Tio parterapiövningar att prova

Vill du veta vilka övningar som man arbetar med när ett par går i terapi? Vi visar dig tio av de mest rekommenderade av terapeuter.
Tio parterapiövningar att prova
Montse Armero

Skriven och verifierad av psykologen Montse Armero.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Precis som individer går igenom olika stadier, gör även par det. Faktum är att situationerna som par upplever inte alltid är lätta och de orsakar ofta äktenskapskriser. I en sådan situation kan parterapiövningar vara ett utmärkt sätt att lösa problemet.

I parterapi behandlas många olika typer av problem. De kan dock grupperas i två huvudtyper. Å ena sidan rör det sig om par som har vuxit ifrån varandra. Deras problem är vanligtvis relaterade till att de har få gemensamma intressen. De spenderar inte mycket tid tillsammans och deras intimitet är begränsad eller obefintlig. De brukar inte ha stora diskussioner, men detta betyder inte att deras band är harmoniskt. Eftersom de inte riktigt kommunicerar, finns det helt enkelt få områden där de potentiellt kan stöta sig.

Å andra sidan finns det par där konflikten är riktigt nära ytan. De bråkar frekvent och ofta på ett destruktivt sätt. De riktar personangrepp och kritik mot varandra och tenderar att anta defensiva attityder.

Orsakerna till meningsskiljaktigheterna kan vara allvarliga frågor, men ofta handlar det om triviala. Förståeligt nog följer inte alla par samma mönster. Beroende på vilket stadium de befinner sig i, både i sina egna liv och i förhållandet, kommer problemen att visa sig på olika sätt.

Argt par som skulle ha nytta av parterapiövningar
När ständiga konflikter uppstår mellan partners kan parterapiövningar hjälpa.

Praktiska parterapiövningar

I den här artikeln vill vi visa dig några av de parterapiövningar som ofta ordineras till par när de går i terapi för att förbättra deras förhållanden. De är inte på något sätt en ersättning för terapi, men att känna till dem kan hjälpa er att förbättra ert förhållande om ni går igenom en kris.

1. Positiva radar

Denna första övning handlar om att förstå att det finns två typer av radar, positiva och negativa. Det viktiga är att du fokuserar på din positiva radar, den som genererar trevligare och roligare situationer.

Målet är att var och en av er ska aktivera era positiva radar och upptäcka vissa saker som ni i många fall kanske inte märker. Till exempel kanske du vill nämna en speciell egenskap hos din partner, eller hur bra han eller hon ser ut i sin nya frisyr.

Den här övningen är extremt användbar eftersom den ändrar ditt perspektiv och du går från att titta på allt som stör dig hos din partner till att fokusera på det du tycker om.

2. De första femton minuterna

Du kan länka den här övningen till den föregående eller göra den separat. När du kommer hem i slutet av dagen, ägna de första femton minuterna som ni är tillsammans till att observera de positiva aspekterna av varandra.

Till exempel kanske du gillade något som din partner sa eller så gjorde han eller hon något som du känner dig tacksam för. Den andra delen av övningen går ut på att reagera positivt på detta och därigenom öka den positiva interaktionen mellan er.

3. De glada minnenas album

Denna aktivitet lämpar sig särskilt bra om ni har varit tillsammans länge. Ni väljer helt enkelt ut foton från några av de mest speciella ögonblicken ni har delat och skapar ett album med dem.

För att förbättra upplevelsen kanske ni vill skriva en fras intill varje foto som återspeglar känslorna som minnet väcker. Detta kommer att uppmuntra er båda att ha positiva aspekter av varandra i åtanke.

4. Parterapiövningar i form av överraskningar

Var och en av er måste förbereda en överraskning åt den andre en gång i veckan eller så ofta som ni kommer överens om. Överraskningen måste vara något som du vet att den andre gillar starkt, annars kan det slå fel.

Denna övning är särskilt bra om ni har fastnat i en rutin. Det låter er öka empatin mot varandra och det främjar också er kreativitet eftersom tanken är att ändra överraskningen varje gång.

