Tio filmer om djur som får dig att fundera

Tio filmer om djur som får dig att fundera
Leah Padalino

Skriven och verifierad av filmkritikern Leah Padalino.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

Om vi ​​vill skapa ett samhälle där vi alla kan leva i fred och harmoni kan övergrepp mot djur inte vara en del av det. Faktum är att vi alla kan göra vår del för att ge djuren mer livskvalitet. Det är vår plikt att fördöma alla former av djurmisshandel och att rapportera det om vi vet att det händer. Det finns en tradition av att skapa uppmärksamhet för frågan genom filmer om djur.

Filmer är ett bra medel och ett kraftfullt vapen för att visa oss obekväma verkligheter. Så vi ska här ta upp tio djurfilmer som är avsedda att få oss att tänka på hur vi behandlar andra liv på denna planet.

Nationens storhet kan bedömas utifrån det sätt som dess djur behandlas.

    -Mahatma Gandhi-

1. Spirit – Hästen från vildmarken

Spirit är en animerad film av Dreamworks. Huvudkaraktären är en mustang som har levt hela sitt liv i frihet. Det vill säga tills han faller i mänskliga händer. De fångar Spirit, säljer honom och försöker tämja honom, för de bryr sig inte om hans önskan om frihet.

Trots alla ansträngningar de gör är Spirit fortsatt övertygad om att han inte vill ha någon kontakt med människor. Han vill vara fri, och han tänker inte ge upp så lätt. Denna berättelse förmedlar nyttan av att inte ge upp och får dig att tänka på rollerna eller skyldigheterna vi ibland får djur att uppfylla.

Filmer om djur: Spirit

2. Filmer om djur – Aristocats

Alldeles bredvid mannens obestridligt bästa vän, finns katten. Det är den mystiska, pälsklädda varelsen som vissa människor älskar och andra misstror. Katter är nyfikna av naturen och de har länge varit del av olika myter och vidskepelser. Älskade och hatade genom historien, ingen är likgiltig inför katter, alla har en åsikt.

Aristocats är en djurfilm som påminner om Lady och Lufsen. Men det speciella med filmen Aristocats är hur omvårdande Madame Bonfamillie, katternas ägare, är mot dem. När hon får sina älskade katter tillbaka, bestämmer hon sig för att adoptera även en annan katt och att skapa ett hem för herrelösa katter från innerstaden.

Detta är en av dessa filmer om djur som visar oss att det är möjligt att själv skapa ett härbärge på egen hand. Eller att man åtminstone kan försöka mata och ta hand om katter som bor på gatan och uppmuntra människor att adoptera dem.

3. Berättelsen om Pi

Berättelsen om Pi är en film regisserad av Ang Lee som är baserad på romanen med samma namn. Den sätter igång våra tankar om en massa olika filosofiska och religiösa frågor och funderingar. Den är en slags filmatiserad poesi där en ung man måste överleva i en båt mitt i havet tillsammans med en bengalisk tiger.

Det är en underbar historia full av äventyr och utmaningar att övervinna, en där djur spelar en nyckelroll. Det är svårt att sammanfatta handlingen på ett enkelt sätt, så vi säger bara detta: denna film är verkligen sevärd.

4. Filmer om djur – Djungelboken

Djungelboken är en hyllning till naturen och djurens renhet. Filmmusiken är också värt ett särskilt omnämnande, och den är en av Disneys bästa kompositioner. Denna film om djur handlar om det lilla barnet Mowgli som efter att han blivit övergiven av människorna blir omhändertagen av djur. Detta är en film som visar att djur ibland kan vara mycket ädlare än människor.

Under mänsklighetens förflutna har det förekommit många historier om förvildade barn som har blivit omhändertagna av djur. Den spanska filmen Entrelobos (bland vargar) är en film som handlar om detta ämne. Det är den sanna historien om en pojke som tillbringade 12 år i vargars omsorg.

Djungelboken, och även filmen Lejonkungen, är bland de djurfilmer som fokuserar mest på den vilda sidan av djurlivet. Filmerna handlar om hur djur skapar sina hierarkier, hur de interagerar med sin miljö osv. Det är filmer som också får oss att fundera över om det är rätt att vi tar ut dessa djur från deras naturliga livsmiljö för vår njutning, vilket är vad vi gör med cirkusar och djurparker.

5. Frankenweenie

Tim Burton gjorde en kortfilm med namnet Frankenweenie år 1984 vilken var en inspirationskälla till hans film år 2012. Kortfilmen var dock inte animerad, vilket långfilmen är. Kortfilmen anses som starkare än långfilmen, och den förmedlar mer känslor. Det speciella med filmen är att den behandlar sorgens tema som kommer av att man har förlorat ett husdjur. Det är en av de mest emotionella djurfilmerna som finns.

