ChatGPT: Den ultimata artificiella intelligensen?

Vill du att någon ska skriva en högskoleuppsats åt dig? Behöver du argumentera för något eller lösa ett matematiskt problem? Idag kan du uppnå dessa och många fler saker med hjälp av artificiell intelligens.
ChatGPT: Den ultimata artificiella intelligensen?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2023

Varje år sker nya framsteg inom vetenskap och teknik. Artificiell intelligens (AI) är det största framsteget hittills. Det är ett universum av programmering som kan automatisera uppgifter och lösa utmaningar inom alla områden. Det betyder att våra enheter kommer att domineras av alltmer komplexa algoritmer som tycks kunna förenkla våra liv. Under de senaste månaderna har ännu en sofistikerad “leksak” dykt upp på scenen, känd som ChatGPT.

Som ordet i sig indikerar är det en chatbott specialiserad på dialog och interaktion med människor. Den svarar på komplexa frågor och kan göra allt från att skriva texter till att utföra programmeringsförfrågningar. Faktum är att dess kvaliteter är oändliga och den har lämnat halva världen mållös.

Denna resurs har redan många tusen användare. Dessutom har många teknikföretag investerat miljontals dollar i dess utveckling. Men är det så fascinerande som det verkar? Ännu viktigare, hur kommer denna typ av ingenjörskonst, som syftar till att lösa uppgifter som vi hittills har gjort själva, förändra våra liv?

ChatGPT är en artificiell intelligens utbildad för att hålla konversationer. Men experter hävdar att inte allt den säger är tillförlitligt.

Man som använder ChatGPT
ChatGPT kan utföra metakognitionsuppgifter.

Vad är ChatGPT?

ChatGPT skapades av OpenAI:s laboratorium för artificiell intelligens. Den är specialiserad på dialogdynamik och samtalsinteraktion. Den lanserades i november 2022 och har hittills varit en enorm framgång.

Det är ett verktyg som har tränats med miljontals texter. Detta gör det följaktligen enkelt för användare att ha en konversation med den som är både realistisk och användbar. Faktum är att dess syfte är att förse oss med all information vi kan behöva vid varje given tidpunkt. Dessutom kan den förklara all data i detalj. Därför kan den sätta Google i en ganska besvärlig sits.

Denna teknik, skapad av Elon Musk, lovar att göra våra liv enklare. Den kan lösa matematiska problem, programmera och utveckla koder, skriva texter av alla slag och vägleda oss inom alla områden och discipliner. Det är följaktligen en innovation med stor genomslagskraft som har väckt både hopp och rädsla. Tänk bara på hur många jobb den skulle kunna ersätta.

Föregångarna till ChatGPT var algoritmer präglade av bias som ofta gav stötande och till och med vilseledande svar. De har nästan försvunnit med den här nya versionen.

Positiva aspekter

Den artificiella intelligensen hos denna nya tekniska resurs är välinställd och den kan hålla optimala konversationer. Faktum är att svaren som den ger på våra tvivel och frågor är korrekta, detaljerade och också respektfulla.

För några år sedan lärde sig dessa typer av chattbots vad de processade på internet, så det var vanligt att de gav rasistiska och kränkande svar. ChatGPT kan dock avvisa även oetiska frågor. Dessutom kan den till och med erkänna sina egna misstag. Därför presenterar den en sofistikerad metakognition.

En annan anmärkningsvärd aspekt är att den övervakar och analyserar de frågor som ställs. Så om de ställda frågorna är relaterade till varandra, vet den hur man syntetiserar och snabbar på svaren för att inte upprepa sig. Utan tvekan är det alltså en analytisk teknik med utmärkta självreflektions- och metaanalysfärdigheter.

Vi kan be ChatGPT att skriva manus, tilltala oss på ett mer informellt sätt eller till och med använda en tonalitet som är typisk för vårt specifika språk.

Går det att lita på ChatGPT?

De som har använt denna nya teknik hävdar att det är en fantastisk innovation. Med det sagt är den dock fortfarande i sin linda. Detta faktum erkänns av dess utvecklare. Faktum är att de inser att även om den till och med kan utföra meta-resonemang, finns det begränsningar som de måste överväga.

1. När den inte vet hittar den på

När dessa typer av teknologier först dyker upp, testas de vanligtvis på alla möjliga sätt. Analytiker och utvecklare vet hur man testar sina algoritmer. En sak de har märkt med ChatGPT är att den är uppfinningsrik när den inte kan svara på en fråga.

Som vi sa tidigare, erkänner den sina misstag. Men den är också programmerad att erbjuda svar, och när detta inte är möjligt och den fastnar, uppfinner den svar. En riktigt mänsklig vana.

2. ChatGPT kan inte erbjuda information efter 2021

Denna artificiella intelligens tränades under åren fram till 2021. Därför kan den inte ge information om evenemang eller kändisar efter det datumet.

3. Den uppvisar en algoritmisk bias

University of Oxford i Storbritannien genomförde en studie om förekomsten av algoritmiska biaser i artificiell intelligens. De nämnde behovet av att korrigera dem med avseende på vissa systematiska fel. Dessa involverar information som erbjuds av datorn som privilegierar en social grupp. Till exempel vita människor eller den manliga befolkningen.

Om den till exempel frågas vem som vann VM 2018, kommer den att anta att frågan gäller fotboll och herrlag.

4. För närvarande är Google mer effektivt

Självklart måste vi ge den tid men hittills är Google-matrisen mer pålitlig och effektiv. Det är faktiskt fortfarande den mest effektiva sökmotorn och den mest använda. ChatGPT har dock bara varit med oss under en kort tid.

Kvinna som läser på datorn
Du kan upptäcka ChatGPT på sidan openai.com/blog/chatgpt

Framtiden

Det är uppenbart att vi befinner oss i gryningen av ett stort uppvaknande medvetande, det av artificiell intelligens. Dessa tekniker tränas i åratal genom att de ges enorma mängder information. Därför blir de till slut som enorma hjärnor inriktade på att ge svar, slutföra uppgifter och ge oss den hjälp vi behöver.

Men även om de redan utgör en del av våra liv, kommer de snart att automatisera flera jobb och börja fatta beslut åt oss. Av denna anledning finns det fortfarande etiska problem som vi måste lösa. Det är också värt att reflektera över huruvida det ska vara tillåtet att en teknik ersätter uppgifter och processer som hittills varit människors exklusiva domän.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Garcia, Megan (2016). “Racist in the Machine”. World Policy Journal. 33 (4): 111–117. doi:10.1215/07402775-3813015
  • Ziewitz, Malte (2016). “Governing Algorithms: Myth, Mess, and Methods”. Science, Technology, & Human Values. 41 (1): 3–16. doi:10.1177/0162243915608948
  • Sharma, Ax (December 6, 2022). “OpenAI’s new ChatGPT bot: 10 dangerous things it’s capable of”, Bleeping Computer
  • Schulman, John; Wolski, Filip; Dhariwal, Prafulla; Radford, Alec; Klimov, Oleg (2017). “Proximal Policy Optimization Algorithms”. arXiv:1707.0634

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.