Strategier för att lära ut tolerans

Som människor är vi alla extremt olika varandra. Vi har olika åsikter, övertygelser och sätt att förstå livet. Men hur kan vi vara toleranta mot dessa skillnader?
Strategier för att lära ut tolerans
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 08 juni, 2023

Idag upplever vi alltmer våld i vårt samhälle. Trots att vi kan göra en hel del för att förebygga det, förekommer meningslöst våld i vissa sammanhang som borde vara fredade, såsom skolor. Därför måste vi börja lära ut tolerans. Faktum är att genom att så dess frön får vi förmågor som förståelse och samarbete med andra människor. Dessa är väsentliga om vi vill utvecklas fullt ut, både som individer och som samhälle.

Dagens värld är en malström av osäkerhet. Faktum är att vi på mycket kort tid har gått igenom en pandemi och ett krig. Båda har skapat en kontext av ekonomisk kris. Dessutom har de fått oss att uppfatta världen som mer osäker. Och osäkerhet fungerar som en grogrund för intolerans.

“Det här är tider av pessimism, tider av förakt, tider av fattigdom och förnedring. Det här är livsmiljön där intoleransen nu kommer i galopp.”

-Esteban Ibarra-

Tolerans

Att vara tolerant innebär att acceptera och omfamna det som är annorlunda. Enligt den franska filosofen Monique Canto-Sperber är tolerans en självkontrollförmåga. Det är vår förmåga att avstå från att framföra åsikter, döma och utföra handlingar som kan skada andra människor.

Målet med tolerans är att människor som grupp lever i harmoni. Men människor är extremt olika varelser. Faktum är att vi är lika olika som de berättelser som ingår i våra biografier.

Därför är det värt att fråga sig om det finns tillräckligt med skäl för att motivera behovet av att lära ut tolerans. Det finns det. Genom tolerans lär vi oss faktiskt vänligare förhållningssätt. Vi kan uppfatta situationer av konflikter och missförstånd som normala och inneboende för oss som människor. Dessutom kan vi arbeta för att övervinna eventuella meningsskiljaktigheter som kan uppstå på grund av svårigheter i kommunikationen.

Faktum är att vi måste vara toleranta om vi vill leva i dagens globaliserade samhälle. Målet är att vi ska kunna leva i samma sammanhang utan våld, konflikter och diskriminering. Även om detta kan låta som sunt förnuft, är det bara genom samarbete som vi har kunnat uppnå stora bedrifter som art. Till exempel uppfinningen av hjulet, uppnåendet av vetenskaplig kunskap och utvecklingen av modern teknik.

“Tolerans är respekt, acceptans och uppskattning av den rika mångfalden av vår världs kulturer, våra uttrycksformer och sätt att vara mänskliga.”

-1995 års UNESCO-deklaration-

Barn som skrattar
Att lära ut tolerans främjar utvecklingen av förståelse och samarbete.

Några strategier för att lära ut tolerans

Vi kan lära oss tolerans när vi är barn. Om vi växer upp i miljöer som främjar acceptans och respekt för det som är annorlunda, är det sannolikt att vi kommer att införliva det i våra personliga trossystem och värderingar.

Här är några sätt att främja tolerans.

1. Samarbete som verktyg

För barn är interaktion och samarbete bra sätt att komma i kontakt med och förstå människor som skiljer sig från dem. Genom samarbete arbetar de tillsammans för att nå vissa mål. Nya sammanhang låter dem komma i kontakt med andra människor än de som de är vana vid.

2. Vikten av kommunikation för att lära ut tolerans

Vi är sociala varelser, vilket betyder att konflikter är något helt naturligt. När vi står inför konflikter, kan vi dock lyckligtvis gå bortom dem för att övervinna våra skillnader och nå överenskommelser som är delade, rika och mångfaldiga.

Därför är sättet vi kommunicerar på viktigt. Vi måste komma ihåg att målet är att respektera de som skiljer sig från oss. För detta kan assertiv kommunikation vara ett användbart verktyg som kan läras inom familjen.

“Vi kan främja kommunikationen mellan skolan, hemmet, den sociala miljön där barnen bor och samhället, både invandrare och infödda.”

-Esteban Ibarra-

Föräldrar som pratar med sina barn
Bra familjekommunikation möjliggör utveckling av känslomässiga uttryck och empati, aspekter relaterade till värdet av tolerans.

3. Skapandet av emotionella band

För att skapa emotionella band med andra än oss själva kan vi använda oss av empati, en färdighet som vi kan lära oss. Empati är förmågan att kunna uppleva känslor som andra människor känner. Det låter oss också föreställa oss vad de kan tänka.

Faktum är att förmågan att känna empati är extraordinär eftersom den intimt förbinder oss med andra människor trots de aspekter som kan skilja oss åt.

Skolor, familjer, regeringar och vi själva är ansvariga för att bygga ett mer tolerant samhälle. Det är upp till oss att bygga ett sammanhang där våra olikheter inte längre är oförenliga. Istället blir de länkar som för oss närmare varandra.

Sammanfattningsvis, om vi tränar våra ögon att fånga likheter istället för skillnader, kan vi bli förvånade över att lära oss att vi är mer lika varandra än vi trodde. Det är väl värt att lära sig att vara mer tolerant.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.