Varför är det så svårt att tro att du kan vara lycklig som singel?

Varför är det så svårt att tro att du kan vara lycklig som singel?
Yurdey Fernanda Herran Murillo

Skriven och verifierad av Psykologen Yurdey Fernanda Herran Murillo.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Att vara lycklig som singel fungerar i regel bra när man är ung, men vad händer när man når 30 år utan partner? Tja, det är då som situationen blir ganska komplicerad eftersom det för många människor är svårt att tro att man kan njuta av att vara singel. När allt kommer omkring växte vi alla upp med tanken att leva lyckliga i alla sina dagar med en partner. Men om du tror att romantisk kärlek alltid gör dig lyckligare, nekar du dig själv andra former av välbefinnande.

Neurovetenskap visar att områden i hjärnan som är relaterade till njutning och belöning är mer aktiva när vi är i sällskap med dem vi älskar. Så vi uppmanar dig att fråga dig själv: vem älskar du? Du kan säga din partner, make eller maka. Men kärlek är så mycket mer. Som vi sa, din hjärna lyser upp när du är i sällskap med en älskad, och det kan vara din mormor eller din son.

Om du har vänner som är singlar bör du undvika att säga saker som “Du kommer att ångra dig en dag”, “Oroa dig inte, det är bara en övergående fas” eller “Du har bara inte träffat rätt person ännu”. Tänk om du sa något liknande till en vän med en partner. Vad skulle denne tycka?

Låt oss ta en titt på varför det är så svårt att föreställa sig det faktum att vara singel som ett medvetet livsval.

Kvinna som dricker kaffe i solnedgången
För många är det svårt att tro att andra verkligen tycker om att vara singel. Det kan dock vara ett medvetet val inom en livsplan.

1. Andra personers matchmaking

Matchmaking hänvisar till den romantiska önskan att förena två personer i ett kärleksförhållande. Tänk bara på alla tv-serier, böcker och Disney-historier som antyder att det är det enda rätta och normala att vara i ett förhållande.

Tendensen att placera allt i par har pågått sedan antiken. Till exempel hänvisar vissa bibliska texter till idén att en man och hustru ska bli “ett kött”. Vidare ser vi bilden av Noa som vallar in djuren i arken, två och två.

Att vara i ett förhållande är inte bara ett personligt beslut. Tvärtom, det ses som något normalt och nästan obligatoriskt att vara ett par. Följaktligen möter ensamstående individer ofta socialt och kulturellt tryck i detta avseende. Det är dock viktigt att vara medveten om de begränsande föreställningarna som begränsar banden till den lilla kretsen av romantisk kärlek som bara involverar två personer.

2. Att vara misslyckad eller lycklig som singel

Enligt vissa är singelliv lika med misslyckande. Dessa individer hävdar att ensamstående aldrig har hittat sin “bättre hälft” eller att det har gått så lång tid och de “missat båten”. Detta perspektiv har vissa negativa konnotationer, såsom ett underskott eller brist på något.

Studier visar dock att ensamstående åtnjuter större frihet. Dessutom associerar de framstegen i sin personliga utveckling med att vara singel.

Att vara singel har förstås både för- och nackdelar, men det ska absolut inte demoniseras eller romantiseras. Singelliv som ett stigma eller en stereotyp ignorerar de många olika sätt på vilka individer kan känna rörande sitt civilstånd. Därför är det viktigt att förstå att människor kan kopplas ihop på extremt olika sätt.

Vissa ser det att vara singel som ett tecken på misslyckande. Å andra sidan finns det de som ser det att vara singel som en verklig triumf och en chans att utveckla sin livsplan. Hur det än må vara så vet ingen vad framtiden har i sitt sköte för dem, men vi vet alla att misslyckande bara är ett adjektiv och är otillräckligt för att beskriva komplexiteten i mänskliga relationer.

3. Problemet med att bli äldre

Kan ensamhet vara ett problem? Kanske kan det verka som en dålig idé att träda in på livets höst utan en partner. När allt kommer omkring, om du är ensam i din ålderdom, vem ska du då gråta med? Om du inte gifter dig, vem ska du dela dina glädjeämnen med?

