Älska en person med självdestruktivt beteende

Om du älskar någon som är självdestruktiv så får du inte glömma att skydda ditt eget välbefinnande. Du måste själv må bra om du ska kunna hjälpa personen utan att döma och vägleda denne mot att söka resurser och professionell hjälp.
Älska en person med självdestruktivt beteende
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Att älska en person med självdestruktivt beteende innebär att leva i en spiral av lidande. Du känner ett ihållande behov av att rädda, reparera och hjälpa personen att förändras. Det finns dock få saker som är mer frustrerande än att se hur detta skadliga beteende, långt ifrån att försvinna, består och till och med intensifieras.

Du måste förstå att personens verklighet styrs av impulser som är extremt svåra för denne att kontrollera. Det beror också på tankemönster och kognitiva biaser som utgör ett tillvägagångssätt som bara ser på det negativa och katastrofala. Dessutom sviker personens självkänsla. I själva verket kan han eller hon också lida av psykiska trauman.

Beroende, självskadebeteende, bristande självförtroende, tendens till isolering, svartsjuka, självöverseende och den ihärdiga besattheten att allt går fel för personen. Självförstörelse visar sig på många sätt. Trots det är resultatet alltid detsamma: olycka och lidande.

Att älska någon som denna är en form av långsam kvävning som kan orsaka dig stort lidande. Därför är det viktigt att veta hur man förstår och hanterar den här typen av situationer. Låt oss ta en titt på hur man gör det.

Självdestruktiva människor har en sak gemensamt. Alla hatar sig själva. Men när människor föraktar sig själva, antar de att de inte förtjänar någon hjälp.

Ledsen kvinna

Självdestruktivt beteende

En person uppvisar självdestruktivt beteende när denne utför handlingar och tar beslut som går emot dennes egna intressen och dennes fysiska och psykiska välbefinnande. Forskning genomförd på Harvard Medical School visar att ursprunget till detta beteende ofta ligger i barndomstrauman.

Faktum är att faktorer som misshandel, känslomässig avskildhet eller förlusten av en förälder mycket väl kan ligga bakom denna verklighet. Samtidigt kan biologiska och kontextuella faktorer inte uteslutas. Men vad man alltid har sett är en oförmåga att upprätthålla ett stabilt liv och njuta av njutbara upplevelser. Dessutom är drabbade omedvetna om kärleken som omger dem.

Här är några exempel på beteenden och reaktioner hos dessa typer av människor:

  • Lågt självförtroende.
  • Tendens till negativitet.
  • Självömkan. Med andra ord, insistera på att allt går fel för dem, till den grad att de verkar njuta av sina känslor av värdelöshet eller otur.
  • Oförmåga att hantera problem, hur små de än är.
  • Låg självkänsla.
  • Ständiga interpersonella problem. Till exempel tendensen att hamna i diskussioner och oförmågan att förbinda sig till någonting, såväl på kort som på lång sikt.
  • Ätstörningar och benägenhet att skada sig själv.
  • Självmordstankar.
  • Social isolering.
  • Vägran att ta emot all form av hjälp.
  • Känslomässig utpressning.

Bakom självdestruktivt beteende ligger ofta borderline personlighetsstörning (BPD).

Par på strand som har grälat

Att älska en person med självdestruktivt beteende: hur kan du hjälpa?

Att älska en person med självdestruktiva beteenden innebär att ständigt undra varför din tillgivenhet inte räcker för att denne ska vilja förändras. Du frågar personen saker som “Varför slutar du inte dricka för min skull?” eller “Om du älskar mig och du vet att jag alltid finns vid din sida, varför tänker du på självmord?”

Att ha en relation med någon som inte älskar sig själv, som inte söker hjälp och som inte ens försöker förändra sig, gör att du så småningom sjunker under tyngden av dina känslor av frustration och avslag. Liksom av övergivenhet. Det beror på att om personen inte respekterar sig själv så vet denne verkligen inte hur denne ska älska dig som du förtjänar.

