Bo i studentkorridor: Så får ni det att fungera

Att dela gemensamma utrymmen med andra personer är inte lätt då det finns många utmaningar att lösa. Dagens artikel ger dig några riktlinjer för hur du kan överleva denna spännande upplevelse.
Bo i studentkorridor: Så får ni det att fungera
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Många ungdomar är på väg till högskolan, vilket ofta innebär att man kommer att bo i studentkorridor och dela allrum och kök med andra personer. De flesta studenter måste göra det. Denna typ av upplevelse är en utmaning oavsett om de boende är vänner eller främlingar. Således måste du tänka på de utmaningar det för med sig och lära dig att hantera dem.

Du kommer sannolikt att ha ditt eget rum, men du måste till exempel dela saker som köksutrustning och tvättmaskin.

Därför måste du och dina rumsgrannar upprätthålla en serie regler för framgångsrik kommunikation och samexistens. Naturligtvis kräver detta självsäkerhet. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om vad det innebär att bo i studentkorridor.

Tre vänner som tittar på en skärm.

Nycklar till att bo i studentkorridor

Vi har redan nämnt två nycklar för att samexistera i studentkorridor: kommunikation och självsäkerhet. Det finns dock andra viktiga saker att tänka på. Här är några av dem:

  • Gör reglerna tydliga från början. Kan ni ta hem vänner, pojkvänner eller flickvänner? Finns det några begränsningar gällande ljudnivå och ska det vara tyst efter ett visst klockslag på kvällen?
  • Upprätta ett schema för städning och övrig skötsel av gemensamma utrymmen. Ha en kalender med tilldelade sysslor väl synlig och se till att den uppdateras varje vecka. Man bör kunna bocka av i en ruta när man har slutfört sina sysslor. Det kan vara fördelaktigt att rotera sysslorna varje vecka för omväxlings skull.
  • Kom överens om användningen av gemensamma utrymmen. Finns det till exempel en tidsgräns för användning av tvättstugan? Fördela och tilldela kylskåpshyllor och använd ett märkningssystem om ni behöver. Hur länge kan du titta på TV i det gemensamma utrymmet?
  • Sköt dina ekonomiska skyldigheter. Du måste veta när du ska betala hyran och får inte vara sen med den. Eftersom det kan komma några månader då pengar är en bristvara måste du ha framförhållning och vara ansvarsfull.

Det behöver inte vara så strikt hela tiden. Du kommer förmodligen att bli god vän med dina rumsgrannar. Kanske är TV-tid inte ett problem för er eftersom ni alla gillar att titta på samma serier och program. Det uppkommer dock ofta problem gällande användning av kylskåpsutrymme eller tvättstuga och reglerna måste vara tydliga och respekteras av alla.

Två kvinnor som samtalar i ett vardagsrum.

Att upprätthålla en bra samexistens

Sund samexistens skapar gemenskap, så detta är grundläggande när man delar gemensamma utrymmen i sitt boende. Ovanstående tips tar bara upp ett litet axplock av de utmaningar som du kan komma att möta. Således är sannolikheten stor att saker och ting inte alltid kommer att avlöpa smidigt.

Till exempel kan en av dina rumsgrannar ha en dålig dag och vara ilsken eller uttrycka sig oförskämt. Men problem uppstår när det finns synpunkter relaterade till de gemensamma utrymmena. Till exempel när köksredskap lånas och inte läggs tillbaka på sin plats. Här är god kommunikation en nyckelfaktor.

Dessutom måste du ha förståelse för personlighetsdragen hos dina grannar. Vissa människor vaknar inte på gott humör, medan andra alltid är framfusiga. Du får reda på det strax efter att du flyttar in. Var därför tolerant och respektera deras sätt, så länge de håller sig inom rimliga gränser.

Kommunikation är det viktigaste inslaget vid boende i studentkorridor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gentile, A. (2010). De vuelta al nido en tiempos de crisis. Los boomerang kids españoles. Revista de estudios de juventud90(10), 181-203.
  • Ortega, A. S., & Martín, P. M. (2012). LA JUVENTUD ESPAÑOLA EN TIEMPOS DE CRISIS Paro, vidas precarias y acción colectiva. Sociología del trabajo, (75), 93-110.
  • Pérez, D., Requena, C., & González, M. Z. (2005). Evolución de motivaciones, actitudes y hábitos de los estudiantes de la Facultad de Ciencias de la Actividad Física y del Deporte de la Universidad de León. European Journal of Human Movement, (14), 65-79.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.