7 psykologiska dramafilmer som berör

Filmer kan få dig att se annorlunda på saker som är viktiga för oss alla. Idag ska vi presentera ett urval av filmer som utan tvekan kommer att beröra dig.
7 psykologiska dramafilmer som berör
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2023

Psykologiska dramafilmer utmanar dig och får dig att tänka kring viktiga problemställningar. De kan till och med ge upphov till allvarliga existentiella funderingar och förändrade sinnesstämningar flera dagar efter att du har sett dem. Ett intressant drama kan vara omskakande och lämna känslomässiga spår.

Välgjorda psykologiska dramafilmer är sanna sokratiska pärlor. De får tittarna att reflektera över livets viktigaste frågor. I dagens artikel ska vi ge ett smakprov på några utmärkta psykologiska draman ur olika genrer.

Psykologiska dramafilmer som får dig att ifrågasätta samhället

I denna kategori har vi två filmer som på ett briljant sätt åskådliggör vilken effekt samhället och sociala förväntningar kan få på medborgarna.

Joker, av Todd Phillips

Den här filmen blev oerhört populär 2019 och gav oss en glimt av den egendomliga värld vi skulle komma att leva i bara några månader senare. Det rör sig om en värld där orättvisor, ett inadekvat folkhälsosystem och en bristfällig psykisk hälsovård driver medborgarna till randen av ett sammanbrott.

Det är så lätt att knyta an till och identifiera sig med huvudpersonen Arthur Fleck, att det blir lite obehagligt. Hans galenskap påminner oss i många hänseenden om hur det kapitalistiska samhället utnyttjar de svaga. För här är man obetydlig om man inte har någon materiell egendom.

Det är därför som Joker, regisserad av Todd Phillips, är ett psykologiskt drama av högsta klass. Filmen ökar din medvetenhet om världen, först rent generellt och sedan på ett mer personligt plan.

Ett år efter att filmen hade premiär ser vi att den på ett märkligt vis återspeglar realiteten vi befinner oss i. Idag känns det nästan som om vi levde i det verkliga Gotham, fyllt med kaos och bedrövelse.

Truman Show, regisserad av Peter Weir

Netflix-dokumentären The Social Dilemma fick alla att känna sig omtumlade och förvirrade, främst för att vi utgör den primära måltavlan. Den får oss att tro att vi bara är produkter av teknologin, som använder sig av psykologi för att kontrollera oss och göra oss olyckliga.

Detta är ett av skälen till att det är så viktigt att minnas hur folk reagerade på Truman Show när den hade premiär på bio. Nuförtiden verkar den här typen av dramafilm nästan lite pittoresk jämfört med andra.

Filmen utmanar idéer om var gränserna går för våra privatliv. Den ställer frågan om sociala medier bara gör våra liv till ett skådespel till andras förnöjelse. De flesta tittarna har helt klart ingen aning om vem vi verkligen är.

Psykologiska dramafilmer: moraliska dilemman

Vissa filmer gräver djupare i moraliska dilemman som berör oss alla. Deras berättelser fyller oss med indignation och sorg.

Vera Drake, regisserad av Mike Leigh

En häpnadsväckande prestation av Imelda Staunton gjorde att hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen vann även bästa regi och bästa originalmanus.

Vera Drake är en medelålders kvinna som hänger sig helt åt sin familj och sin sjuka mor. Alla i hennes omgivning beundrar henne för att hon är ädel och godhjärtad och tar sig an andra. Vera jobbar med att städa hus. Trots att hon tillhör nedre samhällsklassen är hon en livlig och lycklig kvinna. Hennes familj är sammansvetsad och hennes äktenskap är välsignat med ren och gedigen kärlek.

Vad hennes familj inte vet (spoilervarning: publiken vet det inte heller) är att Vera också kostnadsfritt utför hemliga aborter. Hon ser det som sin plikt att hjälpa kvinnor att rätta till dessa små “menstruationsförseningar”. Hon betraktar dem inte som aborter eller sig själv som abortutövare.

I filmen ser vi hur Vera hjälper kvinnor av alla de slag och med olika ekonomisk bakgrund. De vänder sig till henne för att hon behandlar dem väl och är effektiv. Tyvärr inträffar något som bringar allt i dagen och vi får bevittna hyckleriet i ett samhälle där man fördömer henne, istället för att vara tacksam för hennes handlande och tillvägagångssätt.

