Stanley Kubricks liv – ett sant geni i filmvärlden
Stanley Kubrick är ett namn som associeras med film, perfektion, symmetri och djup. Det är ingen som ifrågasätter hans talang, men Stanley Kubricks liv kännetecknades även av stress, utmattning och ångest under filmandet.
Kubrick anses vara en av de största influenserna under 1900-talets filmskapande. Det har berättats oändligt med historier och legender, vilket har gjort Stanley Kubrick till en nästan mytologisk figur.
Vissa personer försöker fortfarande hitta ledtrådar i hans filmer som kan leda till sanningen. Vissa spekulerar även att hans sista kontroversiella film, Eyes Wide Shut (1999), hade mycket att göra med hans död.
Bilden av Kubrick som ett plågat geni har växt under årens lopp. I den här artikeln kommer vi diskutera hans liv och hans fantastiska verk.
Stanley Kubricks liv: första steg inom filmskapandet
Stanley Kubrick föddes den 26:e Juli 1928 i Bronx, New York. Trots att han växte upp i en välbärgad judisk familj så var Kubrick ateist.
Redan från barndomen så visade han ett intresse för schack, jazz och fotografi. Dessa tre intressen hade en stark influens på hans professionella framtid.
För Kubrick var schack mer än bara en enkel form av underhållning. Detta gav honom förmågan att tänka igenom en idé innan han utförde den.
Kubrick såg vissa likheter mellan att spela schack och regissera film. Schackspelandet gjorde att han lärde sig att observera och analysera innan han gjorde drag. Man kan alltid göra saker bättre och man bör inte lämna något åt slumpen.
Han var så fascinerad av schack att han inkluderade många direkta och indirekta schackreferenser i sina filmer. Ett exempel på detta är 2001: A Space Odyssey, då Frank spelade schack mot datorn HAL 9000.
“Du sitter vid brädet och plötsligt hoppar ditt hjärta till. Dina händer skakar och du tar upp pjäsen och flyttar den. Men det som schack lär dig är att du måste sitta där lugnt och tänka på huruvida det är en bra idé eller om det finns andra idéer som är bättre.”
-Stanley Kubrick-
Tidiga verk
Stanley Kubrick var inte bra i skolan. Faktum är att han ofta skolade från lektioner och fick dåliga betyg. Vi vet dock att han var en väldigt intelligent ung man.
Hans intresse för fotografi ledde honom till att arbeta för tidningen Look vid 16 års ålder.
Han gjorde sitt första intåg i filmvärlden på 50-talet med en kort dokumentär titulerad Day of the Flight (1951). Han bestämde sig senare för att lämna detta jobb och arbetade istället fulltid med sin första långfilm Fear and Desire (1953).
Filmen lyckades inte så värst bra, och till och med Kubrick själv sade att det var en film av dålig kvalitet, och gjorde sig av med alla kopior.
Vid denna tid träffade Kubrick en tysk kvinna som han till slut gifte sig med. Hennes namn var Christiane Kubrick och hon blev hans tredje fru.
Kubrick fick till slut sitt erkännande med filmen Paths of Glory (1957). Detta var en anti-krigsfilm med Kirk Douglas i huvudrollen.
Kubrick var redan från början känd för sin perfektionism och absoluta kontroll över sina filmer. Han behövde kontrollera alla aspekter av denna process: produktion, distribution etc.
Vissa säger att denna intensiva stil hade mycket att göra med hans kärlek för schack. Han blev snabbt känd för att vara en auktoritär perfektionist.
Stanley Kubrick såg till att han alltid påminde pressen om att han helt enkelt ville att hans filmer skulle bli som han hade tänkt sig dem. Han sade att han bara ville att allt skulle gå bra och att detta i sig inte borde vara något negativt.
Erkännande och mest kända filmer
Efter Paths of Glory fortsatte Kubrick att göra filmer i 60 år till. Spartacus (1960) var hans första högbudgetfilm. Lolita (1962) var en kontroversiell anpassning av Nabokov-novellen med samma namn.
Han gjorde även Dr. Strangelove (1964) – en exceptionell film med Peter Sellers i huvudrollen, samt den berömda 2001: A Space Odyssey (1968).
Trots att han blev alltmer berömd så var det inte lätt att få en intervju med Kubrick och han närvarade sällan vid offentliga tillställningar.
