Fem egenskaper hos människor med hög existentiell intelligens

Existentiell intelligens inbjuder oss att ifrågasätta oss själva och världen omkring oss. Faktum är att det öppnar våra sinnen för den större bilden.
Fem egenskaper hos människor med hög existentiell intelligens
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Alla är olika. Faktum är att var och en av oss uppfattar, tänker, känner och tolkar världen på olika sätt. Detta beror delvis på vilken typ av intelligens som är förhärskande hos varje individ. Men vi verkar inte hitta alltför många människor med hög existentiell intelligens i det vardagliga, konsumtionsmässiga och individualistiska samhälle vi lever i idag. Ändå har de som existerar vissa egenskaper som är väl värda att nämna.

Existentiell intelligens kallas också andlig, filosofisk eller transcendental intelligens. Det är en del av Howard Gardners teori om multipla intelligenser. Enligt Gardner ska vi inte begränsa oss till IQ som ett mått för att utvärdera och förstå en människa, eftersom det finns andra områden av stor betydelse.

Språkliga, musikaliska, rumsliga eller interpersonella färdigheter, för att bara nämna några, utgör en del av en individs tillgångar och bestämmer graden av intelligens. Inledningsvis föreslog Gardner sju typer av intelligens. Han övervägde dock senare att inkludera ytterligare två, varav en var existentiell intelligens.

Hur är människor med hög existentiell intelligens?

Vi uppvisar alla varje typ av intelligens till en viss grad. Men människor med hög existentiell intelligens kännetecknas vanligtvis av följande:

1. De besitter filosofisk rastlöshet

Ett av deras mest karakteristiska drag är att de bryr sig om filosofiska och transcendentala frågor. Till exempel, var kommer vi ifrån? Varför lever vi? Vad finns bortom döden?

Den här typen av frågor upptar deras sinnen mycket av tiden. Dessutom tycker de om att läsa och lära sig om teologiska, existentiella eller andliga frågor.

Kvinna som tänker

2. Människor med hög existentiell intelligens gillar att se helheten

De kan gå bortom de fysiska sinnena för att förklara sig själva och förstå världen omkring dem.

Dessutom har de en stor förmåga att se helheten i alla situationer. Av den anledningen är de bra rådgivare, har förmågan att lösa problem och hitta lösningar och är vanligtvis bra ledare.

3. De har höga värderingar

De rör sig i allmänhet bort från egenskaper som själviskhet eller självcentrering, våld och konflikter. Faktum är att de vanligtvis är försonande, fredliga, respektfulla och stödjande individer.

Dessutom tenderar de att visa stort intresse för samhället omkring dem och försvara universella värden som vänlighet, kärlek, fred och broderskap. Ändå kan de ofta känna sig främmande och märkliga i sin omgivning.

4. De utövar en altruistisk livsstil

Det är vanligt att personer med hög existentiell intelligens visar ointresse för vissa invanda sociala livsstilar som konsumtion och den normaliserade typen av fritidsaktiviteter i samhället idag. I stället brukar de använda sin tid för att uppnå en integrerad utveckling av sitt eget väsen.

De är vanligtvis människor som är extremt medvetna om omsorgen om sin egen kropp, miljön och andra. De utför ofta tjänstehandlingar och altruism. I slutändan uppfattar de förening i allt omkring dem.

5. Människor med hög existentiell intelligens har en känsla av transcendens

Dessa människor är extremt nyfikna. De har också en hög abstraktionsförmåga. Detta leder dem hela tiden till att söka efter svar. Dessutom är de mer öppna för mångfald och tenderar att vilja svara på “varför” i alla slags sammanhang.

Kort sagt, deras känsla av transcendens är hög. Därför försöker de placera sig själva och föreställa sig livet och dagliga handlingar i sammanhanget av sammankoppling med hela universum.

Kvinna med kristallkula som ställer sig existentiella frågor

Vikten av att främja existentiell intelligens

Existentiell intelligens innebär utveckling. Självkännedom, interpersonella färdigheter, matematiska och språkliga kunskaper och kroppskontroll är väsentliga för att förstå dessa typer av abstrakta frågor och för att tillämpa dessa tillvägagångssätt.

Barn visar naturligt den filosofiska rastlöshet och nyfikenhet som kännetecknar denna typ av intelligens. Men de tenderar att ignoreras eller tystas förr snarare än senare. Det är också vanligt att dessa tendenser återkommer i tonåren. Ändå går inte samhället med i den här typen av reflexiva processer. I själva verket tenderar det att överskugga dem till förmån för individualism och ett materiellt liv.

Trots detta är känslan av transcendens inneboende hos människan. Att lägga det åt sidan kan dessutom generera omfattande känslomässigt obehag. Därför är det viktigt att återställa och förbättra denna värdefulla intelligens. Till exempel bör kursplanen i skolan alltid kopplas till dess praktiska tillämpning i verkligheten. I själva verket bör eleverna uppmuntras att se på samma problem från olika vinklar och deras nyfikenhet bör främjas.

I vårt dagliga liv kan vi främja denna intelligens genom metoder som meditation, introspektion, kontakt med naturen, omsorg om vårt fysiska välbefinnande och prosociala beteenden. Slutligen, om du är en av dem som besitter hög existentiell intelligens och ibland känner dig annorlunda, bör du värdesätta detta unika drag och dra nytta av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Torralba, F. (2010). Inteligencia espiritual. Plataforma.
  • Gardner, H. (2001). La inteligencia reformulada: las inteligencias múltiples en el siglo XXI. Paidos.
  • Gardner, H. (1987). La teoría de las inteligencias múltiples. Santiago de Chile: Instituto Construir.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.