20 intressanta psykologiska fakta
Psykologin har gett oss oändligt med kunskap om oss själva och världen. I den här artikeln ska vi kika på 20 fascinerande och intressanta psykologiska fakta som säkerligen kommer att överraska dig.
Psykologiska fakta som du kanske inte kände till
1. Visste du att den vänstra sidan av ditt ansikte är mer uttrycksfull än den högra?
2. Den högra sidan av din hjärna är närmre kopplad till känslomässig bearbetning och den vänstra till språk.
3. När en person fyller 60 kan man med säkerhet säga att denne spenderat runt 20 år sovande.
4. Naturen producerar kvinnor som standard, alltså automatiskt. Det är inte förrän manliga hormon kommer in i bilden som fostret utvecklar manliga karaktärsdrag.
5. Det finns en gen (KLOCK-genen) som skiljer sig mellan morgonpigga och nattugglor. Så tydligen är det inte bara en fråga om preferens, utan att vi har olika genetiska predispositioner till att vara mer aktiva under dagen eller natten.
6. Feromoner påverkar vår sexualitet, och olika effekter har observerats hos däggdjur:
- Lee-Boot-effekten: består av punktlig inbromsning eller försvinnande av menstruationscykeln hos djur när de lever tillsammans.
- Whitten-effekten: kvinnors menstruationscykler synkroniseras när de befinner sig väldigt nära varandra under kontinuerliga perioder. Om du lever med en kvinna eller spenderar mycket tid med en, är det med andra ord troligt att era ägglossningar kommer ske nästan samtidigt.
- Vandenberg-effekten: pubertet eller ungdom inträffar tidigare när kvinnor lever med män.
7. Visste du att det finns en sjukdom vid namn fatal familjär insomni? Den är ärftlig och personer som lider av den kan plötsligt inte somna längre. De dör vanligtvis 7-24 månader efter att åkomman börjat.
8. Vi lär oss inte medan vi sover. Inte ens undermedvetet, tvärtemot vad många tror. Sömn utgör nämligen en återhämtningsperiod för kroppen.
9. Alla har vi upplevt hallucinationer någon gång, eller så är vi mottagliga för dem. Till exempel i situationer med sensorisk deprivation (såsom när vi kör på en monoton väg med intensiv tystnad och tycks höra en röst). När vi vaknar kan vi även uppfatta ett ljud som tidigare inte existerade (hypnopompa hallucinationer), och vi kan även tro att något händer precis när vi håller på att somna (hypnagoga hallucinationer).
10. Att se ansikten eller former bland molnen eller i eld har ett namn: pareidoli. Detta fenomen svarar på den mänskliga tendensen att organisera stimulans som tolkar vad du ser. Det finns faktiskt en teori som hävdar att människan fick förmågan att urskilja ansikten bland löven för att försvara sig mot rovdjur.
11. Barndemens är verkligt och kopplas till sjukdomar såsom barndomsschizofreni och andra organiskt degenerativa patologier. Dessa börjar under väldigt tidiga skeden i livet och tvingar på dessa barns utveckling en barriär, och orsakar förmodligen en oåterkallelig förlust såväl som ett slag mot barnet och dess omgivning.
12. Freud är inte psykologins fader. Freud var däremot en psykiatriker och grundaren av psykoanalys. Det är tysken Wilhelm Wundt som anses vara den moderna psykologins fader.
13. Visste du att Freud var beroende av kokain och skrev ut det till sina släktingar, vänner och patienter?
14. Det verkar som att åkommor såsom schizofreni inträffar mindre ofta hos personer som lever på landsbygden än hos personer som lever i städer. Det verkar därmed som att stress kan ha något att göra med det…
15. Depression påverkar kvinnor på ett djupare sätt. Det kan vara på grund av att kvinnor tillåts ägna sig åt förhöjda känslouttryck socialt, eller för att det finns någon genetisk koppling mellan kvinnliga kromosomer och denna åkomma. Eller för att andra problem, såsom alkoholism och missbruk, döljer mäns depression.
16. Den mest deprimerande årstiden är vintern, och det tros vara på grund av den lägre exponeringen för solljus.
17. Men sommaren är årstiden som orsakar fler maniska tillstånd. Denna och den tidigare punkten är dock mer eller mindre påtagliga beroende på vilka breddgrader man bor på. Så ju närmre man är ekvatorn, desto mindre lider man av dessa problem.
18. Det är möjligt att vi medan vi sover upplever något som kallas mikroupphetsning, där vi byter ställning.
19. Visste du att vikten av en vuxen hjärna vanligtvis ligger på 1200-1400 gram?
20. Efter 30 år börjar vår hjärna gradvis förlora massa. Detta kan därmed delvis vara förklaringen till minnesförlust över tid.
Säkerligen har du fler intressanta psykologiska fakta på lager! Skriv en kommentar och dela med dig nedan!
Bilder från Valentina Photos.