Bör du lita på din intuition?
Vår hjärna hanterar stora mängder undermedveten information i kulisserna utan att vi ens inser det. Trots detta övervärderar vårt medvetna sin roll i våra mentala processer, vilket får oss att tro att vi är medvetna om och kontrollerar nästan allt.
Forskare som Kahneman och Tversky har belyst två sätt som det mänskliga sinnet fungerar på: den analytiska, förutbestämda vägen samt en sekundär, automatisk och intuitiv väg som fungerar genom användning av mentala genvägar eller inlärda associationer.
Tack vare den andra vägen kan vi faktiskt formulera bilden av en person ögonblickligen, vilket tar endast sex sekunder. Ibland kallar vi det ett sjätte sinne, och det ger oss förmågan att bedöma något som bra eller dåligt på mindre än en kvarts sekund.
“Begravt djupt inom oss alla finns en instinktiv, innerlig medvetenhet som – om vi tillåter den – tillhandahåller den pålitligaste vägledaren.”
Prins Charles
Att snabbt kommer underfund med vem som kan vara farlig eller inte mot vår fysiska och känslomässiga integritet, vem som är arg, ledsen, glad eller rädd, är en viktig hörnsten i vårt välmående och vår överlevnad. Vidare demonstrerar forskning att kvinnor faktiskt har större förmåga att urskönja och snabbt läsa andras känslor, för att veta om någon låtsas eller ljuger, eller om en partner verkligen älskar dem.
Att hantera dessa indikationer blir en automatisk handling, och det gör att vi förlitar oss mer på intuitiva förmågor ju äldre vi blir. När det kommer till kärlek spelar kraften hos intuition en viktig roll; ofta vet vi inte exakt vad som får oss att tro att någon älskar oss eller inte. Därför verkar det som att hjärtat faktiskt har sina anledningar att låta sig självt bli väglett av detta sjätte sinne.
Enkelt sagt tillåter intuition oss att snabbt se och kategorisera situationer, typer av människor och konsekvenser, men det kan även vara farligt. Ibland kan handlingen att känna för mycket och inte tänka tillräckligt tvärtom missgynna oss.
Farorna med intuition
Under våra liv får vi intuitiva förmågor som tillåter oss att enkelt bilda åsikter och agera snabbt. Vi kan dock begå misstag; vi gör det faktiskt rätt ofta.
Ett tydligt exempel på detta kan ses på nyheterna när vi ser poliser agera med försummelse och komma till förhastade slutsatser om att en individ är farlig eftersom denne är afrikan, spansktalande eller arab, eller när vi låter oss svepas iväg av vad vi känner utan att se att personen vid vår sida sårar oss.
Av denna anledning måste vi öva på att känna igen situationer där våra förutfattade meningar kan var misstagna. Det är viktigt att vi försöker inse när vi agerar i enlighet med våra misstankar eller magkänslor, och huruvida dessa är välgrundade. Det är viktigt att våra känslor inte dominerar oss och att vi håller ögonen öppna och balanserar saker när det är dags att agera.
Intuition och rädsla
Många personer känner en intensiv rädsla när de tänker på att flyga i ett flygplan. Trots det faktum att risken att vara med om en bussolycka är 37 gånger större än risken att dö i en flygkrasch så håller denna rädsla många personer på marken.
Det finns en rad anledningar till att vi känner en större rädsla för dödliga olyckor än för situationer som kostar miljontals människor livet varje år på ett tyst sätt (till exempel tobaksbruk). Detta är en av de största riskerna med att följa sin magkänsla: den lyckas förblinda oss och tillåter oss inte att ta logiska beslut.
Det är viktigt att vi ger vår intuition den plats den förtjänar; vi måste ha den i åtanke till samma nivå som vi måste utmana den med verkligheten. Att följa magkänslan medför risker, men vi bör inte försumma att lyssna på våra inre “jag” som i stunder av tystnad säger saker som: “Låt inte den personen komma nära dig”, “Var inte rädd för att ändra ditt liv”, “Följ dina drömmar” och “Gör något för att du gillar det…”
Bild från Stocksnapper.