Chaim Ferster: mannen som lurade döden

Väldigt få personer lyckades överleva koncentrationslägren under andra världskriget, men Chaim Ferster är en av dessa överlevare. Hans sunda förnuft hjälpte honom att lura döden inte bara en gång, utan åtta gånger.
Chaim Ferster: mannen som lurade döden
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2020

Chaim Ferster är inte en kändis eller berömd konstnär. Men denna snart 100-åriga man som jobbade tills han var 92 år gammal är verkligen en förebild. Han är mannen som lurade döden.

Han lyckades besegra nazisterna och undvika deras klor hela åtta gånger. Trots att han spenderade merparten av sin ungdom med att försöka överleva krigets fasor har dessa upplevelser inte lyckats trycka ned honom.

Detta är kanske hans största triumf. Han överlevde inte bara för att sedan bli besatt av smärtan och hemskheterna han och hans familj genomlevde, utan skapade ett nytt liv utan skuggorna från det förflutna.

“Vi måste acceptera ändlig besvikelse, men aldrig förlora oändligt hopp.”

Martin Luther King, Jr.

Idag är mannen som lurade döden en öm, tacksam och vis man. Han har berättat sin historia hundratals gånger eftersom han är en av få som överlevde nazisternas koncentrationsläger och som kan berätta vad han utsattes för.

Han är även en gammelfarfar som var lyckligt gift fram till 65 års ålder och som grundat en framgångsrik rörelse.

Taggtråd vid koncentrationsläger

En mörk tid

Chaim Ferster föddes den 18 juli 1922 i staden Sosnowiec i Polen till en judisk-ortodox familj. På den tiden utgjorde de ortodoxa judarna 21% av stadens befolkning, och han kommer ihåg hur alla med fasa bevittnade nazisternas uppgång i Tyskland.

Och de hade all rätt att vara oroade. 1939 invaderades staden av nazisterna. Andra världskriget tog sin början och antisemitismen härjade fritt. Först var det den gula stjärnan på kläderna, diskriminering på gatorna och ovisshet om vad som skulle hända.

Sedan etablerades de första judiska gettona. Även om Chaim endast var 17 år gammal så minns han fortfarande den rädsla han kände under dessa fasansfulla år.

1942 förändrades Chaims liv för alltid. Hans pappa dog i lunginflammation eftersom grundläggande medicin inte fanns i gettot. Han och familjen led av hunger på grund av den extremt begränsade tillgången till mat.

Samma år beordrade Gestapo att Fersters mamma och syster skulle rapportera till myndigheterna, och de sågs aldrig till igen.

Tragedi och hopp

Chaim Ferster och de andra judarna upptäckte snabbt att när Gestapo arresterade någon, såg man dem aldrig igen. Folk visste fortfarande inte mycket om koncentrationslägren, och vad de visste baserades på rykten och viskningar.

Det var då en av Fersters morbröder gav honom ett råd som skulle komma att rädda hans liv. Han sade åt honom att lära sig något som skulle vara användbart för tyskarna. Chaim lärde sig därför att reparera symaskiner i gettot.

1943 var det hans tur. Gestapo kallade honom och han skickades till ett koncentrationsläger. Inledningsvis var livet väldigt svårt. Han vistades i lägren Auschwitz, Graditz och Niederorsche.

Han minns hur nazisterna tvingade fångarna att reparera en väg trots att temperaturen var -25 grader C. De fick dock höra om hans tekniska färdigheter och gav honom lättare arbete.

Detta var otvivelaktigt en nyckel till hans överlevnad. I Graditz bröt tyfus ut och Chaim blev sjuk. Han minns den makabra scenen där personer som dött av viruset radades upp, prydligt organiserade.

Kocentrationslägret i Auschwitz

Befrielse

Vid slutet av 1944 överfördes Chaim Ferster till Auschwitz. Han anlände vid midnatt och säger att tystnaden var skrämmande. Där tatuerade de en kod på hans hud, och det var bara starten på de fasansfulla upplevelserna.

Två månader senare överfördes han igen till Niederorschel eftersom de behövde reparatörer. För Chaim var det som att anlände till en yrkeshögskola.

När de allierade trupperna avancerade mot Tyskland tvingades Niederorschel stänga 1945. Alla fångar skickades till Buchenwald – ett ökänt läger där man utförde massavrättningar varje dag.

Vid det laget visste nazisterna att de skulle förlora kriget och ville döda så många judar som möjligt.

Chaim Ferster väntade på att bli avrättad när de allierade styrkorna stormade lägret och frigjorde fångarna. Mannen som lurade döden hade triumferat över nazisterna, men den grymma verkligheten gjorde sig snart påmind.

Fler än 30 av hans släktingar hade dödats. En av hans överlevande farbröder hade lyckats fly till Manchester, England, och Chaim åkte dit för att leta efter honom.

Där lyckades han starta ett nytt liv, och i slutänden besegrade han nazisterna genom att leva ett långt och lyckligt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comins-Mingol, I. (2015). De víctimas a sobrevivientes: la fuerza poiética y resiliente del cuidar. Convergencia, 22(67), 35-54.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.