Bruxism: Varför vissa gnisslar tänder

Bruxism: Varför vissa gnisslar tänder

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Har någon någonsin sagt till dig att du gnisslar tänder under natten? Har du känt av smärta i din käke när du vaknar upp på morgonen? Då kanske du lider av bruxism, vilket är en omedveten vana som vissa har nattetid. Bruxism förekommer omedvetet och beror på stress eller problem som gör dig upprörd. Bruxism orsakar svårigheter och utmattning när man tuggar hård mat.

Att gnissla tänder kanske inte verkar vara något allvarligt problem till en början, men kronisk bruxism kan påverka dina tänder och din käke. Det är därför viktigt att man använder vissa metoder för att förhindra det, och att man upptäcker varför det händer från första början.

Bruxism kan inte kontrolleras

Bruxism kan inte kontrolleras på det sätt som du öppnar och stänger din hand eftersom det uppstår på natten när du inte är medveten om det. Dina tänder gnids omedvetet mot varandra, vilket sliter ner dem och gör dem mer känsliga. Över tid kommer dina tänder inte passa ihop så bra som de borde.

Allt detta kan orsaka käksmärtor på morgonen, men i vissa fall kan det uppstå under dagen. Tänk dig att du har en uppgift som du måste lämna in i sista minuten. Din koncentration och ångest över att göra klart uppgiften i tid kan få dig att glömma att du klämmer ihop dina tänder för hårt.

Man med värk orsakad av bruxism

I detta stadium är du inte medveten om hur du rör dina tänder. Du märker bara av en stel smärta i din käke. Du kanske också får huvudvärk. Det finns fall då personen applicerar så mycket tryck på sin käke att det uppstår problem med att öppna och stänga munnen.

Bruxism är ett varningstecken på stress eller ångest.

Bruxism kan gå ännu längre och orsaka problem som öronsmärtor, svårigheter med att äta, och känsliga tänder. Du kanske kan identifiera dessa symptom, men den enda personen som verkligen kan se om du lider av detta tillstånd är din tandläkare, så du bör gå till tandläkaren för att få en ordentlig diagnos.

Bruxism och dess psykologiska orsaker

Som vi redan har tagit upp verkar stress spela en stor roll i detta fall. Att arbeta för mycket eller problem i det personliga livet kan vara potentiella orsaker. Men om du inte känner till anledningen? Tänk om du gnisslar tänder under natten och inte vet varför?

Bruxism kan också ha en neurologisk komponent. Det kan orsakas av en sjukdom som multipel skleros. Andra gånger har det att göra med hur käken och tänderna är positionerade.

Man med kugghjul

Men de vanligaste orsakerna är relaterade till olösta problem och upplevelser som har påverkat dig; saker som du trodde du hade lämnat bakom dig. De är fortfarande där, och de manifesterar sig på detta sätt.

Ignorerade spänningar och problem måste få utlopp på något sätt eftersom de innehåller mycket energi som inte bör ackumuleras i din kropp. Det finns olika sätt för kroppen att släppa loss denna spänning, men det är svårt att medvetet kontrollera bruxism. Så om du har svårt att hantera stress, kan det vara så att du har anlag för detta tillstånd.

Yoga, meditation och avslappningstekniker kan hjälpa dig slappna av och hålla din bruxism under kontroll.

Behandlingar

Det finns många sätt att frigöra dig själv från denna vana. Att gå på yoga-kurser, praktisera avslappningstekniker och att prata med en specialist kan hjälpa dig.

Den vanligaste lösningen är att använda sig av ett tandskydd som reducerar de negativa effekterna på din hälsa, även om det inte löser problemet.

Kvinna med tandskydd

Om du lider av detta tillstånd är det viktigt att du reder ut orsaken. Det är viktigt att du tar hand om ditt sinne, och om du gnisslar tänder kan detta vara ett tecken från kroppen att du behöver reflektera över ditt liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.