Författaren Imre Kertész: en överlevares biografi

Mycket av Imre Kertész arbete baseras på hans egna erfarenheter som inspärrad tonåring i Auschwitz koncentrationsläger och hans upplevelser under regimen i hans hemland Ungern.
Författaren Imre Kertész: en överlevares biografi
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 29 november, 2019

Författaren Imre Kertész var en berömd ungersk medborgare. Faktum är att han är den ende ungrare som har fått ta emot Nobelpriset. Han blev dock inte erkänd i sitt hemland.

Ungern var faktiskt en tung börda för denna imponerande författare, som omvandlade sin olycka till ett mästerverk.

Imre Kertész blev berömd tack vare sin bok Fatelessness, som anses vara det viktigaste verket om förintelsen.

Efter att den blivit översatt till minst 20 språk tog den ungerske regissören Lajos Koltai boken till filmduken. Kertész själv skrev manuset. Det bör nämnas att han inte ville kalla detta folkmord för en förintelse.

Imre Kertész verk går långt bortom att ta upp de hemskheter som han varit med om. Hans arbete har som syfte att visa att andra världskriget var något förutspått. Och han uppnådde detta med sin underhållande och ironiska prosa.

Hans eget liv är dock lika chockerande som själva novellen.

Författaren Imre Kertész: hans tidiga år

Denna författare genomlevde många smärtsamma upplevelser. Han föddes den 9 november 1929 i Budapest i en familj av icke-praktiserande judar.

Hans föräldrar separerade och när han var 5 år gammal blev han skickad till en internatskola.

1940 började Imre Kertész högstadiet, precis då andra världskriget var på uppgång. Antisemitismen kontrollerade redan viktiga delar av Europa. Den unge Kertész blev segregerad och fick gå i klasser som endast var för judar.

Han fick uppleva diskrimineringen under de första åren av gymnasiet.

1944 skickades han till koncentrationslägret i Auschwitz. Han var då endast 14 år gammal. Nazisterna tvingade yngre judar att ställa sig i ett långt led innan de kategoriserade dem.

Imre Kertész pratade lite tyska så han förstod att soldaterna sade att han kunde vara 16 år gammal. Då soldaterna frågade om hans ålder så sade han att han var 16.

Den där lilla lögnen visade sig rädda hans liv eftersom alla under denna ålder skickades till gaskammaren.

Auschwitz svartvit bild.

En långvarig påverkan

Mellan 1944 och 1945 spenderade han tid i både Auschwitz och Buchenwald. Han släpptes efter att ha blivit fritagen av de allierade.

Efter att han hade släppts fri återvände han till sitt hemland men hittade inte några av sina släktingar i livet.

Ett tag senare började han arbeta som journalist och gick ut gymnasiet. Han förlorade dock jobbet och fick arbeta i en fabrik under flera år. Stalinismen tog över Ungern och Imre blev än en gång diskriminerad.

Han kom från en välbärgad familj och regimen var därför misstänksam mot honom. Det var då han började arbeta som översättare.

Kertész skrev även manus för komedier, reklamer, etc. 1975 publicerade han sin roman Fatelessness. I 20 år levde han i en lägenhet på 24 kvadrat och skrev i ett hörn av sitt kök.

Ibland skrev han även på ett kafé som han brukade gå till ibland.

Imre Kertész och hans sista år

På 90-talet blev hans verk även publicerat i Tyskland. Han började då bli berömd efter att han hade vunnit flera internationella pris.

Efter kommunistregimens fall i Hungern började Imre leva ett mer bekvämt liv. 2002 fick han Nobelpriset i litteratur; något som delvis kompenserade honom för hans lidande. Många år senare så dog han den 31 mars, 2016 i Budapest.

Imre Kertész konferens.

Vi förbluffas över hur vissa förintelseöverlevare lyckades klara sig då vi hör deras historier. Författaren Imre Kertész överlevde inte bara, utan bemötta även svårigheter under en annan svår regim.

Han blev alltid dömd och prövad p.g.a. sitt ursprung, oavsett vem som hade makten.

Han hade också svårt med att komma över sina misslyckanden som författare då han precis började, men Imre gav aldrig upp och använde det kraftigaste vapnet som han hade: sina ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Larrosa, J. (2009). Veinte minutos en la fila. Sobre experiencia, relato y subjetividad en Imre Kertész. Actualidades pedagógicas, (54), 55-68.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.