5 misstag föräldrar gör med sina barn

5 misstag föräldrar gör med sina barn

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2016

“Eftersom min mor aldrig lät mig äta choklad köper jag en bit till min lilla flicka varje dag”, “Min pappa gav mig utegångsförbud om jag inte pluggade, så jag kommer låta min son göra vad han vill i skolan”. Ringer det någon klocka?

Det finns en rad böcker som slår fast hur man är den perfekta föräldern; men endast övning ger färdighet, och i den verkliga världen är det inte så enkelt att nyttja tipsen, trots att de verkar så bra.

Du upplevde säkert någon form av “orättvisa” under din barndom. Det är möjligt att du även svor att aldrig göra samma sak mot dina barn. Kanske är du framgångsrik i detta, men det betyder inte att du gör barnen en tjänst.

Visste du att hälften av alla självhjälpsböcker du finner i handeln handlar om hur man är en bra förälder? Uppenbarligen är rädslan för att begå misstag eller upprepa tidigare misstag så stark att den dikterar vad vuxna läser.

Men var på din vakt och blanda inte ihop misstag med misslyckanden. Ingen föds trots allt med vishet. Ett vanligt misstag föräldrar begår är att förhindra att deras barn “lider” av vad de själva led av under sin barndom. Detta inträffar eftersom vi tenderar att tänka negativt på dessa saker, trots att våra föräldrar i verkligheten “gjorde det för vårt eget bästa”.

Flicka i sand

Om vår mor till exempel inte lät oss äta choklad varje dag var det inte på grund av att hon var elak. Det var för att denna vana kan leda till hål i tänderna, fetma och andra problem. Om vår far frågade oss om vi gjorde bra ifrån oss i skolan var det för att förvissa sig om att vi inte tog för lätt på studierna.

Enligt studier ärver vi inte bara våra föräldrars gener, utan även trauman och känslomässiga karaktärsdrag, och det är mycket sannolikt att vi kommer föra dessa vidare till nästa generation också. Utöver de vanliga uttrycken vi hörde när vi var små och som vi säkerligen har upprepat för våra egna barn händer det ofta att de får lida av konsekvenserna av våra egna barndomsproblem.

Barndomens typiska “déjà vus”

“Be om det så är det ditt”

Du känner dig skyldig för att ha lämnat barnen ensamma hela dagen för att du skulle arbeta, så du köper allt de ber om och går med på allt de vill, oavsett vad det gäller. Eftersom du inte är där när de växer upp känner du att du bör ‘gottgöra’ dem på något sätt. Men hur? Gåvor.

“Läraren är emot honom/henne”

Det brukade vara så att vi blev bestraffade när vi kom hem med dåliga betyg, men nuförtiden springer föräldrarna och talar med läraren och kräver förklaringar till varför denne ger barnen dåliga betyg. Försök inte ursäkta situationen genom att tänka att läraren är emot ditt barn eller att det inte är ditt barns fel att han eller hon inte pluggar ordentligt.

“Låt dem se på TV”

Detta är en av det moderna livets negativa aspekter som våra föräldrar inte behövde hantera eftersom det tidigare inte fanns lika många TV-kanaler, TV-spel, sociala medier, webbsidor etc.

Du kanske blivit arg på dina föräldrar en eller ett par gånger för att de skickat dig till ditt rum utan att låta dig se på TV. Nu låter du dina barn sitta framför skärmen i timmar eftersom det dessutom lättar bördan av att ta hand om dem.

“De vet att jag älskar dem”

Det är aldrig fel att uttrycka dina känslor för dem du älskar. När barnen är bebisar är det enklare att säga till dem att de är ditt livs ljus, att du älskar dem etc. I takt med att åren går försvinner dock denna vana.

När barnen blir tonåringar ber de sina föräldrar att sluta vara så känslomässiga eftersom de tycker det är pinsamt. Trots detta är det viktigt att du fortsätter att uttrycka din kärlek.

Tre generationer

“De förstår bara när jag bestraffar dem”

Att ge barn utegångsförbud kan vara ett snabbt sätt att få dem att inte upprepa sina fel. Men… hur länge håller denna läxa i sig?

Om de vet att du kommer glömma bort hela grejen några dagar senare och låta dem göra vad de vill kommer dina ord inte ha särskilt stor betydelse för dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.