Åtta vanor som dödar nervceller

Visste du att vissa vanor dödar nervceller och att din livsstil direkt påverkar din mentala hälsa? Här kan du lära dig om åtta vanor som kan vara skadliga för din hjärna.
Åtta vanor som dödar nervceller
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 21 mars, 2023

Visste du att det finns vissa livsstilar och vanor som dödar nervceller? Din hjärna är som du vet det organ som tillåter resten av din kropp att fungera. Därför måste du ta hand om den. Ett hälsosamt liv inkluderar hälsosamma vanor, som att koppla av, träna, äta och sova bra etc. Det kan bidra till att förebygga ett stort antal problem, inklusive nervcellsdöd.

Fysisk och kognitiv träning är fundamentalt när det kommer till att ta hand om både din allmänna och mentala hälsa. Men vilka vanor bör du undvika om du vill skydda dina nervceller? Vi tar upp åtta, även om det finns fler.

Vanor som dödar nervceller

Som vi redan har nämnt innebär det att ta hand om din hjärna att ta hand om ditt sinne och din fysiska hälsa i allmänhet. Dessutom finns det vissa vanor som dödar nervceller och som en konsekvens försvagar och skadar ditt nervsystem. De är bland annat kopplade till stress, för lite sömn och brist på stimulans av din hjärna. Här är åtta av dem.

Undvik vanor som dödar nervceller

1. Stress är en av våra värsta vanor som dödar nervceller

Stress är en av de främsta ovanorna som dödar nervceller. Det definieras som en känsla av fysisk och känslomässig spänning, en mekanism som aktiveras när du måste möta situationer som överskrider dina personliga resurser. Med andra ord, när du känner dig överväldigad.

Detta tillstånd kan döda nervceller, särskilt om det varar under en lång tidsperiod (kronisk stress). När du är stressad frisätter nämligen din kropp en stor mängd kortisol (stresshormonet). Detta hormon används för att avleda resurser till de biologiska processer som krävs för att hantera akuta situationer.

Men om din kropp frisätter stora mängder kortisol under en längre period, försummas dina nervceller och ditt immunförsvar försvagas.

2. Överdriven konsumtion av socker

Att äta stora mängder socker har också kopplats till nervcellsdöd, såväl som andra hälsoproblem. Faktum är att överkonsumtion av socker fördröjer absorptionen av andra näringsämnen och stör hjärnans aktiviteter. Som alla livsmedel bör du därför konsumera det på ett ansvarsfullt sätt. Att ha socker i kosten är inte skadligt i sig, men du bör inte överkonsumera det.

3. Brist på stimulans

Brist på stimulering, oavsett om det är fysisk, sensorisk eller kognitiv, men särskilt de två sistnämnda, är också en vana som dödar nervceller. Det är för att det leder till monotoni.

Att tänka är det bästa sättet att stimulera din hjärna. Detta inkluderar mentala övningar som att studera, skriva, läsa etc. Detta är aktiviteter som hjälper din hjärna att “arbeta” och som även förebygger allvarliga problem.

“Sinnet är inte ett kärl som ska fyllas, utan en eld som ska tändas.”

-Plutarchos-

4. Bland alla vanor som dödar nervceller är uttorkning en av de farligaste

Att ständigt vara uttorkad är en annan vana som dödar nervceller. Se därför till att dricka så snart som möjligt när du känner dig törstig. Om du inte gör det kommer din kropp att börja extrahera vatten från dina celler. Detta ökar sannolikheten för att några av dem kommer att förstöras (inklusive nervceller).

5. Att röka (eller använda droger)

Denna giftiga vana kan förutom att skada din hälsa också förstöra dina nervceller. Faktum är att tobak är en drog som, liksom många andra, kan skapa ett starkt beroende.

Dessutom kan det permanent skada nervceller och till och med döda dem. Detta händer även vid konsumtion av många andra droger.

6. Att vara exponerad för föroreningar

Andning i förorenade miljöer skadar inte bara dina andningsorgan utan kan också döda nervceller. Det beror på att din hjärna är ett av de organ i din kropp som förbrukar mest resurser. När du andas in, särskilt i förorenade miljöer, absorberar du ett stort antal giftiga partiklar.

Dessa partiklar når din hjärna, även om blod-hjärnbarriären skyddar dig från några av dem. Av denna anledning är det en bra idé att lämna staden då och då. Det är ännu bättre att bo nära naturen, såsom på landsbygden.

7. Brist på sömn

Att sova för lite eller dåligt är också en av de vanor som dödar nervceller. Faktum är att en forskningsstudie har kopplat långvarig sömnbrist till nervcellsdöd, såväl som med en minskning av antalet nervceller i vissa delar av hjärnan, såsom hippocampus.

På sikt kan denna skada orsaka minnesproblem, koncentrationssvårigheter med mera.

Man som ligger vaken i sängen

8. Vanor som dödar nervceller inkluderar också överätande

Överätande saktar ner din cirkulation och begränsar transporten av syre till din hjärna. Om du äter ohälsosam fet mat kan dina vävnader dessutom bli inflammerade. Att inte moderera dina portioner förändrar dessutom nervfunktionen och minskar din förmåga att omedelbart memorera. Forskningsstudier har också funnit ett samband mellan fetma och demens och en ökad risk för Alzheimers sjukdom och underliggande neurodegenerativa förändringar.

Ta hand om din mentala hälsa

Att ta hand om ditt sinne är att ta hand om din hjärna. Det liv du lever påverkar din hjärnas hälsa avsevärt. Din hjärna är kopplad till din verklighet och dina vanor. Därför kan en hälsosam livsstil skydda dig från många åkommor.

Vi vet att många av de problem som påverkar hjärnans hälsa har sitt ursprung i ärftliga faktorer, ålder eller någon typ av skada. Men vanor som de vi har nämnt här kan också påverka den. Det beror på att nervcellerna måste fungera korrekt för att din hjärna också ska kunna göra det.

“Om den mänskliga hjärnan var så enkel att vi kunde förstå den, skulle vi vara så enkla att vi inte kunde det.”

-Emerson M. Pugh-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anjum, I., Fayyaz, M., Wajid, A., Sohail, W., & Ali, A. (2018). Does obesity increase the risk of dementia: a literature review. Cureus10(5).
  • Carlson, N.R. (2002). Fisiología de la conducta. . Barcelona: Ariel. Capítulo 1, pp. 1-37, capítulo 2, pp. 39-81, capítulo 4, pp. 129-158.
  • Kolb, B. y Whishaw I.Q. (2002). Cerebro y Conducta. Una introducción. Madrid. McGraw-Hill.
  • Lucassen, P. J., Pruessner, J., Sousa, N., Almeida, O. F., Van Dam, A. M., Rajkowska, G., … & Czéh, B. (2014). Neuropathology of stress. Acta neuropathologica127(1), 109-135.
  • Segovia, S. y Guillamón, A. (1991). Una aproximación conceptual a la Psicobiología. Revista de Psicología General y Aplicada44 (4): 389- 394.
  • Zhang, J., Zhu, Y., Zhan, G., Fenik, P., Panossian, L., Wang, M. M., … & Veasey, S. (2014). Extended wakefulness: compromised metabolics in and degeneration of locus ceruleus neurons. Journal of Neuroscience34(12), 4418-4431.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.