber, tandvärk, urinvägsproblem, anemi, förstoppning, artrit, diabetes, problem med gallblåsan, halsbränna och hudirritationer.
Det är dock inte så välkänt att Taraxacum officinale är ett av de mest magiska elementen i naturen. Faktum är att en hel antropologi av det mystiska och andliga är uppbyggt kring denna enkla och vanliga växt. Den både fascinerar och förtrollar, både genom det smarta sättet den omvandlar sig själv och på grund av legenden som har byggts upp kring den.
Maskrosväxten består av många individuella miniatyrblommor som kallas strålbuketter, som öppnar sig i gryningen och sluter sig på kvällen. Detta har gett dem en unik dragningskraft i många kulturer.
Legenden om maskrosen och ängeln
Legenden om maskrosen skrevs ner första gången 1918 i boken The Children’s Hour. Den bestod av en uppsättning fabler som publicerades varje vecka i många tidningar från 1908 och framåt. Senare, och på grund av dess framgång, blev publikationen till en volym av sagor och legender som var ganska framgångsrik i barn- och ungdomsvärlden.
Titeln For the Children’s Hour var inspirerad av en dikt av Henry Wadsworth Longfellow med titeln The Children’s Hour. I den här dikten förklarade han att ögonblicket när dag möter solnedgång är den perfekta tiden att uppfinna, att ge plats åt fantasi och spel. Faktum är att han hävdade att denna tidsrymd är gjord för barndomen, och det är i denna kontext som legenden om maskrosen uppstod.
Blommornas ängel
Fabeln berättar att blommornas ängel kom ner till jorden en dag för att hitta den blomma hon älskade mest. Hon sökte vida omkring, genom åker, skog och trädgård.
Först stötte hon på en tulpan. Hon frågade var den helst skulle vilja växa. Tulpanen svarade att den skulle vilja växa på en sammetslen slottsgräsmatta där dess färger skulle synas mot de grå väggarna. Det stod också att det skulle vilja att prinsessan rörde vid den och berättade hur vacker den var. Därefter talade ängeln till rosen. Hon ställde samma fråga. Rosen sa att eftersom den var ömtålig och skör, skulle den vilja klättra på slottets väggar som skulle skydda den från skada.
Därefter gick ängeln till skogen där hon stötte på violen. Än en gång ställde hon frågan om var den skulle vilja växa. Violen svarade att den skulle föredra skyddet av skogen med bäcken i närheten för att kyla ner sina rötter och träden för att hindra solen från att förstöra dess vackra färg.
I blomsterriket är maskrosen den mest ödmjuka och enkla enligt legenden.
Ängeln blev hänförd av en maskros
Därefter upptäckte ängeln en maskros som växte mellan två stenar. När hon ställde samma fråga till den sa den att den skulle vilja växa varhelst barn skulle se den. Den ville därför växa vid vägkanterna och på ängarna och till och med mellan springorna i stadens trottoarer så att den skulle göra alla glada med sin ljusa färg.
Ängeln valde maskrosen som sin favoritblomma. Dessutom lät hon den blomma hela säsongen från vår till höst på alla möjliga ställen, precis som den ville.
Maskrosen, blomman som uppfyller barns önskningar
Maskrosen ses också som en symbol för solen, månen och stjärnorna. Faktum är att denna fascinerande växt föds som en boll av gula fibrer, liknande solen som ger oss liv. Därefter får den en rund, fluffig, silvrig form, som månen på sommarnätter. Sedan sprider den sina frön som färdas lång väg. De är som små fallande stjärnor som bärs av vinden. Varje gång barn blåser på dess frön, sägs det att en av deras önskningar kommer att gå i uppfyllelse. Faktum är att vi alla har vuxit upp med att blåsa på den här växten i tron att den kommer att förverkliga våra drömmar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bayley, Carolyn (1908) For the Children’s Hour. New York (Yesterday’s Classics)