Det förutseende sinnet: Din hjärnas förmåga att förutsäga framtiden
Det är fascinerande hur din hjärna, en ett och ett halvt kilo tung massa innesluten i en benig skalle, kan utföra uppgifter så sofistikerade som att “förutsäga framtiden”. Faktum är att du använder det förutseende sinnet utan att verkligen inse det dagligen.
Ingen av oss är superhjältar, men vi har extraordinära egenskaper. Så pass att många neuroforskare ofta refererar till hjärnan som “en förutsägande maskin”. Även om vi lever våra liv i nuet så gör vi nämligen förutsägelser om morgondagen hela tiden. Vi gör det för att överleva, för att anpassa oss till en miljö som alltid är osäker.
Säg till exempel att du genomför ett projekt på jobbet med dina kollegor. Ni har alla fått uppgifter tilldelade och var och en måste nå en rad mål. Men ditt sinne är speciellt fäst vid en medlem i laget eftersom du vet att personen inte är pålitlig.
Ditt sinne förutspår att det är bäst för dig att vara beredd på sannolikheten att personen kommer att misslyckas. Du har ingen kristallkula, men ditt mentala universum analyserar flera sannolikheter och variabler för att försöka förutse vad som kommer att hända. Genom att ta hänsyn till dem kan du agera mer effektivt.
“Låt aldrig framtiden störa dig. Du kommer att möta den, om du måste, med samma förnuftsvapen som idag beväpnar dig mot nuet.”
-Marcus Aurelius-
Det förutseende sinnet
Det förutseende sinnet definierar en typ av kognition som låter dig göra förutsägelser om framtiden. Det finns ingen fantastisk eller övernaturlig variabel här, utan sofistikerade analytiska processer. Egentligen är det du gör att förutse morgondagen genom att minnas tidigare erfarenheter. Det är utgångspunkten och variabeln som gör att du kan förutse vad som kan hända.
Att ta hänsyn till denna verklighet är nytt för psykologins värld. Faktum är att fram till nyligen trodde man att vi bestäms av två tidsmässiga ögonblick: det förflutna och nuet. Vi är verkligen alla, på ett eller annat sätt, vad som hände oss igår och vad vi försöker göra här och nu. Men fram till nu har vår hjärnas intresse för framtiden förbisetts.
Samtidigt är förutseende kognition en avgörande process för oss, som människor, av flera skäl. Vi lever i komplexa miljöer där risker och utmaningar alltid dyker upp. Vi tvingas inte bara att anpassa oss, utan även dra fördel av dem. Att ha ett förutseende sinne gör det lättare att “gissa” eller “förutsäga” vad som kan hända under vissa förhållanden och tillåter oss att ha ett eller flera svar redo.
Hjärnan lyssnar, ser eller känner inte. Den gör dock kontinuerliga förutsägelser om vad som kan hända oss och hur vi bör agera.
Din hjärna är ett steg före verkligheten
När du lyssnar på en specifik låt eller ett musikstycke och det av någon anledning avbryts, kan du förutsäga hur det fortsätter. Det beror på att ditt sinne har ett konkret mönster av sekvensen och kan mer eller mindre föreställa sig hur den kommer att utvecklas. Samma sak händer med många andra realiteter och processer.
Till exempel köper du presenter till vissa människor för att du vet hur de kommer att reagera. Du undviker att köra i vissa områden eftersom du anar att det kan bli för mycket trafik och att det kan vara farligt. Faktum är att din hjärna alltid är ett steg före verkligheten eftersom den har värdefull information sedan tidigare. Information med vilken du drar slutsatser och förutsäger framtiden.
Anil Seth är en brittisk professor i beräknings- och kognitiv neurovetenskap vid University of Sussex. Han skrev en extremt intressant bok om det förutseende sinnet som heter Being You: A New Science of Consciousness. I den säger han att hjärnan är ett organ inneslutet i en “benig behållare”. Det är mörkt där inne och den varken ser, hör eller känner.
Den lyckas dock nästan kontinuerligt utföra konstanta förutseende simuleringar av den yttre världen. Den talar om för dig vem du bör och inte bör lita på. Den talar om för dig när du ska vara försiktig, vilka faror du ska oroa dig för och vilka planer du ska sätta i verket. Dess framtidsspekulationer förbättrar dina chanser att överleva.
Det förutseende sinnet och den neurala maskinen som styr det
Det kanske överraskar dig, men dina övertygelser är en produkt av ditt förutseende sinne. Dessa ideologiska principer som du hyser i din hjärna är inget annat än antaganden om vad du tror är sant. Liksom vad du tror kan hända i vissa sammanhang och situationer.
Dessa tankemönster låter dig röra dig genom världen genom att anta att verkligheten och människorna som utgör den är förutsägbara, åtminstone till viss del. Med det sagt har du som du såväl vet ofta fel, men denna mekanism är precis vad som styr ditt förutseende sinne. Likaså styrs din förmåga att förutse sannolikheter av en specifik neural mekanism.
Dr Daniel L. Schacter från Harvard University förklarade i en undersökning att hjärnan har ett komplext nätverk av neuroner specialiserade på två specifika processer. Dessa analyserar det förflutna (erfarenhet) och förutsäger framtiden. Detta neurala nätverk ansluter till områden som mediala tinningloben, mediala prefrontala cortex, laterala temporala cortex och de bakre områdena i mediala och laterala parietala cortex.
Det förutseende sinnet låter dig förbereda dig för morgondagen genom att minnas gårdagen.
Hjärnan: ett nästintill perfekt organ
Det förutseende sinnet gör dock misstag. Faktum är att din hjärna inte är en perfekt maskin och, som alla sannolikhetsanalytiker, misslyckas den ibland. Liksom till exempel dina övertygelser, förväntningar och antaganden. Är detta en dålig sak? Inte alls, det är snarare tvärtom.
Faktum är att om du har fel i dina gissningar när du förutsäger framtiden kan du lära dig av dina resonemang. Det är erfarenheter. Dessutom gör det det lättare för dig att lagra mer data så att du kan dra mer effektiva slutsatser senare. När allt kommer omkring har ingen makten att alltid och exakt förutsäga vad som kommer att hända.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Seligman ME, Railton P, Baumeister RF, Sripada C. Navigating Into the Future or Driven by the Past. Perspect Psychol Sci. 2013;8(2):119-141. doi:10.1177/1745691612474317
- Schacter, D., Addis, D. & Buckner, R. Remembering the past to imagine the future: the prospective brain. Nat Rev Neurosci 8, 657–661 (2007). https://doi.org/10.1038/nrn2213
- Michael Pollan, How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us about Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence (New York: Penguin Press, 2018).