Några märkliga fakta om serietidningar

Serietidningar har varit en tillflyktsort för många. Även om vi inte har läst någon, känner vi alla igen vissa karaktärer som kommer från tecknade serier. Nedan delar vi några fascinerande fakta från serietidningsvärlden.
Några märkliga fakta om serietidningar
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2024

Serietidningar är mycket äldre än man kan tro. Faktum är att vissa experter hävdar att vissa egyptiska, grekiska och romerska väggmålningar kan falla i denna kategori eftersom de representerar illustrerade sekvenser med kedjor av vinjetter. Vissa förcolumbianska manuskript gör detsamma, så de kan också inkluderas i denna klassificering.

Men man brukar strängt taget säga att den första serieboken var Velislavs bibel. Detta manuskript är från 1300-talet och innehåller 747 illustrationer som representerar hela Gamla testamentet. Det skrevs för att göra boken mer tillgänglig för allmänheten eftersom det var väldigt få som kunde läsa och skriva på den tiden.

I själva verket verkar serietidningar vara en del av nästan alla kulturer. Faktum är att idén om att berätta en berättelse med hjälp av sekventiella bilder har funnits i olika samhällen under lång tid. Låt oss nu kika på några fler märkliga fakta om serietidningarnas fascinerande värld.

“Arbetet vi gör är lika krävande som någon av de stora målarna eftersom ingenting som händer på sidan av en serie är slumpmässigt. Du måste föreställa dig det i ditt sinne innan du gör det.”

-Will Eisner-

Person som läser serietidningar
Redaktionell kredit: nikkimeel / Shutterstock.com

Några märkliga fakta om serietidningar

I slutet av 1800-talet dök en av de första serierna som publicerades i en amerikansk tidning upp i New York World, som drivs av Joseph Pulitzer. Den fick titeln The Yellow Kid och berättade historien om ett gatubarn. Han var alltid klädd i gult och förde sin egen lilla kamp mot samhällets individualism och materialism.

Den var kontroversiell bland allmänheten i New York. Många kände sig orättvist attackerade och tyckte att tidningen överdrev och att verkligheten inte var så grym. Från det ögonblicket började man använda uttryck, gul journalistik och den gula pressen för att referera till den typ av media som lockar en publik genom att vara kontroversiell.

Ordet serietidning har också sitt ursprung i USA. Serietidningar är dock kända över hela världen (ibland under andra namn) och branschen är för närvarande erkänd som den nionde konsten. Faktum är att serietidningar i vissa sfärer är  kända som sekventiell konst.

Superhjältarna

Utan tvekan är ikonen för komiska superhjältar Stålmannen. Denna karaktär skapades av Jerry Siegel, en amerikansk författare, och Joseph Shuster, en kanadensisk konstnär. Båda bodde i Cleveland, Ohio, och de fullbordade karaktären 1933. De erbjöd figuren till många förläggare, men ingen var övertygad om att en sådan hjälte skulle fungera.

Till sist tog företaget Detective Comics, Inc. risken och lanserade karaktären. De köpte honom för $130. Den första tecknade serien kom ut 1938 och blev lönsam på riktigt kort tid. Stålmannen har därefter dykt upp i press, i radio, på tv, på bio, på internet och i videospel. Han är faktiskt mer levande än någonsin och är så viktig att media betraktar varje liten variation i hans karaktär som en händelse med nyhetsvärde.

Stålmannen blev inspirationen för många andra superhjältar. Efter andra världskriget dalade dock serietidningar i popularitet även om Stålmannen, Wonder Woman och Batman fortsatte att locka ett stort antal läsare.

Stålmannen och Batman
Redaktionell kredit: IKA DEKCHIK / Shutterstock.com

Andra märkliga fakta om serietidningar

På tal om andra världskriget, såg den berömda Captain America dagens ljus 1941, mitt under konflikten. Intressant nog slog han Adolf Hitler på första omslaget. Detta var ett djärvt drag på den tiden, som blandade fantasi och verklighet kring ett extremt socialt känsligt ämne.

Japanska serier är kända i väst under det generiska namnet manga. Faktum är att de har fått en framträdande plats under de senaste decennierna eftersom både karaktärerna och berättelserna har unika egenskaper.

Även om denna konst har funnits sedan urminnes tider i Japan, återlanserades den till världen av Osamu Tezuka. Han var ett fan av filmen Bambi, som han såg 80 gånger. I själva verket var han så besatt av det lilla rådjuret att han gav alla karaktärer i Astroboy, den första framgångsrika mangan, extremt stora ögon. Sedan dess har detta drag bibehållits i dessa typer av serier.

På tal om manga är den bästsäljande genom historien One Piece, även om de flesta förmodligen skulle tycka att Dragon Ball och Dragon Ball Z är mer kända. Den mangaserie som sänts längst är Sazae-San. Den har visats kontinuerligt i Japan sedan 1969 i mer än 1 700 avsnitt. Det här är seriernas värld: fantastisk hur du än ser på den.

Redaktionell kreditering för huvudbild: Felix Lipov / Shutterstock.com

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gubern Garriga-Nogués, R. (2014). De los cómics a la cinematografía. Espacio, tiempo y forma. Serie V, Historia contemporánea, 26, 377-399.
  • Neville, J. F. (1990). The Yellow Kids: Foreign Correspondents in the Heyday of Yellow Journalism: By Joyce Milton. Harper and Row, 1989, 412pp. $22.95, Cloth.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.