Det finns ingen anledning att oroa sig. Som singel är det fullt möjligt att uttrycka sina känslor och tillgivenhet för andra människor. För äldre personer innebär till exempel upplevelsen av att leva ensam att ha möjlighet till personlig utveckling och frihet till självbestämmande. Samtidigt kan de upprätthålla struktur, balans och en känsla av syfte i sina liv.

Inte heller det faktum att en person aldrig gifter sig eller upprättar ett förhållande dömer denne till ensamhet i ålderdomen. Tvärtom, åtnjutande av kärlek är inte endast möjligt för de gifta. Faktum är att ensamstående människor kan njuta av tillräckligt tillfredsställande och närande affektiva relationer under hela livet. Kom ihåg att det att vara singel inte är detsamma som att vara ensam.

4. Att vara lyckligt gift eller lycklig som singel

Vad föredrar du? Att vara lyckligt gift eller lycklig som singel? Det första vi måste förstå är att lycka är ett komplext fenomen som beror på olika faktorer.

Och snarare än att försvara singelliv eller äktenskap, måste man inse att båda erbjuder stora möjligheter att uppnå ett lyckligt liv. Samtidigt rymmer båda civilstånden stora utmaningar och svårigheter i en lång process som kanske eller kanske inte leder till uppnåendet av ett rikt och fullt liv. Juan Antonio Bernad, författare till boken La Psicología del Soltero: Entre El Mito y La Realidad (Singelpsykologi: mellan myt och verklighet), sa att:

“Det finns många versioner av ett fullt liv, en av dem är singelns, som varken är bättre eller sämre än den gifta personens; båda har stora möjligheter och även många begränsningar.”

5. Att vara ensam kontra att känna sig ensam

Att vara singel är inte nödvändigtvis synonymt med att vara en ensamvarg. Faktum är att många gifta personer med stora familjer känner sig ensamma. Ensamhet definieras som en obehaglig upplevelse på grund av brist på viktiga sociala interaktioner. Det är inte relaterat till civilstånd.

Att vara singel skiljer sig från att vara ensam. Vissa singlar kan uppleva ensamhetskänslor, men det är inte nämnvärt annorlunda än i andra befolkningsgrupper. Med det sagt är det svårt för oss att ens förstå ensamhet eftersom vi är så vana vid stereotyper och idéer som inte uppfylls av alla singlar, eller ens av de flesta.

Att vara singel idag är helt annorlunda än stigmat som det var förknippat med för 50 år sedan när en majoritet av befolkningen gifte sig mellan 20 och 35 år. I själva verket är föreställningen att människor prioriterar andra områden i sina liv mer av en realitet för alla eftersom det är accepterat att det finns mer än ett sätt att leva ett tillfredsställande liv.

Man som tittar ut genom fönstret
Att känna sig ensam och att vara singel går inte alltid hand i hand, och det finns många människor med partner som också upplever denna känsla.

Att veta hur man är ensam och älskar det

Idag, när det finns så mycket mångfald och de många olika sätten att ansluta till andra och älska har blivit mer synliga, är det en bra idé att stanna upp och tänka på att singellivet idag inte har mycket att göra med hur det sågs på tidigare. Faktum är att det är viktigt att undvika all form av generalisering om ensamstående och att förstå att ingenting är svart och vitt, utan snarare ett spektrum av regnbågens alla färger.

Slutligen kan man vara lycklig som singel eftersom idén om “den bättre hälften” är en komplett myt. Vi är alla omgivna av människor som kan erbjuda oss sin kärleks gåva och ta emot vår. Du måste komma ihåg att kärlek går långt bortom civilstånd, och det involverar inte bara den romantiska sorten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Bernad, J. (2004). La psicología del soltero: entre el mito y la realidad.
    • Çelik, K. (2018). Unmarried women with closed “windows of opportunity”: Professional women’s reasons for not getting married. Women’s Studies International Forum, 66, 48–55. doi:10.1016/j.wsif.2017.11.012.
    • Peña, J. R. A. (2022). El cerebro enamorado.
    • Yetter, L. S. (2010). The Experience of Older Men Living Alone. Geriatric Nursing, 31(6), 412–418. doi:10.1016/j.gerinurse.2010.07.001.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.