Några märkliga fakta om oskuld

Många anser att föreställningen om oskuld i sig är en missuppfattning. Det har traditionellt förknippats med närvaron av mödomshinnan hos kvinnor, men vetenskapen har visat det absurda i den teorin. Här delar vi några mycket märkliga fakta om oskuld.
Några märkliga fakta om oskuld
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Det finns många märkliga fakta om oskuld. Det första är att man talar om både bevarande och förlust. Ur denna synvinkel skulle den första sexuella relationen inte ses som början på intima fysiska möten med en partner, utan som en förlust av något dyrbart.

Faktum är att det finns en negativ symbolik kring oskuld. Frågan är: förlorar man oskulden eller inleder man sexlivet? Det finns många svar på denna fråga och vart och ett beror på individuella föreställningar och övertygelser, varav många är ogrundade.

Ämnet oskuld ses ofta som tabu eftersom det är förbjudet att prata om sex i många miljöer. Det var i det antika Rom som mödomshinnan, en universell symbol för kvinnlig oskuld, började få stor betydelse. Innan dess var inte ämnet särskilt laddat.

“I århundraden hade dess närvaro bara ett symboliskt värde som många kvinnor har betalat för, men nuförtiden anses oskuld inte längre vara ett värde eller en garanti för renhet.”

-Anne de Kervasdoué-

Händer med en blomma

Några märkliga fakta om oskuld

Oskuld är ett kulturellt begrepp och det fungerar bara som en klassificering. Ena kategorin består av de som inte har haft sexuellt umgänge och den andra av de som har haft det.

Ur biologisk synvinkel vet vi idag att många kvinnor saknar mödomshinna. Detta är en membranvävnad runt slidöppningen som inte alla flickor har vid födseln. Detta enda faktum avfärdar många av de myter som finns kring oskuld.

Det är dock inte allt. Hinnan som kallas mödomshinnan är extremt ömtålig. Det krävs inte mycket för att den ska brista. Det kan hända under intensiv träning eller till och med under en gynekologisk undersökning. Därför är det fel att direkt associera mödomshinnan med oskuld.

I det antika Rom vann tanken att en respektabel kvinna skulle vara oskuld när hon gifte sig mark. Man ansåg henne skyldig till äktenskapsbrott om hon inte var oskuld. När det kom till män däremot sågs det som negativt om de inte hade haft sexuella relationer strax efter puberteten. Faktum är att mäns dominerande och erövrande karaktär måste testas i sängar hos prostituerade, tjänare och andra.

Andra märkliga fakta om oskuld

Det är allmänt känt att oskuld är ett ämne som alltid har varit mer förknippat med kvinnor än män. Kanske är det därför myten existerar att en man alltid “vet vad han ska göra”, även när det är hans första gång. Det är inte sant. Den första erfarenheten är en lärlingsupplevelse för vilken människa som helst. Ingen kommer till världen med en inbyggd sexmanual.

Det finns många myter som berör första gången för kvinnor. Här är några av dem:

  • Sex är smärtsamt för kvinnan första gången. Det här är inte sant. Med rätt förberedelse och god fuktning behöver det inte göra ont. Det borde faktiskt vara njutbart redan från början.
  • Det blöder. Som vi nämnde tidigare har många kvinnor inte ens mödomshinna. Så det här är inte sant. Om de har en mödomshinna förebygger väl genomfört sex blödning.
  • Om kvinnan har en mödomshinna försvinner den vid hennes första samlag. Detta är fel. Vissa kvinnor har kvar mödomshinnan även efter att de har haft sex eftersom detta membran ofta är extremt flexibelt och bara brister med tiden.
  • Onani innebär förlust av oskulden. Det här är inte sant. Som vi förklarade tidigare omfattar begreppet oskuld personer som inte har haft sexuella relationer med en partner. Om detta inte har skett är man fortfarande oskuld.
Par som kysser i sängen

Fler märkligheter

Ett annat märkligt faktum om oskuld gäller Droit du seigneur (herrens rätt), även känd som Ius primae noctis (höger om den första natten). Om du sett filmen Braveheart känner du till denna praxis. Det var en förmodad laglig rättighet som tillät mäktiga män att ha sex med bruden på bröllopsnatten före brudgummen. Den första som talade om detta ämne var Herodotos, så det verkar vara en gammal sed.

Senare, på medeltiden, fick den tydligen stor spridning. Feodalherren utövade denna rätt på sina vasaller. Det kunde dock vanligtvis bytas mot en mindre summa pengar. Därför lämnades paret ensamma för att njuta av sin bröllopsnatt utan inblandning av en tredje part.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gallo, H. (1999). El tabú de la virginidad. Affectio Societatis2(5), 6.
  • Molina, I. P. (2004). La normativización del cuerpo femenino en la Edad Moderna: el vestido y la virginidad. Espacio Tiempo y Forma. Serie IV, Historia Moderna, (17).
  • Rodríguez Alvarado, A. E. (2013). El adulterio.
  • Rodríguez Arrocha, B. (2010). La concepción jurídica y moral del adulterio en Roma: fuentes para su estudio.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.