Hur ska man agera i dessa situationer? Här är några råd.

1. Förstå din partners psykopatologiska verklighet

En självdestruktiv person underskattar eller är omedveten om effekten av sina handlingar på sig själv eller andra. Personen har fastnat i förnekelse och en spiral av skam. Det är faktiskt aldrig lätt att bli medveten om sina egna impulser och beteenden. Du bör komma ihåg att dessa kliniska verkligheter alltid är ett symptom på en underliggande störning, på ett psykiskt problem som måste behandlas.

Till exempel kan personen lida av trauma, borderline personlighetsstörning, ångesttillstånd eller depression etc. Du kan dock inte tvinga en person att ändra sig om denne inte förstår behovet av att göra det.

2. Skydda din egen psykologiska hälsa

Att älska en person med självdestruktiva beteenden kan leda dig till randen av en avgrund. Du offrar dig själv och börjar försumma dina egna grundläggande behov, ibland till den grad att du drabbas av känslomässig och psykologisk utmattning. Men om du verkligen vill vara till hjälp måste du sätta gränser och förstå att ditt uppdrag som partner inte är att “rädda” personen.

I själva verket är din uppgift att vara där för personen, att stödja denne i allt, men att alltid värna om din integritet.

3. Var medveten om vad du INTE ska göra

Det finns ett antal saker du aldrig bör göra. De är som följer:

  • Bli besatt av din partners beteenden och ta dem personligt.
  • Utpressa personen. Till exempel att säga saker som “Om du verkligen älskade mig skulle du inte göra det här.”
  • Använda skam eller förnedring för att uppmana personen att förändras. Till exempel att säga till denne “Jag skäms över hur du beter dig.”
  • Säga till personen att denne är sjuk eller galen och behöver akut hjälp. Den här typen av ord sätter bara personen på defensiven och denne blir ännu mer distanserad från dig.

Några strategier som kan hjälpa

Att älska en person med självdestruktivt beteende innebär att behöva hantera någon som är sårbar, som undviker externt stöd och som dessutom antar att denne inte förtjänar någon hjälp. Av denna anledning måste du vara försiktig med vad du säger och vad du gör. Här är några idéer:

  • Påminn personen om att du älskar denne och att du är vid dennes sida. Döm inte personen.
  • Visa medkänsla. Låt personen veta att du förstår hur komplicerad och utmanande situationen måste vara för denne.
  • Berätta för personen att denne förtjänar att må bra, att vara lycklig och att det alltid finns hjälp tillgänglig när denne vill ha det.
  • Kommunicera det faktum att du litar på personens styrka att engagera sig i en psykoterapeutisk process och övervinna sin situation med professionell hjälp.

Sist men inte minst, låt oss överväga ytterligare en aspekt. Ibland beter sig självdestruktiva människor på ett sätt som är skadligt för andra. Till exempel kan våldsamma beteenden uppstå. Om du är i ett våldsamt förhållande är det helt normalt och tillrådligt att välja att avsluta förhållandet.

Men ibland, i en besatthet att rädda en annan person, utsätter du dig själv för risker. Därför måste du alltid ha dina egna gränser i åtanke.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, Aaron T.; Kovacs, Maria; Weissman, Arlene (1979). “Assessment of suicidal intention: The Scale for Suicide Ideation”. Journal of Consulting and Clinical Psychology. 47 (2): 343–352. doi:10.1037/0022-006X.47.2.34
  • Gvion, Yari (2015). “Traumatic Experiences and Their Relationship to Self-Destructive Behavior in Adolescents”. Journal of Infant, Child, and Adolescent Psychotherapy. 14 (4): 406–422. doi:10.1080/15289168.2015.1090863
  • van der Kolk, Bessel (December 1991). “Childhood Origins of Self-Destructive Behavior”. The American Journal of Psychiatry. 12: 1665–1671.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.