De som alltid måste ha rätt är outhärdliga

De som alltid måste ha rätt är outhärdliga

Senaste uppdateringen: 28 december, 2022

Det finns personer som alltid måste ha rätt. De har stora egon och väldigt lite empati. De är specialister på att skapa dispyter och kan destabilisera harmonin på många sätt.

Att ha rätt är väldigt tillfredsställande, det är inte något vi kan neka till. Det förstärker vår självkänsla. Men de flesta av oss förstår att det finns gränser och vi vet att det är viktigt att man utvecklar en konstruktiv attityd. Man måste ha en ödmjuk syn på livet samt ett empatiskt hjärta som kan uppskatta och respektera andras synsätt.

“En uppfattning är något som du håller fast vid eftersom du tror att det är sanningen.”

-Deepak Chopra-

Men ett av de största problemen hos många människor är att de alltid måste ha rätt. “Min sanning är den enda sanningen och din är inte värd något”. Detta är något som flyger genom huvudet hos många personer, och även vissa organisationer, politiska grupper eller länder som tycker om att sälja oss deras ideologier som moraliska pamfletter.

Istället för att se detta som något isolerat eller anekdotiskt bör vi vara medvetna om att det är något allvarligt. För en person som alltid måste ha rätt kommer i slutändan att stöta på två bieffekter: isolering och försämrad hälsa. Vi bör ha förmågan att kunna ha att göra med andra, att vara känsliga, respektfulla och kunna skapa harmoniska omgivningar då detta behov uppstår.

Två män i en kanot

Två män i en båt: Historien med blindhet, rädsla och stolthet

Thich Nhat Hanh, även känd som “Thay” (en lärare i Vietnam) är en zen-lärare, poet och fredsaktivist. Han har publicerat över 100 böcker och blev nominerad till ett fredspris av Martin Luther King.

Bland de många historier som berättats av Thay finns det en som ger oss ett bra exempel på varför många människor alltid måste ha rätt. Historien börjar under en morgon i en region i Vietnam. Året var 1960 och kriget hade spritt sig genom hans en gång så fridfulla land.

En dag seglade två fiskare uppströms när de plötsligt såg en båt som kom mot dem. En av männen försökte ro mot kanten i tron att det var en fiendebåt. Den andra mannen började skrika högt och höjde sin paddel i tron att det var en oerfaren fiskare.

De två fiskarna började bråka med varandra som småbarn tills den andra båten krockade med deras och de båda föll i vattnet. De två männen höll tag i två bitar flytande trä och upptäckte att den andra båten var tom. Ingen av dem hade haft rätt. Den riktiga fienden var deras egna sinnen, två envisa sinnen och ögon som inte längre kunde se lika bra som förr.

Ett stängt hjärta hos en man som alltid måste ha rätt

Våra uppfattningar är våra ägodelar

Människor är verkliga uppfattningsmaskiner. Vi internaliserar våra uppfattningar och programmerar dem i våra sinnen så att vi kan upprepa dem om och om igen tills de blir som ägodelar, föremål som hela tiden måste försvaras. Vårt ego är en varierad mosaik med uppfattningar som aldrig viker sig, och som vi antagligen förlorar vänner för så länge som vi har rätt.

“Du klipper och stylar ditt hår, men du glömmer alltid bort att klippa ditt ego.”

-Albert Einstein-

Det är å andra sidan bra att komma ihåg att vi alla har rätt till våra egna åsikter och våra egna sanningar – de som vi har upptäckt med tiden och som vi utgörs av. Men man bör vara försiktig, för ingen av dessa aspekter bör “kidnappa” oss till den grad att vi kastar oss in i en avgrund av “min sanning är den enda sanning som räknas och jag måste alltid ha rätt”.

Det finns personer som lever insjunkna i en intern dialog, som upprepar att deras tankar är bättre, om och om igen som ett mantra. Vars perspektiv inte förändras och som tror att deras sanningar är ett ljus av ovärderlig kunskap. Genom att tänka på detta sätt kommer de att spendera hela sina liv med att leta efter personer och situationer som kommer att validera deras uppfattningar och de “sanningar” som finns i denna begränsade atomiska värld där inget bör ifrågasättas.

Konsekvensen med att leva med denna typ av mentala fokus tenderar att vara allvarlig och går nästan inte att komma tillbaks från.

Man och flygplan

Det desperata behovet hos personer som alltid måste ha rätt och dess konsekvenser

Världen är inte svart eller vit. Livet och dess personer finner sin skönhet och sina uttryck i motgångar och olika tankar, i sina olika perspektiv, och att alltid vara mottaglig för att lära sig, växa och gå framåt.

“Den vackraste gåva vi kan ge till en annan person är vår uppmärksamhet.”

-Thich Nhat Hanh-

Behovet av att alltid ha rätt och tron att det finns en universal sanning går emot människans essens. Det är inte logiskt eller hälsosamt. James C. Coyne, författare och psykolog vid School of Psychology vid University of Pennsylvania, bekräftar att behovet att alltid ha rätt är ett nutida ont som kan påverka både vår fysiska och emotionella hälsa.

Enligt en studie vid University of Bradford får nästan 60% av personerna med denna typ av profil magsår, höga nivåer av stress och lider vidare av dysfunktionella familjerelationer. Som om det inte vore nog finns det personer som förändrar harmonin i sina omgivningar vart de än går.

Kvinna med rött hår

Vi vet att våra vardagliga liv är en flod där många olika strömmar möts. Vi sitter alla i vår egen båt, antingen motströms eller medströms. Istället för att insistera på att vi alltid måste ha rätt och åka åt samma håll, bör vi titta upp så att vi inte krockar in i varandra.

Låt andra personer passera, låt oss skapa ett hav av sinnen som kan relatera till varandra, för att vi ska kunna flyta fritt och i harmoni. I slutändan söker vi alla efter samma öde, vilket är själva lyckan. Låt oss därför bygga den med en grund av respekt, empati och en sann känsla av samexistens.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.