Serien Love on the Spectrum – start och utveckling

Serien Love on the Spectrum handlar om ett ämne som inte många vill låtsas om. Det är en intressant serie på Netflix som erbjuder oss en möjlighet att lära oss mer om autism och kärlek.
Serien Love on the Spectrum – start och utveckling
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2023

Kärleken är ett av konstens vanligaste teman. Kort sagt kan man säga att det har sitt eget lilla utrymme i varje mänsklig uttrycksform. Emellertid analyseras sällan dess särdrag vad gäller hur det förhåller sig i minoritetsgrupper. Detta är dock temat för en ny serie om autism. Serien Love on the Spectrum hade nyligen premiär på Netflix. I den här artikeln berättar vi mer om den.

Autismspektrumstörning innefattar en serie störningar som kännetecknas av brist på kommunikationsförmåga samt empati.

Tack vare de screeninginstrument som finns tillgängliga idag kan vårdpersonal upptäcka denna typ av störning i tidig ålder. Detta är en fördel eftersom de då kan börja behandlingen tidigare och få bättre resultat. Det faktum att symtomen redan finns under barndomen placerar detta tillstånd under en utvecklingsstörning.

När det gäller fiktion kan Sheldon Cooper möjligtvis vara en av de mest emblematiska autistiska karaktärerna. Betraktaren får bevittna andra som upplever hans sociala svårigheter i praktiskt taget varje avsnitt av serien. Du kan se hur hans vänner ofta måste anstränga sig mycket för att förstå hans speciella sätt att uttrycka sina tankar. Detta kan vara en bra utgångspunkt för att försöka förutse några av detaljerna i Love on the Spectrum.

Om du har träffat en person med autism, har du träffat en person med autism.

-Stephen Shore-

Den första träffen i serien Love on the Spectrum

Den första myten som serien krossar och betonar är att människor med en autismspektrumstörning inte vill umgås. Ja, de tycker om många soloaktiviteter, men det betyder inte att de inte vill komma i kontakt med andra. Och det betyder definitivt inte att de inte vill bli kära. De vill dela sitt liv med någon annan och till och med uppnå en intim relation.

Att få andra att uppmärksamma denna ambition kan dock vara den första utmaningen autistiska människor måste övervinna. Med andra ord finns det plats för kärlek i det sätt de förstår tillgivenhet. Faktum är att vi kan bevittna historien om två par som redan har tagit steget att leva tillsammans under seriens gång. Det är inte en lätt väg, enligt deras egna ord.

Det som dominerar i serien är dock de förväntningar som flera personer med autism har angående vad det innebär att gå på en träff. För dem är blygheten och osäkerheten väldigt bekant, eftersom de inte skiljer sig så mycket från icke-autistiska människor. Du får därefter vara åskådare till hur detta första möte äger rum, och till de svårigheter de möter.

Kommunikation

I vissa punkter i dokusåpan Love on the Spectrum får vi ta del av några sessioner där personer med denna sjukdom förbereder sig inför sina träffar.

Hälsningen är den första punkten att arbeta med. De förklarar sättet på vilket man hälsar på en annan person, något som de flesta på något sätt internaliserar. Det vill säga att stå upp och även hålla ögonkontakt under de första utbytena. Denna punkt är viktig för resten av mötet.

En annan färdighet som vanligtvis är svårt för dem är hur man håller konversationen vid liv. För att göra det uppmuntras de att göra en lista med ämnen och frågor de vill ställa.

Två medverkande i serien befinner sig på träff

Utvecklingen av förhållandet i serien Love on the Spectrum

Därefter är det dags att ta det hela till en högre nivå. Detta sker genom att konversationen går från att bara vara en utfrågning till ett faktiskt samtal där båda parter deltar. En där risken inte är så stor att man skrämmer samtalspartnern. På så sätt arbetar de med strategier för hur man kan skifta från en enda fråga till ett helt ämne. Antingen det eller till nya frågor som härrör från ett oplanerat svar.

I samtliga fall försöker specialisterna få de medverkande att förstå att träffen och konversationen är flexibel. Denna flexibilitet innebär att de inte ska vara för direkta och inte ställa personliga frågor. De förklarar för dem att detta sker senare, på en annan nivå av intimitet. En som de ännu inte har nått. Som betraktare får du också se att detta är särskilt svårt för dem.

Således försöker specialisterna förmedla en idé till dem som de säkert skulle förmedla till alla människor vid deras första dejt. Det faktum att du måste vara villig att lära dig något för att få en intressant konversation. Med andra ord är det därför viktigt för människor inom spektrumet att träffa människor som inte bara delar deras intressen utan också främlingar som de måste hitta gemensamma grunder med under sin första kontakt.

Slutliga tankar

Serien är sevärd. Bara det faktum att denna typ av modigt projekt existerar är värd din tid. Därtill är dess uppriktighet en av dess starkaste punkter. Den visar att det är möjligt att vara autistisk och samtidigt ha en romantisk relation, även om det är ett mål som inte är lätt att uppnå.

Faktum är att det som tittaren får ta del av i den här serien är att majoriteten av träffar inte slutar bra. Det låter dig bevittna den känslomässiga påverkan som sker men också hur människor återhämtar sig och lär sig om att ta andra chanser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.