En fantastisk kärlekshistoria mitt i Auschwitz fasor

Ingen kunde ha trott att det skulle ha varit möjligt för en kärlekshistoria att utvecklas i Auschwitz. David Wisnia och Helen Spitzer bevisade dock att det var det. Ja, mitt i dödens fasor träffades de två och höll fast vid varandra för att överleva.
En fantastisk kärlekshistoria mitt i Auschwitz fasor
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Det här är en fantastisk kärlekshistoria i Auschwitz som avslöjades för världen först långt senare. Det finns naturligtvis något magiskt i varje kärlekshistoria. Men vissa, som den här, visar att kärlek verkligen kan rädda en människa, i det här fallet i bokstavlig mening.

Huvudpersonerna i denna kärlekshistoria var en polack vid namn David Wisnia och en ungerska vid namn Helen Spitzer. Hon hade varit den första att anlända till koncentrationslägret och hade kommit från Slovakien, där hon precis avslutat sin universitetsexamen. Året var 1942 och hennes judiska status gjorde henne till en av de 2000 ensamstående kvinnor som satt fängslade.

Helens tillstånd var bedrövligt. Först sattes hon i arbete med att riva några mindre byggnader. Snart var hon undernärd, fick tyfus och sedan malaria, men tvingades ändå arbeta varje dag. Till råga på allt kollapsade en gammal eldstad över henne och krossade hennes rygg. Det gjorde att hon inte längre kunde arbeta med dessa uppgifter.

“Det som görs för kärlek är bortom gott och ont.”

-Friedrich Nietzsche-

Auschwitz

Helen Spitzer och viljan att överleva

Nazisterna noterade att Helen var en utbildad kvinna och efter hennes olycka tänkte de att de kanske skulle kunna få ut mer av henne i andra yrken. Hon var trots allt en flicka med universitetsexamen, hon talade tyska och hade också en solid grund inom grafisk design. Tack vare detta och ett lyckokast hamnade hon på ett kontorsjobb.

Till en början hade hon bara i uppdrag att förbereda den röda färgen med vilken ett streck drogs på uniformen för kvinnorna som anlände till Auschwitz. Men senare fick hon sina vakters förtroende och blev ansvarig för att registrera ankomsten av varje kvinna som kom till lägret.

Senare fick hon organisera nazistiskt pappersarbete och göra månatliga rapporter om arbetarna i koncentrationslägret. Hennes position var privilegierad och tack vare den kunde hon bada ofta och bära värdigare kläder.

Trots det samarbetade Helen aldrig med nazisterna. Faktum är att hon utnyttjade sin position för att förhindra verkställandet av dödsdomar och överföringar.

David Wisnia

David Wisnias historia var annorlunda. Han anlände till Auschwitz i början av 1943 och fick förtroendet att samla in kroppar av fångar som hade blivit dödade av elektriciteten i lägrets stängsel.

Snart spreds ryktet om att han var en stor sångare och nazisterna blev intresserade av honom. Han tvingades faktiskt att sjunga för dem vid deras privata sammankomster.

Samtidigt fick han en bättre position inom lägret. Han fick jobba med att desinficera de nyanländas kläder på en plats som alla kände som “bastun”. När han var där träffade han Helen för första gången, en kvinna som inte liknade någon annan jude i lägret. Hon doftade gott och var alltid välvårdad.

Det var också tydligt att Helen hade god kunskap om allt arbete i lägret och att nazisterna litade på henne. David såg henne som någon långt ifrån honom. Men en eftermiddag kom hon förbi “bastun” och de fann sig plötsligt ensamma. Så började deras kärlekshistoria.

Två hjärtan

En kärlekshistoria i Auschwitz

Under det första mötet pratade de. Dessutom avtalade de att träffas igen en vecka senare. Deras “dejt” hölls i ett litet utrymme mellan två krematorier. Helen betalade andra fångar med mat för att låta dem veta om någon närmade sig. De möttes därmed om och om igen under de följande månaderna. Så fortskred deras kärlekshistoria i Auschwitz.

Trots att de pratade väldigt lite och knappt hade någon tid för varandra, lovade de varandra att träffas i Warszawa efter kriget. Några månader senare förflyttades David till ett annat läger, men lyckades fly.

Helen rymde också, några veckor senare. Men medan David fann några amerikanska soldater och följde med dem, åkte Helen till Warszawa och väntade förgäves på honom.

Det slutade med att de båda gifte sig med andra personer och levde självständiga liv. David hade två barn och flera barnbarn, medan Helen inte hade några barn. Till slut hamnade de båda av en slump i USA. En gemensam vän försökte en gång återförena dem, men Helen vägrade. Trots det ville David träffa henne och han insisterade på mötet.

De träffades äntligen igen 72 år efter sitt avsked. Hon var sängliggande, sjuk och redan änka, och han sjöng fortfarande. Faktum är att David sjöng en sång för henne på ungerska under mötet.

Han ville också att hon skulle svara på en fråga han hade grunnat på. Han undrade om nazisterna någon gång hade velat döda honom och om hon hade ingripit för att förhindra det. Helen log. Hon lyfte ena handen och visade fingrarna: “Fem gånger”, svarade hon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Paci, F. (2017). Un amor en Auschwitz: una historia real. Aguilar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.