Att ha en känslomässigt otillgänglig partner kan vara skadligt

När det inte finns några tecken på tillgivenhet från en partner börjar känslor av missnöje och tomhet att visa sig.
Att ha en känslomässigt otillgänglig partner kan vara skadligt
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Att ha en känslomässigt otillgänglig partner förringar ett förhållande. När allt kommer omkring är manifestationer av tillgivenhet inte bara vackra, utan nödvändiga för att upprätthålla ett hälsosamt förhållande. När kärlek känns, men inte visas, är det som om den inte existerar. Följaktligen orsakar brist på uttryckt tillgivenhet ofta hjärtesorg.

Som regel kommer en känslomässigt otillgänglig partner att motivera sin attityd med uttalanden som “Det är bara så jag är” eller “Jag är inte romantisk”. De hävdar också ofta att det viktigaste är att känna kärlek och inte så mycket att hitta sätt eller kanaler för att uttrycka det hela tiden. De använder dessa och andra liknande uttalanden i ett försök att normalisera sin känslomässiga brist.

Som människor behöver vi alla tecken på tillgivenhet, särskilt från våra partners. Faktum är att hela existensberättigandet av ett förhållande är tillgivenhet. Det är därför en brist på kärlek i ett förhållande är en motsägelse. Faktum är att denna typ av situation inte bara försämrar ett förhållande utan kan också ha riktigt djupgående effekter. Vi ska förklara de negativa konsekvenserna av att ha en känslomässigt otillgänglig partner.

“Den som älskar blir ödmjuk. De som älskar har så att säga pantsatt en del av sin narcissism.”

-Sigmund Freud-

Par som pratar
När en av personerna i ett förhållande är känslomässigt otillgänglig, blir det mindre tillfredsställelse och känslomässig intimitet.

Den känslomässigt otillgängliga partnern och känslomässig deprivation

Under 2022 genomförde professorerna Hesse och Mikkelson, från universiteten i Oregon respektive Whitworth i USA, en studie på ämnet känslomässigt kalla partners. Deras forskning kom fram till att det är viktigt att ta emot tecken på tillgivenhet från en partner för att upprätthålla ett framgångsrikt förhållande och god mental hälsa.

Studien granskade den romantiska situationen för 401 individer. Deras medelålder var 31 år. Forskarna fann att de med känslomässigt otillgängliga partners kände sig mindre nöjda och upplevde mindre känslomässig närhet med dem.

Likaså angav de drabbade deltagarna att de ofta gick igenom perioder av osäkerhet angående framtiden för deras förhållanden. De trodde generellt att de inte skulle hålla och de hade pessimistiska förväntningar om framtiden. Detta fick dem att oroa sig, vilket ofta ledde till stress. Med andra ord, deras partners var inte källor till välbefinnande för dem, utan oro.

Andra effekter av en känslomässigt otillgänglig partner

Effekterna av att ha en känslomässigt otillgänglig partner är inte bara psykologiska. Dr. Kory Floyd och hennes kollegor genomförde en forskningsstudie om kopplingen mellan uppvisningar av tillgivenhet och fysiskt välbefinnande. Deras resultat visade att de som rapporterade mindre tillgivenhet från sin partner också led av fler hälsoproblem.

Specifikt menade Floyd et al att dessa människor var benägna att uppleva alla typer av fysisk smärta mer intensivt. Dessutom var det inte ovanligt att de rapporterade problem som frekvent migrän eller påtagliga muskelsmärtor orsakade av deras rutiner.

Som regel upplevde de också mer problem med att få tillräcklig vila. Faktum är att flera led av sömnstörningar, särskilt sömnlöshet. Många upplevde också att de inte fick en vilsam sömn. Följaktligen uppvisade de fler tecken på trötthet i sina dagliga liv.

Forskarna konstaterade att: “Teorin om tillgivenhetsutbyte visar att det att beröva en person kärlek kan orsaka en avsaknad av välbefinnande och förhindra optimal funktion. Det är också troligt att upplevelser av fysisk smärta eller dålig sömnkvalitet kan hämma utbytet av tillgivenhet med andra”.

Ledsen kvinna
Känslomässigt otillgängliga partners skadar ofta sina partners, ibland utan att ens inse det.

Kyla och smärta går hand i hand

Det är naturligt för välmående personer att uttrycka tillgivenhet till människorna de älskar, utan några betänkligheter. Det ger inte bara känslomässig näring till mottagaren utan är också riktigt positivt för givaren. Det frisätter och ger en känsla av tillfredsställelse och total lycka.

Känslomässig kyla är inte ett sätt att vara. Det är ofta en begränsning av uttrycksfullhet. Om du inte älskar någon behöver du inte låtsas att du gör det, men om du gör det måste du absolut visa det. Du behöver inte prata med din partner som om denne är en bebis eller kalla honom eller henne för sockertopp eller älskling, men du måste uttryckligen berätta för personen att du älskar honom eller henne och berömma personens positiva egenskaper.

Detta är verkligen något du måste göra om du vill att ditt förhållande ska vara starkt och hälsosamt. Även om du verkligen älskar din partner. För, som du kan se, om du är känslomässigt otillgänglig, orsakar det inte bara ett tomrum utan är också skadligt för din partner. Din partner ska inte behöva anpassa sig till ditt beteende, det är upp till dig att utforska orsakerna till din hämning och övervinna dem. Du kommer att vara den första att dra nytta av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Floyd, K., Boren, J. P., Hannawa, A. F., Hesse, C., McEwan, B., & Veksler, A. E. (2009). Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication, 73(2), 113-133.
  • Hesse, C., Floyd, K., & Mikkelson, A. C. (2022). Affection deprivation is more aversive than excessive affection: A test of affection exchange theory. Personal Relationships.
  • Otiz Barón, M. J., Gómez Zapiain, J., & Apodaka Urkijo, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.