Att träna qigong – egenskaper och utövning

Qigong är en mer än tusen år gammal träningsform som balanserar kroppens och sinnets energi genom en serie enkla positioner och rörelser. Den inkluderar även självmassage och meditation.
Att träna qigong – egenskaper och utövning

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2021

Att träna qigong handlar om medvetenhet i hur vi använder och optimerar vår kropps energi. Det är en gammal praktik inom traditionell kinesisk läkekonst och tidiga versioner av den kan spåras så långt tillbaka som 2 300 år i tiden.

Utövandet av qigong kräver kontroll av andning, rörelser och visualiseringar, på samma vis som vid traditionell kinesisk medicin med akupunktur. Enligt detta perspektiv stärks hälsan då det finns rikligt med vital energi, den som kallas ”qi”. Denna energi måste få cirkulera fritt, utan att stanna upp eller skingras, och hållas i balans. Enligt qigong bör det varken finnas något överskott eller någon brist på qi i någon del av kroppen. Resultatet när du upprätthåller en god balans är god fysisk och god mental hälsa.

Qigong är konsten och vetenskapen att förfina och odla intern energi.

-Ken Cohen-

En grupp seniorer som utövar qigong

Att träna qigong

Vem som helst kan träna qigong, oavsett ålder och fysiskt tillstånd. Den grundar sig nämligen på statiska hållningar, dynamiska rörelser, sittande ställningar och ljud. Till skillnad från yoga kräver det inte några omfattande fysiska färdigheter för att kunna utföra dessa.

I qigong behöver du ingen lärare. Du kan lära dig det och utöva det på egen hand. Det styrs också av principen ”lite och regelbundet”. Det vill säga övning under korta stunder, men ofta återkommande. Vanligtvis räcker det med inte mer än 15 till 30 minuter per dag.

Det vanligaste utövandet av denna konst börjar med en självmassage, följt av en avslappning i lederna. Därefter följer en statisk ställning, sedan en dynamisk rörelse och slutligen meditation. De flesta rörelserna kommer från den taoistiska traditionen. Andra är buddhistiskt inspirerade, och ytterligare andra är moderna.

Fördelarna med att träna qigong

Qigong försöker balansera kroppens energi för att ge kroppen näring och förstärka den. Uppskattningar tyder på att fördelarna med denna praxis blir märkbara efter tre månaders dagliga rutiner. Från utgångspunkten i den traditionella kinesiska medicinen kan qigong uppnå följande resultat:

  • Minskad stress. Liksom tai chi kan denna övning minska stress och ångest. Inom kinesisk medicin är dessa känslor kopplade till matsmältningsproblem, så det kan även leda till bättre matsmältning.
  • Stärkt immunförsvar genom balanserad energi, vilket gör kroppen mindre sårbar för infektioner och allvarligare sjukdomar såsom cancer. Det hjälper också till med att minska biverkningarna av kemoterapi eller strålbehandling.
  • Hjälp med att minska kronisk smärta orsakad av sjukdomar som artrit eller reumatism. På samma sätt lindrar praktiken alla typer av muskelsmärta och förhindrar huvudvärk.
  • Stärkt muskelmassa. Således hjälper denna praxis att minska muskelförlust, vilket är en viktig faktor som kan minska fall hos personer över 70 år.
Du kan träna qigong var som helst

Qigong och traditionell kinesisk medicin

Inom den kinesiska filosofiska traditionen, som är kärnan i landets traditionella medicin, kan man klassificera alla fenomen i universum enligt yin- och yang-egenskaper. Yin motsvarar det feminina och står för kyla, vila, det inre, mjukhet, mottaglighet, ömtålighet och liknande begrepp.

Yang motsvarar det maskulina och står för värme, rörelse, styrka, aktivitet, härdighet etc. På samma sätt finns det för traditionell kinesisk medicin en väsentlig form av energi som kallas qi, som flödar som strömmar genom ett energisystem som består av ett nätverk av så kallade meridianer.

Sjukdomar uppstår då qi inte flyter fritt. Med andra ord, när cirkulationen av qi stagnerar eller om den avbryts eller skingras. Denna typ av läkekonst syftar därför till att få denna energi att strömma ordentligt och att återupprätta yin-yang-balansen. Detta uppnår man genom akupunktur, massage, kost, örtmedicin – och qigong.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prouzet, A. (2001). La Autocuracin Con El Qi Gong. Editorial Paidotribo.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.