Gråta med ett leende, regisserad av Alejandro Amenábar

Denna spanska filmklassiker bygger på en sann berättelse som rörde en hel nation. Javier Bardem spelar rollen som Ramón Sampedro, en man som blivit förlamad efter en dykolycka.

Sampedro vill inte längre leva i sitt nuvarande tillstånd, så han ber sin granne Rosa (Lola Dueñas) om hjälp. Han vill att hon ska hitta en advokat som kan kämpa för hans rätt till dödshjälp. Filmen bjuder på fina skådespelarprestationer och är vackert producerad. Den tar upp ett flertal moraliska frågor, varibland döende patienters rättigheter och alla människors individuella friheter. Dödshjälp är utan tvekan ett etiskt dilemma beroende på hur och under vilka förhållanden den utförs.

Filmer om övergrepp

De psykologiska dramafilmer som i allmänhet har störst emotionell effekt handlar om övergrepp och misshandel. De avslöjar människans mest skrämmande sida, en sida vi aldrig vill se i oss själva.

Sleepers, regisserad av Barry Levinson

Sleepers tillhör en grupp filmer från 90-talet som inte kan påstås vara mästerverk, men som helt klart har haft en stor inverkan. Även om Sleepers behandlar ett tufft ämne, så är det på sätt och vis en “lättsedd” film. Förklaringen är att den har en fantastisk rollbesättning och att den undviker att frossa i morbiditet.

John, Lorenzo, Michael och Tommy är fyra vänner som lever i en tuff stadsdel i New York. Församlinsgprästen Robert Carrillo (Robert de Niro) utgör deras stödsystem och andlige ledare. Robert är som en socialarbetare och far till pojkarna, som kommer från stökiga hemförhållanden.

En eftermiddag stjäl pojkarna en glassvagn. Dock har de inte turen på sin sida denna dag. Vagnen är nämligen för tung för dem och rasar nedför en trappa i tunnelbanan, där den träffar en äldre man som blir allvarligt skadad. Det är i detta ögonblick som deras liv förändras.

De fyra pojkarna hamnar på ett hem för ynglingar, där de får uppleva saker som inget barn ska behöva genomleva. Några år senare leder ett mord och en rättegång till att de fyra vännerna återförenas.

Dancer in the Dark, regisserad av Lars von Trier

Det är svårt att se denna film av Lars von Trier utan att bli berörd. Von Trier, som själv älskar psykologiska draman, försökte överträffa alla andra med denna enormt rörande film.

Man bör tänka på att Björk aldrig tidigare hade verkat som skådespelerska. Detta innebar att filmen i viss mån var en chansning, eftersom den till nittio procent var avhängig av hennes skådespelartalanger.

Som tur var levde Björk upp till förväntningarna. Hon bevisade att hon inte bara är en begåvad sångerska utan även en skicklig aktris. Dancer in the Dark är en berättelse om oskuld, ondska och girighet. Slutet gör ingen besviken.

Existentiella psykologiska dramafilmer

Psykologiska draman kan täcka flera ämnen på samma gång. Men ibland är det existensens meningslöshet i sig som gör filmen fängslande.

The Pianist, regisserad av Roman Polanski

Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), som är pianist för en judisk radiostation i Polen, ser vilka effekter inledningen av andra världskriget får på Warszawa. Szpilman tvingas in i gettot i Warszawa, men blir senare åtskild från sin familj under Operation Reinhard.

Från den stunden tills fångarna frigörs från koncentrationslägret gömmer sig Szpilman på olika plaster i Warszawa. Under den här perioden ser vi vad total förtvivlan resulterar i för en person som fråntagits allt som gör honom mänsklig.

The Pianist är en reflektion över människans kapacitet för grymhet när det gäller att skydda den egna personen. Samtidigt är det berättelsen om en man som förlorat hoppet och som till slut finner mening igen tack vare några enkla pianonoter.

De historier som dessa filmer berättar får dig att se världen på ett annat sätt och upptäcka de subtila nyanserna i andra perspektiv. Filmer är trots allt inte bara konst och underhållning. De är ett medel som ger oss viktiga emotionella lärdomar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.