Titeln är en tydlig hänvisning till Frankenstein, och huvudpersonens namn är till och med Victor. Berättelsen behandlar förhållandet mellan en pojke och hans hund, och den sorg han går igenom efter att hunden dör. Tack vare sin egen kunskap och sina vetenskapslektioner i skolan lyckas Victor åter bringa sin hund till livet.

6. 101 dalmatiner

Djurpälsar och -skinn har alltid varit stora handelsvaror. Även om fler och fler vägrar att bära dem finns det fortfarande fanatiker. Vissa skinn är också värda mer än andra. Djur som krokodiler, rävar och bisonoxar har blivit några av offren för våra modetrender. Stora delar av samhället har ofta inte någon kunskap om fenomenet. Dessutom reagerar vi inte så starkt eftersom de drabbade djuren är inte så närstående som hundar och katter. Det är därför vi inte ser det som en stor kontrovers när människor använder dessa djur för att tillverka kläder.

Men om du tänker på det en stund, skulle du vilja bära en kappa gjord av hundpäls? Endast tanken på det ger dig förmodligen avsmak. Hur skulle man kunna bära en kappa tillverkad av ”människans bästa vän”? Det skulle vara ju vara galet! Detta är i grund och botten vad 101 dalmatiner handlar om. Vi förälskar oss alla i de små dalmatinervalparna som är de som agerar huvudroller i filmen. Vi ser också Cruella de Vil som en av de värsta typerna av skurk, en djurmördare. 101 dalmatiner ger oss en annan synvinkel på dessa alltjämt så värdefulla pälsrockar.

Scen från 101 dalmatiner

7. Björnen

Björnen är en fransk film om djur från 1988 som är full av känslor. Huvudkaraktären i den är en björnunge som förlorar sin mor efter ett bergsskred. Den unga björnen slår upp vänskap med en fullvuxen björnhanne som blir som en adoptivfader till honom, trots att verklighetens vuxna hanbjörnar äter upp obesläktade björnungar.

Filmen visar hur dessa djur måste fly från jägare som spårar dem. Så, precis som andra liknande filmer om djur, är det människor som är huvudskurkarna också i den här filmen. Meddelandet är tydligt: ​​djur har rätt till sina liv, och den naturliga världen förtjänar vår respekt.

8. Ferdinand

Detta är en av många djurfilmer som ifrågasätter tjurfäktning. Så det är ingen överraskning att den väckt en enorm kontrovers i vissa delar av världen, som bland annat Spanien. Ferdinand gillar inte våld. Han är en fredlig tjur som bara vill leva ett lugnt liv. Men han är en tjurfäktningstjur (något som människor bestämmer för honom), så om han finner sitt mod måste han gå in i ringen och kämpa tills han dör.

Tjurfäktning kan starta kontroverser bara genom att man säger ordet. Vissa människor ser det som en konst, och andra ser det som tortyr. Mitt i denna debatt ger Ferdinand oss ​​ett ibland glömt perspektiv: djurets. Vet någon om tjuren vill vara där eller inte? Ska ett djur verkligen tvingas lida på detta sätt för att underhålla människan? Kan vi ändra på våra traditioner eller måste de förbli desamma? Det här är en sådan film som definitivt kan ge upphov till mycket debatt, lika mycket som ämnet den handlar om, eftersom filmen är avsedd för barn (vilket inte betyder att vuxna inte också kan ha behållning av den!).

9. Filmer om djur – Bambi

Bambi är en annan djurfilm som handlar om respekt för naturen och för djur som lever i frihet. Det är också en som fick många av oss att gråta när vi var små och kanske till och med ännu idag. Bambi är en vitsvanshjort som lever ett lyckligt liv i skogen med sin mamma. Alla arter i denna skog lever i perfekt harmoni, med undantag för en.

Den art som inte kan respektera freden i skogen är naturligtvis människan. Precis som filmen Björnen (även om den här är för en ännu yngre publik) handlar den om att djur har rätten att vara fria.

Filmer om djur: Scen från Bambi

10. Hachiko – En vän för livet

När man sätter ihop en lista med filmer om djur kan man inte förbise filmen Hachiko – En vän för livet. Det är en känslomässig film som behandlar saker som djurens lojalitet, vänskapen mellan människor och hundar, de oändliga känslorna våra lurviga vänner kan inspirera oss till och vad det betyder att älska ett djur.

Dessutom är filmen baserad på en sann historia. Om du gillar djur, kommer du att tycka om denna redan från start, även om den vissa stunder kan få dig att gråta.

Ett samband mellan många filmer om djur

Värt att notera är hur samtliga av ovan nämnda filmer om djur applicerar mänskliga karaktärsdrag på djuren, vilket får oss att anknyta till och känna empati med dem. Samtidigt framstår människorna i dessa filmer ofta som omänskligt bestialiska. Genom att skifta om djurens och människans roller kan vi vidga våra perspektiv. Öka gärna din medkänsla och omvårdnad till djuren, men glöm dock samtidigt inte medmänskligheten.

“Människan är Jordens djävlar, och djuren är dess plågade själar.”

-A. Schopenhauer-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.