Han lämnade USA för att slå sig ned på den engelska landsbygden, och fick ett dåligt rykte som en kall och auktoritär man.
Ett sökande efter perfektion
Kubricks perfektionism gjorde att han utelämnade utomjordingar i 2001: A Space Odyssey. Detta eftersom han inte kunde komma på ett sätt att få dem att se verkliga ut. Tittaren fick istället fantisera själv.
Journalisten Michael Herr publicerade en biografi om Kubrick år 2000. I den reder han ut mycket av mytologin och legenden rörande denna berömda filmskapare. Han framställs dock ändå som en något underlig man.
Kubrick visste precis vad han ville då han gjorde sina filmer. Vissa av hans filmer blev censurerade, som exempelvis A Clockwork Orange (1971).
Kubrick trodde att om man ville visa hur människan hade det under 1800-talet så måste man fördjupa sig i den perioden. Denna insikt gjorde att han utforskade nya tekniker och nya sätt att skapa film.
1980 skrämde denna filmskapare alla med The Shining, som var en film som hade inspirerats av Stephen Kings bok med samma namn.
Det var inte lätt att filma den. Hans konflikter med skådespelerskan Shelley Duvall gjorde att han framstod som ännu mer kall än tidigare.
Filmandet var också svårt för skådespelaren Malcolm McDowell i A Clockwork Orange. Han fick frakturer på flera revben och fick dessutom en skada på hornhinnan under en tagning.
Kubrick började sakta ner på 80-talet efter att The Shining hade kommit ut. Det tog honom sju år att göra sin nästa film Full Metal Jacket, som tog upp några av de teman som hade förekommit i Paths of Glory.
Från en månlandning till Eyes Wide Shut
Stanley Kubricks liv och filmer är fulla av symbolism. Dessa symboler kommunicerar ofta relevant information till tittaren.
Då 2001: A Space Odyssey kom ut så skedde en drastisk förändring när det gäller specialeffekter. Hur många filmer från detta årtionde har blivit ihågkomna för sina realistiska och fantastiska specialeffekter?
Tänk på att allt detta hände innan människan hade gått på månen.
Det var detta som gav upphov till teorin att Kubrick faktiskt filmade de första månlandningarna och att hela grejen var en bluff. Många tror att han inkluderade ett stort antal dolda budskap om detta i sina följande filmer.
Ett exempel på detta är en scen i The Shining där Dany har på sig en T-shirt med en rymdraket där det står “Apollo 11, USA”.
Detta rykte tog fart då en falsk dokumentär om teorin vid namn Operation Avalanche kom ut. Vissa trodde att dokumentären var sann, så legenden fortsatte att spridas.
2016 valde Kubricks dotter Vivian att ta upp detta på Twitter.
Hon påminde även alla om att hennes far hade haft problem med den amerikanska regeringen rörande sina kontroversiella filmer. Varför skulle han då hjälpa de personer som försökte censurera hans konst?
Trots Vivans ansträngningar så fortsatte konspirationsteorierna om Stanley Kubricks liv. Det finns ett oändligt antal teorier på nätet rörande hur Kubrick tillhörde ett hemligt sällskap.
Vissa tror att han i sin film Eyes Wide Shut gav ledtrådar om att hemliga sällskap styr världen. De tror att denna film var en dödsdom för regissören.
Kubrick var ganska politiskt kontroversiell och skeptisk rörande demokratin, men det finns inget sätt att veta huruvida dessa teorier stämmer.
Stanley Kubricks liv och död
Det vi dock vet är att Kubrick dog av en hjärtattack vid 70 års ålder den 7:e Mars 1999, innan Eyes Wide Shut hade premiär. Han begravdes i sin egen bakgård under en privat begravning.
Oavsett om alla dessa rykten om honom är sanna eller inte så råder det ingen tvekan om att han var en filmskapare med mycket talang och att hans arv har levt vidare under årens lopp.
Det finns vissa filmer som Kubrick inte hann slutföra, som Napoleon och även en pornografisk film som kallades Blue Movie.
Han vann aldrig en Oscar för bästa regissör, men han vann en Oscar för bästa specialeffekter för 2001: A Space Odyssey. Stanley Kubrick har gett oss några av historiens mest intressanta filmer.
“Om det kan skrivas, eller tänkas, så kan det filmas.”
-Stanley Kubrick-