Besvikelse och din hjärna – varför det gör ont

Hjärnan har verkligen ont efter att man blivit besviken, vilket kan underminera ens balans och välmående.
Besvikelse och din hjärna – varför det gör ont
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Idag kommer vi prata om besvikelse och din hjärna. Vi har alla undrat varför en besvikelse kan göra så ont. En besvikelse kan faktiskt ändra balansen hos ditt universum av neuroner i hjärnan.

Neurologerna säger till och med att depressionens mekanismer delar strukturer och processer med de mekanismer som hanterar besvikelse.

Ur en neurokemisk synvinkel är besvikelse nästan samma sak som frustration. Vi vet också att vi upplever dessa två känslor nästan dagligen.

Du känner dem då din dator plötsligt hänger sig, precis då du behöver den som mest. Du blir exempelvis besviken då en person som du gärna vill träffa helt plötsligt avbokar ert möte.

Du blir frustrerad då din bil vägrar starta och då du inte får ett svar från det där jobbet du sökt till. Ditt dagliga liv är fullt av frustrationer och besvikelser.

Vissa är mindre och andra mer allvarliga, men de har alla en påverkan på dig. Precis som de där meningsfulla personerna som kan göra dig besviken när som helst.

Neuroforskarna har dock nyligen upptäckt något. Det sker en neuronal “stöt” precis innan varje besvikelse; det förekommer en plötslig minskning av serotonin, dopamin och endorfiner.

Det innebär att alla de molekyler som styr din hjärnas välmående helt plötsligt lämnar din hjärna.

“Förväntan är roten till alla brustna hjärtan.”
-William Shakespeare-

Besvikelse och din hjärna: det gör ont

Man som känner sig besviken.

Jean Paul Sartre sade att varje drömmare kommer genomleva ett stort antal besvikelser. Det finns gånger då du bygger upp höga förväntningar. Vem har inte placerat sin lycka hos andra?

Folk gör oss besvikna, det är sant, men vi kan också göra andra besvikna lika mycket som de kan svika oss.

Denna psykologiska verklighet är en del av livet, men vår hjärna hanterar inte den så bra. Anledningen till detta är att detta organs styrs av sociala och emotionella princip och den söker alltid säkerhet.

Den “vill” känna sig som en del av något eller någon på ett stabilt och förutsägbart sätt. Om du exempelvis har en god vän så hoppas du att denna vänskap ska vara för evigt.

Du hoppas att den andra personen är ärlig. Du vill känna att det inte finns någon risk för lögner och besvikelser.

Det där säkerhetsidealet kan dock fallera när som helst. Vi kommer nu att förklara anledningarna till varför besvikelser gör så ont enligt neurovetenskapen.

Habenula: hjärnans besvikelsecentrum

Schematisk bild av hjärnan.

Robert Malinow är neuroforskare vid University of California i San Diego och utförde nyligen en studie med sitt forskarlag för att upptäcka de komplexa mekanismer som spelar roll då man blir besviken.

De kunde visa att hjärnans habenula är involverad i processer som besvikelse och depression.

Då du blir besviken så kommer glutamat och GABA utsöndras i hjärnans habenula. Om hjärnan sänder ett stort antal av dessa signalsubstanser så kommer besvikelsekänslan att vara större.

Med andra ord tolkar hjärnan upplevelsen och modulerar intensiteten hos din emotionella smärta.

Frustrationskänslor som man upplever då man inte lyckats med något eller då man gjort ett misstag kommer också hanteras i denna lilla del av hjärnan.

Varför gör besvikelse så ont?

De flesta av oss har känt av besvikelse. Det gör ont både fysiskt och emotionellt. Man kan känna sig tung, trött och avdomnad, och uppleva att världen går för snabbt då man försöker hantera det.

Så varför händer detta? Vi vet att kroppen skickar ut endorfiner för att lindra smärta då man slår sig, skär sig eller bränner sig. Din hjärna reagerar direkt på det budskap som receptorerna sänder vid den fysiska skadan.

Samma gäller dock inte för psykologiska “sår”. Även om din hjärna tolkar besvikelse som en påverkan på den emotionella balansen så svarar den inte med endorfiner.

I många fall slutar det med en somatisk reaktion där frustrationen visar sig som fysisk smärta, migrän och muskelspänningar.

Hur din hjärna hanterar besvikelse

fakta om besvikelse och din hjärna

Neurologerna menar att den grundläggande anledningen till varför besvikelse gör så ont är att de påverkar det limbiska systemet. Detta är den mest primitiva delen av din hjärna och är kopplad till dina känslor.

Då man bli besviken så filtrerar man dessa erfarenheter på ett emotionellt sätt.

Ett sätt att minska den påverkan som uppstår är att rikta dem mot hjärnbarken. Med andra ord måste du analysera dem. Du måste fokusera på dem från ett mer objektivt synsätt. Detta är såklart inte enkelt.

Inte då du känner dig sviken och att det förtroende du hade faller isär.

Du måste dock göra det. Du kan arbeta med detta genom att kontrollera dina negativa känslor och genom att inte leta efter någon att skylla på.

Du kan också göra det genom att justera dina förväntningar och genom att vara mer realistisk och acceptera det du inte kan kontrollera. Besvikelser glöms sällan, men du kan säkert komma över dem.

Du kan leva med besvikelser då du vet vad som har hänt, men du bör också vara medveten om att det viktigaste är att fortsätta framåt. Du har fortfarande fantastiska historier att skriva.

Vi hoppas att du har tyckt om den här artikeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.