Ana Julia Torres - djurens frälsare

Ana Julia Torres är en kvinna som har ägnat sitt liv åt att ta hand om övergivna, plågade eller sjuka djur. Faktum är att hon byggde en fristad för dem med sina egna resurser och har fått villkorslös kärlek från dem i gengäld.
Ana Julia Torres - djurens frälsare
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

Ana Julia Torres är en kvinna som har en speciell känslighet för djur, speciellt de som har blivit exploaterade på olika sätt av män. Detta engagemang ledde till att hon åtog sig en uppgift som många tycker är ganska idealistisk. Hon räddar djur som har blivit utsatta för plågeri.

För att välkomna djuren och förse dem med allt de behöver skapade Ana Julia Torres en fristad vid namn Villa Lorena, i ett fattigt område i staden Cali i Colombia. Där har hon i mer än två decennier byggt ett hem för olika arter.

Ana Julia Torres arbete blev känt inte så mycket för hur fantastiskt det är som sådant, utan för de speciella relationer hon etablerade med olika djur. Foton på henne när hon omfamnar ett stort lejon blev kända. Lejonet dolde verkligen inte sitt band till Ana, utan uttryckte det tydligt, inte bara genom unika kramar, utan också med “pussar”.

Tills man har älskat ett djur, förblir en del av själen sovande.”

-Anatole France-

Ana Julia Torres kysser en tiger

Ana Julia Torres

Ana Julia Torres var lärare under lång tid och var mån om att ingjuta en stor kärlek till naturen hos sina elever. För cirka 22 år sedan bad hon sina elever att ta med sina husdjur till skolan och presentera dem för andra barn. För första gången lade hon då märke till att många människor hade exotiska husdjur i sina hem.

Några månader senare gav en vän en uggla till henne som han hade köpt på en illegal marknad. Mannen hade köpt den för att han tyckte den var fascinerande, men han tröttnade snart på den. Han visste att Ana Julia älskade djur och gav den till henne. Detta väckte en önskan hos henne att rädda djur som gick igenom liknande situationer.

Gradvis började hon förvärva massor av mark i ett fattigt område i Cali. Det fanns gott om det och det var inte för dyrt. Hon satte som mål att rädda så många djur som hon kunde som hade blivit övergivna av sina ägare eller som hade blivit plågade. Till slut lyckades hon bygga fristaden på en 25 hektar stor mark. Faktum är att hon idag har mer än 900 djur.

Berättelserna om de räddade djuren

Ana Julia Torres riktade sitt sökande främst mot en miljö där det vanligtvis fanns djur i dåligt skick: cirkusen. Hon marknadsförde också sitt projekt så att alla som kände till övergrepp av något slag skulle kunna rapportera det. Genom åren har hon lyckats samla många berättelser om kärlek och smärta som involverar hennes skyddslingar.

Hon minns med speciell ömhet “Yeyo”, en spindelapa som levde med en alkoholiserad man. Hon fick kännedom om honom eftersom grannarna rapporterade att de hade hört djurets skrik nästintill dagligen. Faktum är att hon själv anmälde fallet till polisen och de bekräftade att mannen ofta sparkade apan. Spår av blod och sår hittades över hela djurets kropp.

Hon talar också känslomässigt om en elefant som hon räddade från en cirkus. Djuret var blind på ena ögat, hade bensår, saknade svans, och ena örat hade skurits av. Ana Julia Torres var tvungen att samla en grupp vänner för att protestera varje dag framför cirkusen tills de gav henne elefanten. Efter att hon räddat honom kramade elefanten henne med sin snabel.

Anna Julia Torres

Fallet med Jupiter

Ana Julia Torres mest kända gäst var ett lejon vid namn Jupiter. Hon hade räddats från en cirkus när hon var endast tre månader gammal. Då hade hennes klor redan dragits ut och hon visade spår av övergrepp. Ana adopterade henne, matade henne och blev hennes bästa vän.

Intill Ana Julia såg Jupiter ut som ett husdjur. Hon växte upp som ett kärleksfullt, sällskapligt och spralligt djur. När hon var 16 år besökte miljömyndigheten dock fristaden Villa Lorena och fastställde att den inte var lämplig för att hysa ett lejon som Jupiter. Med lagliga medel beslutade de att hon skulle flyttas till ett statligt härbärge i en annan stad i landet.

Ett par år senare bestämde sig Ana Julia för att besöka sin gamla vän. Till sin förvåning fann hon henne allvarligt sjuk och ganska distanserad till henne. När Jupiter togs ifrån henne vägde hon 240 kg; nu var hennes vikt inte mer än 90 kg. Hon verkade inte intresserad av att träffa Ana och satte sig inte ens upp eftersom hon inte orkade göra det.

Ana Julia sökte stöd från media och lyckades få tillbaka Jupiter. Hon tog henne tillbaka till Villa Lorena och efter en vecka lyckades hon få henne att börja äta någorlunda normalt. Hon blev också vänlig mot Ana igen. Men två veckor senare dog hon. Ärendet är under utredning. Ana Julia var bedrövad när hon förlorade just denna kamp, men hon vet att hennes kamp måste fortsätta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Seguel, P. A. V. (2009). El discurso de los y las jóvenes ambientalistas, veganos, vegetarianos y animalistas; y la construcción de la identidad juvenil (Doctoral dissertation, Universidad de Chile).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.