Har du hört talas om trasiga fönster-teorin?

Har du hört talas om trasiga fönster-teorin?

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2021

Tänk dig att du går på gatan och äter apelsin, och när du är klar har du en massa skal du vill kasta. Du inser att soptunnan är långt borta, så dina ögon vänder sig till marken. Om du ser mer skräp där är chansen högre att du kommer kasta ditt på marken, men om det inte finns något är chansen högre att du tänker två gånger innan du kastar skalen på marken. Åtminstone enligt trasiga fönster-teorin.

Trasiga fönster-teorin, eller broken windows, förutsäger att försämring i ens omgivning kan leda till att folk tror att lagen inte existerar. Därför är risken högre för vandalism när det inte finns några normer.

Trasiga fönster-experimentet

Professor Philip Zimbardo, känd för det berömda fängelseexperimentet i Stanford som ledde till böcker och filmer i ämnet, utförde ett annat hyllat men mindre känt experiment. I detta lämnades två övergivna bilar utomhus: en i ett fattigt och problematiskt område, och en annan i ett rikt och fridfullt område.

Resultatet var inte särskilt svårt att bekräfta. Inom några timmar uppvisade bilen i det fattiga området avsevärda skador, medan den i det rika förblev hel. Med dessa resultat är det enkelt att dra slutsatsen att fattigdom och marginalisering är “ansvariga” för brottet.

Trasiga fönster-teorin

Men studien var inte helt över. Efter en vecka hade bilen i det fattiga området blivit helt förstörd, medan bilen i det rika fortfarande inte hade en repa. Forskarna beslutade sig för att ändra något i situationen, och tog sönder ett av fönstren på bilen som annars var i helt perfekt skick. Vad tror du hände? Stöld, våld och vandalism förvandlade fordonet till samma tillstånd som det i det fattiga området.

I slutänden drog man slutsatsen att orsaken inte bara var fattigdom, utan att trasiga fönster på bilen skickade ett budskap av försämring, apati och brist på intresse. Detta skapar i sin tur en känsla av frånvaron av lagar, normer och regler. Det trasiga glaset fick det att verka som att allt var okej. I denna situation återbekräftade och propagerade varje attack som bilen drabbades av denna idé, tills vandalismen blev okontrollerbar.

Trasiga fönster-teorin i staden

På 80-talet var New Yorks tunnelbana den farligaste delen av staden. Med trasiga fönster-teorin som referens började de fixa skador som uppstått på tunnelbanestationerna. De städades, graffiti togs bort, man tog tag i småbrott och såg till att alla betalade. Som ett resultat blev tunnelbanan en säker plats.

På grund av dessa resultat började man med en nolltolerans i New York. Att bryta alla typer av lagar och livsstilsnormer förbjöds, och renlighet samt ordning uppmuntrades i bostadsområdena. Återigen blev resultatet en gigantisk sänkning av brottsligheten i New York.

Fönsterputsare

Bevis för trasiga fönster-teorin

Förvirringen som orsakas av otydliga normer betyder att fönster kommer fortsätta att tas sönder, vilket skapar samma situation som med bilexperimentet. Detta kan inträffa i organisationer där flexibiliteten som de tillhandahåller blir för slapp. Om ett trasigt fönster i en byggnad inte repareras, kommer snart andra fönster gå samma öde till mötes. Om ett samhälle visar tecken på trasighet utan att någon bryr sig, kan det leda till brottslighet i samhället.

Mindre problem kan leda till stora övertramp som i sin tur leder till kaos. Detta sker inte bara med materiella saker; ett annat tydligt exempel är korruption. Om små övertramp tillåts kommer fler och fler göra samma sak oftare. Att etablera tydliga normer och undantag kan vara en lösning, så länge det inte sker för sent.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.