De tre nycklarna till hur du kan bli mer beslutsam

Vi spenderar dagarna i ända med att fatta beslut på beslut. Oavsett om de är enkla eller komplexa, viktiga eller banala, kan denna process ibland bli överväldigande. Vilka är nycklarna till att bli mer beslutsam?
De tre nycklarna till hur du kan bli mer beslutsam
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2021

Det är sant att vissa människor ofta fattar tvivelaktiga beslut. Av någon anledning kan man överkommas av en stor ångest som hindrar en från att tänka klart. Men så behöver det inte vara. Nycklarna till hur man kan bli mer beslutsam handlar om en viss taktik som hjälper till att neutralisera tendensen till tvivel och övertänkande.

Nu är det i verkligheten sunt att ta flera alternativ i beaktande och väga dem mot varandra. Särskilt när du måste lösa en fråga med viktiga konsekvenser. Det kommer dock en punkt där du kan komma gå för långt. Helt plötsligt klarar du inte av att göra en sund bedömning av läget, och i stället slutar det med att du bara ältar situationen.

Hos vissa människor är det ständiga tvivlet mer märkbart. Många gånger leder denna vana, av att tänka över saker om och om igen, till passivitet. Och plötsligt inser du att livet självt har tagit beslutet för dig. Du är självklart medveten om att konsekvenserna av detta inte alltid är trevliga. Men kan man göra något för att komma ut ur denna besvärliga och onda cirkel? Vilka är nycklarna till att vara mer beslutsam? Fortsätt läsa för att ta reda på det!

1. Undvik att basera dina beslut på slutresultatet

Den första nyckeln till att bli mer beslutsam handlar om att ändra ditt fokus. Det är ganska vanligt att man fokuserar på vilka som är de möjliga slutresultaten när man utvärderar de alternativ som finns tillgängliga. På det här sättet glömmer man helt bort att tänka på processen för att nå detta resultat.

Således är det ditt problem som är otydligt definierat. Först och främst eftersom din bedömning i grunden är felaktig. Med andra ord kan du inte förutse din egen verklighet, oavsett hur mycket du vill. Det är viktigt att förstå att konsekvenserna av dina handlingar påverkas av många fler faktorer än bara din egen vilja.

För att vara mer beslutsam är det första du behöver göra att erkänna att du inte kan ha 100 procent kontroll över någon situation. Varje val är som ett spel, och inte något som är säkert. Med det sagt är det viktigaste att fokusera på de bevis du har nu och acceptera den osäkerhet som finns.

En kvinna som tänker på att använda nycklarna till att vara mer beslutsam

2. Begränsa dina alternativ, nyckel till att bli mer beslutsam

En annan bra strategi för att hjälpa dig att bli mer beslutsam är att begränsa dina alternativ. Det underlättar om du avgränsar vissa parametrar när du ska fatta ett beslut. Om du inte sätter några gränser kan du uppleva en kontinuerlig och överväldigande stormflod av idéer och känslor, och detta kan tveklöst kännas förlamande.

För det första innebär att begränsa dina alternativ att ställa in en tidsfrist för dem. Om du lämnar avslutningen av processen öppen kan det sluta med att du skjuter upp den för alltid tills livet och vardagen bestämmer resultatet för dig. Ta en titt på följande enkla exempel. Du vet inte om du ska köpa en blå jacka eller en grön jacka. När du en dag slutligen tar dig till butiken och ser att den gröna inte längre finns, så köper du den blå. Detta är varför det är viktigt att sätta upp tidsgränser.

För det andra, kom ihåg att nycklarna till att vara mer beslutsam huvudsakligen är en process för att bli av med andra alternativ. Således handlar det inte om att lägga till fler och fler alternativ, utan att göra dig av med dem. Om du tycker att något av alternativen är tveksamt, tänk då inte på det mer. Bara uteslut det helt enkelt.

En man vars mål är att vara mer bestämd och tänka på sina beslut

3. Avgränsa dig från situationen

I dessa fall är en av de mest förlamande faktorerna den höga emotionella bördan som åtföljer beslutsprocessen. Många gånger, utan att märka det, låter vi rädsla eller spänning ta över. Med andra ord, om du inte tror att du klarar av att vara objektiv nog att fatta ett bra beslut, är det kanske inte det bästa läget för dig att göra det.

Självklart involverar beslut inte bara kognitiva aspekter utan också känslomässiga. Att vara mer beslutsam handlar emellertid inte om att vänta tills du inte upplever några känslor (du skulle då i princip få vänta för alltid). Istället bör du lära dig att hantera mycket intensiva känslomässiga tillstånd när du löser ett problem. Om du inte gör detta kan det leda till att du ser situationen på ett suddigt och förvrängt sätt.

Med detta sagt är det mest lämpliga att gå in i ett tillstånd av avkoppling innan man möter ett problem. En bra teknik är att låtsas att någon annan ber dig om råd angående problemet. Skriv ner det i ett brev, adressera det till dig själv och svara på det.

Slutligen är det viktigt att lägga bort tanken att det finns perfekta beslut. Faktum är att det som ofta upprätthåller dina tvivel är att du söker efter ett alternativ där alla vinner. Men det är mycket osannolikt, eftersom det finns vinster och förluster i varje enskilt beslut. Varje beslut innebär en kompromiss, i mer eller mindre utsträckning. För att göra din beslutsprocess mer optimal måste du alltså acceptera att osäkerhet alltid kommer att vara en del av den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Braidot, N. (2012). Sácale partido a tu cerebro: todo lo que necesitas saber para mejorar tu memoria, tomar decisiones y aprovechar todo tu potencial. Ediciones Granica.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.