5. Post-it-budskap

Denna övning går ut på att lämna en post-it-lapp med ett positivt budskap riktat till din partner på en oansenlig plats, men där han eller hon kan hitta den. Till exempel på nattduksbordet, under kudden, bredvid hans eller hennes frukostflingor eller i handväskan eller plånboken.

Ett par post-its i veckan är mer än tillräckligt, det är inte nödvändigt att överdriva. Det är intressant att se hur budskapen förändras över tid. De ska vara positiva men också realistiska.

6. En kärlekens dag

En dag i veckan uppträder ni på ett kärleksfullt, respektfullt och vänligt sätt mot varandra. Det är särskilt lämpligt om ni bråkar mycket.

Det är mycket möjligt att en eller båda av er inte känner för att visa överdriven vänlighet mot den andra. Men bara lite vänlighet skulle vara tillräckligt, tvinga bara inte fram känslan om du inte känner den. Ni kan komma överens om att göra detta på en bestämd dag varje vecka eller som en överraskning.

7. Två komplimanger för varje kritisk kommentar

Varje gång en av er börjar kritisera den andra måste denne ge två komplimanger. Med tiden kan dessa två komplimanger öka till tre, fyra eller fem för varje kritik som framförs.

Denna aktivitet är särskilt lämplig om ni ständigt kritiserar varandra. Det är ett sätt att sluta göra det och att fokusera på varandras positiva sidor.

8. En procent rätt – en av våra effektivaste parterapiövningar

Varje gång ni inte håller med varandra, måste var och en av er uppmärksamma en punkt där den andra har rätt. Den andelen måste vara minst en procent.

Detta bidrar till att slappna av ert perspektiv på varandra. Dessutom hjälper det dig att känna empati med din partner.

9. Timeout i parterapi

Den här övningen är riktigt användbar om ni grälar regelbundet. Om någon av er upptäcker att diskussionen håller på att förvandlas till ett gräl gör denne T-tecknet med händerna och lämnar omedelbart rummet.

När ni båda är lugnare kan ni prata igen, men först måste ni erkänna minst en procent av varandras argument. Om konversationen uppstår igen, ska ni upprepa proceduren.

10. Fira framsteg

Den här övningen är ett sätt att fira framsteg i ert förhållande eller något viktigt mål som ni har uppnått tillsammans. Ni kan göra det genom att gå ut och äta middag, tillbringa en helg på annan ort eller gå tillbaka till platsen där ni träffades första gången.

Om ni har gått igenom en svår tid och övervunnit den delvis tack vare andra människors hjälp så kan de också inkluderas i firandet. Till exempel genom en familjemåltid eller ett firande med era närmaste.

Par som äter middag
Att fira en framgång eller övervinna en svårighet tillsammans bidrar till att stärka förhållandet.

Engagemang och uthållighet är viktigt när ni utför parterapiövningar

Som vi nämnde tidigare bör dessa övningar inte ses som en ersättning för parterapi, men de kan hjälpa dig att förbättra din interaktion med din partner om ni går igenom en kris. Tänk dock på att det inte kommer att få någon större effekt på ert förhållande om ni bara utför dessa övningar sporadiskt.

Nyckeln ligger i att inte bara hitta sätt att tänka och agera annorlunda, utan att lära sig hur man reproducerar dem över tid. När allt kommer omkring definieras du av det du gör upprepade gånger, inte bara under slumpmässigt utvalda dagar.

I händelse av att ni provar dessa eller andra parterapiövningar och inte når bra resultat bör ni konsultera en terapeut specialiserad på parterapi. Även om du till en början kanske är ovillig att diskutera dina intima problem med en utomstående, kommer du att upptäcka att en specialists perspektiv bidrar till att reda ut situationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beyebach, M. y Herrero De la Vega, M. (2010). 200 tareas en terapia breve. Barcelona: Herder.
  • Cáceres, J. (1996). Manual de terapia de pareja. Madrid: Fundación Universidad-Empresa.
  • Wainstein, M. y Wittner, V. (2004). Enfoque psicosocial de la pareja: Aproximaciones desde la terapia de la comunicación y la terapia de solución de problemas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, Vol. 4, 131-144. [fecha de consulta 29 de julio de 2022]. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5645303

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.