Jag vill vara lycklig på mitt eget sätt

Jag vill vara lycklig på mitt eget sätt

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

Alla vill vi må bra, varje person vill vara lycklig; detta är en punkt som är svår att argumentera mot. Om du frågar andra människor vad de vill uppnå i sina liv så kommer de sällan svara att de vill vara eländiga, ledsna eller känna sig som misslyckanden. Man vill vara lycklig och anstränger sig för att hitta sin egen väg dit.

Men trots det faktum att vi alla vill vara lyckliga och nöjda med våra liv så vet många av oss inte hur man blir det. Att definiera lycka i dessa dagar är rätt komplicerat. Vi lever med paradoxen att alla föremål kan föra dig närmare detta koncept. Samtidigt verkar inget räcka till för att nå det.

Snarare än ett subjektivt tillstånd av lycka strävar vi mot en uppfattning som vi omvandlat till ett ideal. Nuförtiden har lycka blivit en myt som förvaras inom föremål som gör ett fåtal rikare till priset av att andra blir missnöjda.

Det ändlösa sökandet efter att “vara lycklig”

En enkel sökning på internet räcker för att illustrera den nuvarande besattheten av att finna lycka. Miljontals artiklar berättar för oss vad vi ska och inte ska göra för att vara lyckliga, om vad forskare säger om ämnet lycka, stegen man måste ta för att nå den eller exakt vilken väg man ska vandra om man vill vara lycklig.

Vi är inte bara besatta av att uppnå den; vi vill även uppnå den i varje aspekt av våra liv: på jobbet, för oss själva, i våra förhållanden, med vår familj, varenda dag i våra liv. Vidare söker vi i alla skrymslen efter de små nycklar som kommer göra att vi känner oss lite mer välsignade.

Lycklig lapp

Detta sökande är en ändlös uppgift. Lycka, som den har definierats, har nämligen blivit ett tomt ideal som är omöjligt att uppnå. Den nuvarande definitionen av lycka står närmare den romantiska kärlek vi ser i filmer eller sökandet efter den heliga Graal än dess sanna mening.

Lyckobranschen

Företag och publicitetsvärlden har aldrig varit långt från behoven hos sina nuvarande och potentiella kunder. Båda är alltid på jakt efter ej uppfyllda behov, och när det inte finns några tar de ansvar för att skapa dem eller hitta nya sätt att introducera en produkt eller tjänst som kommer ta deras plats.

Lyckan fångar oss, den säljer, och hela världen vill ha den. Företag vet detta och söker, genom planerade strategier, lojaliteten och tillfredsställelsen hos sina kunder. De spelar alltså med våra känslor för att sälja oss lycka genom konsumtion.

“Lycka har blivit till bara ytterligare ett element av konsumtion, som om det vore en produkt som du kan anskaffa i butiken genom att betala rätt summa.”

-Ángela Vallvey-

Pengar och lycka

Det är ingen slump att den ekonomiska krisen sammanföll med den ivriga försäljningen av lycka. I tider av kris är lycka pengar.

Lyckodiktaturen

Lycka har inte bara blivit till ett föremål för konsumism, utan även påtvingats oss som en fixerad norm. Vi har gått från att vilja vara lyckliga till att behöva vara lyckliga, och på vägen har vi börjat acceptera budskap som “där det finns en vilja, finns det ett sätt”.

Dessa typer av talesätt är tveeggade svärd. Å ena sidan främjar de positivt tänkande och motivationen att “inget är omöjligt” eller “jag ska le mer och klaga mindre”, men å andra sidan ser vi “jag borde vara lycklig” eller “jag försökte och kunde inte, så jag gjorde något fel”.

När samhället upplever en kris och försäljningen av lycka är en försäljningsstrategi för många företag, är det alltid en god idé att komma ihåg att vi inte alltid kan göra något, oavsett hur mycket vi vill. Ansvaret för att vi inte uppnår våra mål är inte alltid vårt.

Lyckan lever inte ensam

Varje person vill vara lycklig, men lycka är en subjektiv känsla, precis som många andra; det är bara en i mängden. Varje persons inre liv består av förnimmelser och känslor som går från glädje och lycka till sorg och vrede.

Varje känsla har sin egen användning och alla är nödvändiga – de fyller roller i våra liv. Känslor hjälper oss genom att ge mening till våra upplevelser, vilket är anledningen till att det är nödvändigt att vi både upplever och känner dem alla.

“Disney har kommit att lära oss att sorg och ilska är nödvändiga, att de gör oss till vilka vi är. I Insidan ut är den sanna hjälten sorg, och Galenskapsöns fall i den lilla flickans sinne är den bästa metaforen av vad vi kan gå igenom.”

-Quique Peinado-

Vemod i Insidan ut

Och du då: vad behöver du för att vara lycklig?

Lycka är inte definierad och har inget att göra med generiska produkter eller magiska ord. Varje person har sin egna egenheter, smaker och preferenser. Vad som gör en person lycklig kan alltså definieras som stor olycka av en annan.

Lycka kommer inte från att köpa t-shirten med det positivaste budskapet skrivet på sig, att följa en annan persons planer eller att fejka leenden så att ett foto ser bra ut. Det är mycket enklare än så: det handlar om att ställa rätt frågor till sig själv och söka efter svaren långt från standardiserade texter och tomma produkter.

“Ja, alla är lyckliga nuförtiden. Vi börjar ge barnen lycka vid fem års ålder. Men skulle du inte vilja vara fri att vara lycklig på ett annat sätt, Lenina? På ditt eget sätt, till exempel; inte alla andras sätt.”

-Aldous Huxley – Du sköna nya värld-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.