Alpha-theta neurofeedback-träning för behandling av PTSD

Efter trauma är de drabbade i ett tillstånd av permanent överspänning. Alpha-theta neurofeedback-träning syftar till att minska denna aktivering. Ta reda på mer här.
Alpha-theta neurofeedback-träning för behandling av PTSD
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 08 april, 2024

Alpha-theta neurofeedback-träning är en intervention med potential att hjälpa en mängd patienter. Faktum är att det används framgångsrikt för att behandla olika kliniska tillstånd, såsom depression och ADHD. Men idag ska vi fokusera på dess fördelar när det kommer till att hantera posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Enligt American Psychiatric Association karaktäriserar PTSD en individ som utvecklar allvarliga symtom efter att ha direkt eller indirekt bevittnat en händelse som äventyrade dennes liv. Till exempel en terrorattack eller en hjärtinfarkt. Symtomen inkluderar återupplevelse av händelsen och även hyperarousal (APA, 2015).

“Neurofeedback tränar hjärnan att producera ett lugnt tillstånd.”

-Sima Noohi-

Efter trauma blir kroppen hypersensibiliserad

För offer för psykiska trauman slutar deras kroppar att tillhöra dem. Även inför ofarliga stimulanser, som en hiss, en spegel, en grönsak eller ett ljud, upplever de extraordinärt hög aktivering. Detta beror på att de tidigare nämnda stimulanserna är förknippade med ett specifikt budskap, det om fara.

Vi kommer att förklara det med ett kliniskt fall. Eleanor är en patient som började i terapi för två månader sedan för att hon drömde mardrömmar varje natt om sin mamma, som lider av alkoholism. Eleanor jobbar i hotellbranschen och säger att varje gång hon öppnar en flaska vin och häller upp den åt en kund, känner hon rädslan komma krypande.

Trots att Eleanor inte har bott med sin mamma på flera år, får ljudet av vin som hälls upp henne att känna panik. Följaktligen flyr hon. Av denna anledning skrev hennes remitterande läkare ut henne och rekommenderade att hon skulle träffa en psykiatrisk specialist. Det här är ett exempel på hur ett ljud (‘glubb glubb glubb’ av vin som kommer ut ur flaskan) leder till en känslomässig kaskad av panik och ångest. I det här fallet frammanar det åren då Eleanors mamma misshandlade henne.

“Läkning kommer från att återställa förmågan att känna livets fullhet och vitalitet.”

-Bessel van der Kolk-

Terapeut och patient
Tekniken har visat sig vara effektiv vid behandling av PTSD.

Alpha-theta neurofeedback-träning: ett sätt att återställa hjärnan

Trauma orsakar förändringar i hjärnan. Till exempel tenderar hypotalamus-hypofys-binjure-axeln att förlora sin balanseringsförmåga (Carrobles et al., 2014). Detta ökar basala nivåer av kortisol (stresshormonet) som i sin tur skadar viktiga hjärnstrukturer som hippocampus.

Den högra hjärnhalvan rymmer neurologiska centra förknippade med den känslomässiga sfären. Efter den traumatiska händelsen uppvisar många offer en överdriven aktivering i dessa delar av sina hjärnor. Det händer när de uppfattar stimuli som är relaterade till händelserna de bevittnat, som i fallet med Eleanor.

Följaktligen upplever den traumalidande en förhöjd arousal. Svaren kopplade till det autonoma nervsystemet (som andning och hjärtfrekvens) ökar på grund av ljud, färger och lukter som är förknippade med traumat. Detta ger de drabbade meddelandet att deras liv återigen är i fara och att de måste fly.

Trauma påverkar den neuroelektriska funktionen

Det finns olika typer av bioelektriska vågor på hjärnnivå. Vid PTSD har en dekompensation av i synnerhet två identifierats (van der Kolk, 2020):

Alfavågor är de som uppstår från tillstånd av avslappning. När vi känner oss trygga, bekväma och bekymmerslösa börjar våra hjärnor producera dessa typer av vågor. En förändring i manifestationen av dessa vågor är långt ifrån exklusiv för PTSD. Faktum är att de också har hittats på förändrade nivåer hos individer med läs- och skrivsvårigheter (Sciotto et al., 2018).

Thetavågor är relaterade till djupa introspektiva tillstånd. De uppstår när vi är djupt fokuserade eller när vi upplever fantasier eller känner oss kreativa. Liksom i det föregående fallet uppstår förändring av dessa vågor även vid andra kliniska tillstånd. I det här fallet autism.

“När thetavågor dominerar i hjärnan fokuserar sinnet på den inre världen, medan alfavågor kan fungera som en bro från den yttre till den inre världen, och vice versa.”

-Bessel van der Kolk-

Neurofeedback utförs med hjälp av en apparat som registrerar de rådande vågorna hos individen. Sedan, tack vare bearbetning av datorutrustning, omvandlas antalet inspelade vågor och de blir en stimulans, som ljud eller ljus.

Individen måste lära sig att modulera den frekvens och intensitet med vilken dessa hjärnvågor kommer fram genom sin egen vilja, med hjälp av nämnda stimuli.

Hjärnvågor
Tekniken kollaborerar med återställandet av den bioelektriska funktionen hos vissa delar av hjärnan.

Protokollet för Alpha-theta neurofeedback-träning

Interventionen tillämpas när individen är avslappnad. Målet är att öka andelen thetavågor som denne upplever inom två områden: det mediala området och det frontala området. Den är baserad på andelen alfavågor (Noohi et al., 2017).

Detta mål är baserat på det faktum att människor vid PTSD uppvisar en högre intensitet och frekvens av alfavågor än thetavågor. Man strävar efter att uppnå en balans mellan de två genom ovanstående procedur.

Alpha-theta neurofeedback-träning är en behandling som stöds av vetenskapliga bevis. Faktum är att American Psychiatric Association listade det som en av de rekommenderade interventionerna för PTSD, tack vare dess potentiella fördelar.

Som vi nämnde tidigare bidrar denna behandling till att återställa den bioelektriska funktionen i vissa delar av hjärnan. Följaktligen minskar den hyperaktiveringen som traumadrabbade upplever.

“Eftersom personen vid tidpunkten för dominans av thetavågor upplever avkoppling, är det lättare att återuppbygga den inre världen på ett mer positivt sätt.”

-Sima Noohi-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez Domínguez, F. (2020). Clasificación con redes neuronales de actividades mediante el estudio de las ondas cerebrales.
  • American Psychiatric Association. (2014). DSM-5. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5: DSM-5®. Spanish Edition of the Desk Reference to the Diagnostic Criteria From DSM-5® (1.a ed.). Editorial Médica Panamericana.
  • Belloch, S. A. /. (2020). Manual De Psicopatologia, Vol I.
  • Carrobles, J. A. S. (2014). Manual de psicopatología y trastornos psicológicos (2a). Ediciones Pirámide.
  • Van der Kolk, B. A., & Van der Kolk, B. A. (2020). El Cuerpo Lleva la Cuenta: Cerebro, Mente Y Cuerpo en la Superación Del Trauma. Alianza Editorial.White, N. E. (1999). Theories of the effectiveness of alpha-theta training for multiple disorders. In Introduction to quantitative EEG and neurofeedback (pp. 341-367). Academic Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.