Spendera pengar på upplevelser, inte på saker

Spendera pengar på upplevelser, inte på saker
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2023

För de flesta av oss är pengar en begränsad resurs. Ekonomer är dock överens om att det viktigaste inte är hur mycket vi får betalt, utan hur vi väljer att spendera pengar.

Det är sant att merparten av vår inkomst används till att täcka basutgifter. Efter det lyckas vi ha pengar nog till att köpa en ny mobiltelefon, en tv med större skärm eller ett par jeans på rea.

Att köpa saker gör oss alltid lite uppspelta. Olyckligtvis är det en entusiasm som bleknar snabbt.

“Tilldela inte pengar ett större eller mindre värde än de har, ty det är en god tjänare och en dålig herre.”

-Alejandro Dumas, Jr-

Intressant nog finns det en ekonomisk gren som kallas “lyckans ekonomi”. Bland annat mäter den sambandet mellan inkomst, lycka och hur nöjd man är med livet. Så vad är nyckeln till lycka?

Att köpa saker

Många människor väljer att spendera sina pengar på saker. De kan till och med göra stora uppoffringar för att lyckas köpa dem. De skär ned på sina grundutgifter för att inte skuldsätta sig. Nuförtiden händer det ofta med mobiltelefoner som inte längre är ett kommunikationshjälpmedel utan en statussymbol.

Pengarna och tiden

Det är hård konkurrens när det kommer till våra favoritsaker. Förutom mobiltelefonerna har vi även de andra elektroniska prylarna, och så kläder givetvis. Bilar utgör också del av den här logiken.

Och så har vi märket, som är det viktigaste. Du har inte en bil, du har en BMW. Du har inte en telefon, utan en Iphone.

När det gäller de flesta av de här inköpen innefattar de till stor del jämförelse med andra personer. Vi väljer specifika märken och prylar för att vara likvärdiga med eller bättre än dem runt omkring oss.

Dessa objekt definierar ibland vår känsla av att tillhöra en grupp. Men paradoxalt nog indikerar det också en spänning. Objekt, speciellt lyxvaror, är ett sätt att skapa distans.

Att spendera pengar på upplevelser

Ekonomerna av lycka är övertygade om att ifall man spenderar pengarna på upplevelser så skapar det mer tillfredsställelse än om man spenderar dem på saker. De har studerat det och mätt det. Och det är deras slutsats.

Spendera pengar på julpynt

Thomas Gilovich, psykologiprofessor på Cornell University, har studerat ämnet i flera år. Han fann att människor blir vana vid föremål med extrem lätthet. Kort efter att de införskaffats blir de till rutiner med liten dragningskraft. Med andra ord blir de tråkiga. Rutinsaker gör oss inte lyckliga.

Med upplevelser inträffar dock motsatsen. När de är markanta får de ett värde som ökar med tiden. Upplevelser för också människor samman. Två människor kan ha samma Iphone men inte identifiera sig med varandra på minsta sätt. Två frimärkssamlare kommer dock att känna en viss samhörighet.

Om du går och shoppar med någon skapar du inte ett band med denne, till skillnad från vid en aktivitet eller en resa. I det senare fallet kommer inte konkurrens och spänning bli resultatet, utan det rakt motsatta: förståelse och solidaritet.

Att spendera pengar på livet

Vi är våra upplevelser. Och upplevelserna som saker ger oss är extremt begränsade. Objekt har inte direkt potentialen att få oss att känna oss berusade av lycka och av att leva livet fullt ut. Upplevelser gör just detta.

Även många negativa upplevelser blir historier, till och med roliga sådana, att berättas när de väl bearbetats.

Flera år senare kan vi fortfarande komma ihåg dem och känna några av de där underbara känslorna. De kommer inte att slitas ut med tiden.

Tomtebloss

Varje upplevelse är unik, till skillnad får massproducerade föremål. Även när vi går igenom någonting liknande kommer det aldrig att bli samma sak. Därav värdet.

Det finns underbart frigörande samtal som vi aldrig kommer att glömma. Fantastiska platser som för oss till randen av vördnad och beundran. Lyckan av en måltid eller tid spenderad med vänner är ovärderlig.

Om vi strävar efter att må bättre och vara lyckligare vore det bra om vi omvärderar sättet på vilket vi spenderar våra resurser. Speciellt när det gäller pengarna.

Genom att tänka mindre på föremål och mer på upplevelser kanske vi lyckas finna vägen till lycka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.