Tallkottkörteln: Sinnets enigma

Tallkottkörteln: Sinnets enigma

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2022

Tallkottkörteln har alltid väckt stort intresse. Descartes sade att denna körtel som finns lokaliserad i mitten av hjärnan var “själens plats”, det center som hanterar alla våra tankar. Det finns även de som kallar denna lilla struktur vårt “tredje öga”, en virvel med energi som låter oss se saker bortom synens förmåga.

Om man bortser ifrån dessa mystiska, spirituella och något färgglada perspektiv så är tallkottkörtelns funktion både intressant och spännande. Den reglerar våra cykler, vår dygnsrytm, början på puberteten och även en rad olika känslor. Det är en konstig och fascinerande struktur.

Tallkottkörteln är mer än ett tredje öga. Det är en liten dirigent som är inspirerad av solens ljus, som reglerar våra cykler, våra avslappningstillfällen och början på puberteten.

En av de mest intressanta aspekterna med denna körtel är att den, trots att den bara är 8 mm, tar emot en stor mängd blod, nästan lika mycket som njurarna. Den är formad som ett träd och det är därifrån den har fått sitt namn. Stammen och grenarna på trädet tenderar att hårdna väldigt snabbt p.g.a. en uppbyggnad av kalcium. Man kan redan ha fått viss uppbyggnad mellan 12 och 20 års ålder.

Den utför ändå många viktiga funktioner som vi kommer att förklara nedan.

Fokus på tallkottkörteln

Tallkottkörteln: cykelregulator och rudimentärt öga

Det är en ljuskänslig struktur, så en av dess främsta funktioner är att avge melatonin. Detta hormon kommer från serotonin och reglerar dygnsrytmen och början på puberteten.

Den fungerar som en finjusterad biologisk klocka, med hög aktivitet upp till 7 eller 8 års ålder, och det är då produktionen av melatonin börjar minska och mekanismerna för sexuell mognad börjar.

Viss statistik indikerar att denna struktur är väldigt känslig för vissa kemikalier i miljön. I vissa länder som USA når flickor puberteten väldigt tidigt p.g.a. att de blivit utsatta för substanser som fluorid.

Trots att den finns i mitten av hjärnan är den väldigt känslig för omgivningen. Det är en biologisk fyr hos människor.

Tallkottkörteln

Neurologer har som mål att separera det mystiska från det vetenskapliga. Denna körtel är en liten struktur som vi fortfarande inte vet mycket om, och det är därför journaler som “Journal of Pineal Research” ofta publicerar studier som försöker mäta dess funktioner. 

Tallkottkörteln är en huvudnyckel som omvandlar signaler från miljön till endokrina svar.

Du vet nu lite om detta “inre öga” som reglerar kroppens dagliga cykler. Tänk på den som en kompass, ett fantastiskt litet organ som håller dig i linje med din kropp och din omgivning.

Person

Ta hand om din tallkottkörtel

Här är några tips för att ta hand om den:

  • Var regelbunden när det kommer till dina dagliga cykler och vanor. Det är en ljuskänslig endokrin regulator, vilket betyder att den måste vara i harmoni med solljusets rytm. Det är därför det är så viktigt att alltid gå till sängs vid samma tid.
  • Undvik elektromagnetiska fält. Precis som ljus kommer elektromagnetiska vågor att avbryta processen med melatoninutsöndring. Något så vanligt som att använda din mobiltelefon eller laptop innan du går till sängs kan orsaka små förändringar i denna körtel. Detta kan leda till insomnia, utmattning, stress och dålig prestation på jobbet. Tänk på detta.
  • Ge dig själv tid till att meditera och var lugn. Personer som mediterar upplever en behaglig upplevelse för att denna körtel utsöndrar endorfiner och man blir belönad för de berikande tillfällen där kroppen och sinnet är i harmoni.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.